Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zalévání yuccy

Od: aja1946® odpovědí: 13 změna:

Já vím, že se zalévá málo a při přelití vadne, ale teď mám dilema, zda ji nezalévám náhodou málo, jednou týdně dám hrnek vody do misky okamžitě se vsákne, v horní části květináče je zem naprosto suchá, odcházejí mi listy, tak nevím.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já bych ji nad dřezem vyklopila do dlaně a koukla se na kořeny. Poznáte, jestli schne nebo se utopila. A šoupla bych ji zpět do květináče.

doplněno 27.01.16 16:32:

Saint, já bych se s vámi i hádala. V květináči ve dně, jsou poměrně veliké otvory a těmi si zemina vodu z misky natáhne. A naopak, když přelijeme, vypustí vodu do misky pod květináčem. Hodně kytek celý život zalívám do misky. ;) Když přinesu hodně suchou kytku, postavím ji do dřezu s vodou, ať si natáhne, kolik potřebuje. Pak vodu vypustím a ještě nechám stát, ať z květináče vyteče přebytečná voda.

hodnocení

Přesně to jsem udělala, dávám vám dobrou odpověď, Přesto že byl substrát až do poloviny zcela suchý, dole bla spousta vody, dala jsem jí též jiný květináč, tkerý nemá tolik děr jako původní a budu ji zalévat daleko méně Jens e bojím, aby neodešla, začalo žloutnout hodně listů, dáváom ji na tři dny blízko okna u topení, snad koeny trochu vyschnou.

hodnocení

2x

Jestli to vypadá, že to rostlina vzdá, já bych ji seřízla, vršek bych dala zakořenit. Zbývalou část , nevidím ji, tak přesně nevím, buď bych seřízla ještě více, třeba se chudáček pahýlek vzpamatuje a pustí anebo nechala tak, třeba pustí nový oddenek. Jestli by rostlina měla vypadat jako mávátko, tak bych ji razantně seřízla dost..

hodnocení

Seříznout nejde, ona je na tom, velkém stvolu a z toho běží růžice,ale já ji přesadila uiž budui zalévát méně a taky jsem tam dala drenmážu. ten původn květináč byl s moc dírama.

hodnocení

1x

Zálivka spodem podporuje rúst kořenú, lépe se dodávají živiny a hnojivo a nezasoluje se tak tolik povrch substrátu - ovšem toto platí za předpokladu, že je substrát v celém květníku vlhký. Pokud je horní vrstva úplně vyschlá (ve většině substrátů je vysoký podíl vláknité rašeliny, která po přeschnutí špatně přijímá vodu) a vy dáte pouze hrnek vody, tak k podstatné části kořenů se vůbec nedostane. Ono radit někomu kolik zalévat je složité, každý má jiné tepelné podmínky v kterých pěstuje, jinak velkou rostlinu, atd. - ale pokud máte substrát proschnutý, tak doporučuji dát rostlinu do nádoby s vodou aby se nasákl celý substrát. Prostě zalít zvrchu i zespodu, po nasáknutí dát okapat a dále udržovat substrát lehce vlhký.

saintpaulea
hodnocení

0x

Ano, stojí ve vodě a přitom Vám usychá. Musíte zalévat normálně vrchem, aby byla vlhká zem v celém květináči. Vyjimku zálivky spodem do misky má snad jen Africká fialka, jinak se všechny rostliny mají zalévat vrchem. Když dáváte vodu jen dolu do misky, aby se napila, musí chudinka rostlina dole vystrčit kořeny z květináče. Uhasíte Vy žízeň když se postavíte do nádoby z vodou? Jak myslíte že je to v přírodě? Prší od spodu?

joudic*
hodnocení

0x
Taky to s nema neumim, paradoxne nejlip se ma ta ktera je dohromady s popinavkou rovnou v okrasnem obalu na kvetinac bez drenaze. Je to muj nejpeknejsi a nejzdravejsi kvetinac v dome, ostatni ocividne prezivaji a behem let chradnou.

72mona3*
hodnocení

0x
I já zalévám palmy odspodu. Vlhkost totiž nasákne do spodní vrstvy (jako drenáž dávám písek), odtud vzlíná do substrátu kde jsou i kořeny, takže rostlina je nemusí nikam vystrkovat ;) . Pokud je ale substrát na povrchu (prohrábnout prsty až 2 cm hluboko) suchý, zaleji ho, protože rostlina strádá.
Říkáte, že dáváte jeden hrnek vody, ale neuvádíte, jak velký květináč máte. M.
hodnocení

Průměr 26, výška 21

hodnocení

0x

Poradím detektor vlhkosti - nejjednodušší / a dokonce doporučované/ je, pozorovat rostlinu po zalití. Když dojdete k bodu, kdy byste ji už zalili, počkejte dokud nesvěsí listy. To je okamžitá známka, že potřebuje zalít. Tak zjistíte frekvenci zalévání. Zejména se to doporučuje lidem, kteří neustále květiny "oblézají", pokoj jim nedají, pořád se o ně strachují a raději je ještě alespoň trošku zalijí. Prostě pro lidi, jako jsem já!

Ve školce, kdo šel okolo, ten kytky zalil. Asi si na tuhle péči kytky zvykly a žily, v bažinách, docela dobře. ;) Já zase některými květináči, do kterých nevidím a ani mi nejde strčit prst, pohnu. Když jsou lehké, zemina je suchá, potřebují zalít. Některé kytky zalévám jen do podmisek nebo obalů a některé i sezhora i do podmisky.

saintpaulea

Blesik, to je ale trápení rostlin. Jestli je substrát vlhký nebo suchý se dá poznat podle barvy substrátu (světlá nebo tmavá) případně můžete do substrátu sáhnout rukou. Stejně nechápu proč se většina lidí tolik bojí přelití rostliny. Kdo zalévá vrchem, má květináč dole s otvory a nenechává stát vodu v misce, nikdy nic přelít nemůže. Moje mnoholetá zkušenost z obchodu s květinami je, že mnohem horší je rostlinu usušit. Co přeschne, to už nezachráníte. Různé rady rádoby znalců na internetu, kteří píší co a kolikrát týdně zalévat jsou scestné, protože zálivku je třeba přizpůsobit teplotě a vlhkosti v místnosti. Ideální pro většinu rostlin je, zalévat denně trochu a žádná, (nebo jen trošička která spodem protekla) voda v misce.

Netuším, jak velikou kytku máte, ale květináč s průměrem 26 je pro pořádný strom. Jestli jsou kořeny dole přemokřené a chcete se mokra zbavit, dejte kořenový bal na piják nebo do suché rašeliny. Nesušte to u topení, jestli se ji nechcete zbavit úplně. Dal bych menší květináč a zaléval vrchem až po úplném vyschnutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]