Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu.
Koupil jsem si arecu chamaedoru (ne v květinářství ale v kauflandě) přinesl jsem ji domů a dal na severní okno před kterým je les a nesvítí tam slunce,na jižním okně zase slunce uplně praží nevím čim to je arecu mám na severním okně není tam moc slunce a špičky listů schnou.Zalévám dvakrát týdně a rosím také dvakrát týdně.Nevím čím to je konce schnou i na nových mladých listech i na starších tmavě zelených listech je asi 30 cm velká.Děkuji za odpovědi.
mám zalévat do misky nebo rovnou ke květině?
Zdravím, mario. Již jsem vám odpověděla při minulé vaši otázce, jak je to s tou vaší chamaedorou, zřejmě jste odpověď nečetl, tak tedy. Rosíte správně, můžete i 3x, ale jinak teď v zimě zálivku omezte, 2x do týdne se zalévá v létě. Špičky vám schnou nejspíš z důvodu suchého vzduchu.Rostlina potřebuje hlavně vzdušnou vlhkost Zřejmě máte teď v zimě v bytě dost teplo a vůbec, co děláte špatně je, že jste rostlinu postavil do okna. Sice má ráda světlo, jako konečně skoro každá pokojovka, ale rozptýlené, nikoli přímé. Daří se ji i v polostínu, protože ve své původní domovině tato palma roste jako podrostová - a patří mezi nenáročné rostliny, Nejlépe by ji bylo, kdybyste ji umístil daleko od radiátoru a teď v zimě zmírnit, pokud můžete, tak teplotu. Jinak zalévat určitě do misky a to odstátou odraženou vodou. Určitě né studenou vodou natočenou bezprostředně před zalitím rostliny. Zatím bych ji nehnojila,až v době vegetace tzn.začátkem jara.Sice všeobecně, tropické rostliny nepotřebují žádný vegetační klid, ale v našich podmínkách je v zimě velmi málo světla,proto dopřejte palmičce něco jako "umělý spánek". Vhodné zimní teploty jsou mezi 16 - 20°C.Tož,tak.
Ještě mě napadlo, že palmička mohla "nastydnout" při transportu z Kauflandu k vám, jstli jste ji kupoval ted´ v zimě. Chladný vzduch, ne-li mráz, ji mohl poškodit. V tom případě bych počkala,až se začnou tvořit další stvoly a ty uschlé pomalu postupně odřezala
\zalévejte ke květině a pro jistotu přebytečnou vodu z misky vylévejte. Můžete také palmu přelévat, co ž se také může projevovat hnědnutím listů. Zkusila bych ji zalívat jen jednou týdně. Maximálně začne usychat list, ale spíš jen jeden. Pokud budete přelívat, může chytit hnilobu, plíseň a to je horší. Taky bych ji jednou za 14 dní pohnojila, aby měla sílu se vzpamatovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.