Nejste přihlášen/a.
Všechny moc zdravím a mám dotaz. Mám před přezimováním Amyrylis zbavit listů, nebo opadnou bez vody a v zimě samy?
Listy uřízněte kousek nad cibulí a i s květináčem dejte do chladnější místnosti a tmy. Já je mám pod regálem ve špajzu bez okna.
Cibuli to neublíží. Pak nechte při teplotě cca 10 stupňů, světlo tolik nevadí. Další možnost je pěstovat stále dál a přestat zalévat koncem září a pak zazimovat po uvadnutí listů. Ovšem v tomto případě s největší pravděpodobností letos nepokvete.
Moc děkuji za odpověď, já se jen bála, když jsou ještě plné šťávy, abych té cibuli neublížila. Chladno bych měla, ale je tam světlo-tedy spíš šero, mám ten květináč dát třeba do papírové krabice s otvory pro vzduch?
Děkuji za doplnění odpovědi. Já ji koupila teprve v listopadu v plném květu, takže asi před 14-ti dny, kdy odkvetl druhý květ jsem ji dala do chladu bez zálivky. Teď jí tedy dle rady uříznu listy a dám zazimovat do ještě větší zimy. Kolik vlastně potřebuje času na zimování? Přesněji, kdy ji mohu dát zpět do tepla a zalévat, aby vykvetla?
Tak pozor. Jestli teď odkvetla, potřebuje cibule nabrat sílu nebo by to mohlo s ní špatně dopadnout. Takže zpět na okno, zalít a na jaře přihnojovat.
Já bych zálivku zcela ukončila a květinu přenesla na suché tmavé místo, nejlépe do sklepa při teplotě 15 st.C.Nechala bych všechny zelené listy uschnout a cibuli zatáhnout.Pak bych suché části odstranila. Pokud stvol po odkvětu zcela neuschnul,ten bych uřízla hned asi 3 cm nad cibulí. Asi po třech měsících, když se na vrcholu cibule viditelně objeví nové poupě, začala bych opět zalévat a přenesla bych ji zpět na pořádné světlo,aby se rostlina příliš nevytahovala a nenakláněla za zdrojem světla. Důležité je dodržet období klidu a nespěchat se zálivkou. A ještě dotaz. Máte to opravdu Amarylis nebo Hvězdník?
Měl by to být Amarylis-bylo to na jmenovce. Jinak děkuji za odpověď, přijde mi to humánnější, než ty listy uříznout. Uřízla jsem po odkvětu ten stvol a strašně z něj tekla šťáva, tak bych měla strach totéž udělat s listy...i když pravda, po tom stvolu to také normálně zaschlo. Už je na chladném temnějším místě i s listy, tak uvidím. Každopádně děkuji všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.