Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se jmenuje tato rostlina?

Od: dana* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chci prosit o informaci, o jakou rostlinu se jedná (ve svých knihách o pokojových rostlinách jsem ji nenašla), a případně i o tip jak ji zachránit, protože z hustého olistění jí zbývají poslední listy, vše v krátkém čase uschlo a opadalo. Děkuji, D.

Jak se jmenuje tato rostlina?
Jak se jmenuje tato rostlina? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Pokojovka se jmenuje Kroton. Mám ji také.Je poměrně náročná na teplotu. Výkyvy teplot způsobuje opadávání listů.Teď v zimě omezte zálivku a zalévejte pouze vlažnou vodou. Já ji zalévam mírně 1x za týden.Měla by být umístěna bez přímého slunce na jasném místě.Čím ji budete mít blíže ke světlu, tím lépe budou listy zbarveny. Také se pozorně podívejte jestli náhodou není napadena sviluškami. Příliš suchý vzduch totiž přináší svilušky a opad listů.

doplněno 05.01.16 10:22:

Ještě chci dodat, že při bližším zkoumání se mi nezdá moc kmínek. Přijde mi pokryt plísní nebo by to mohli být ty svilušky

dana*
hodnocení

To je úžasné, jak to tu funguje, děkuji všem! Te´d jen lituji, že jsem web neobjevila dřív.

Důležitých informací, které se takto dají získat, je víc než bych čekala.

O květinku už asi přijdu. Zdá se, že své kytky týrám přílišným větráním, možná až průvanem.

Popis působení svilušek dle Wikipedie taky asi odpovídá tomu, co se děje, ačkoli žádné parazity okem nevidím...

Podobné problémy mají i ostatní květiny. Mám je postříkat preventivně, i když si nejsem jistá, zda se jedná právě o působení svilušky?

Mám nějakou naději, že obrazí už skoro holý kmínek, kde jsou ještě zelené špičky tvořících se listů? Nebo jak se pokusit o rozmnožení?

Díky za Váš náhled, D.

Dano, kroton nesnáší průvan, musí mít stálou pokojovou teplotu. Proto to může opravdu být příčina chřadnutí a kdyby se jednalo o svilušky,hledejte na něm jemné bílé pavučinky. Je to spolehlivý ukazatel napadení Obvykle se nachází poblíž místa, kde svilušky sají mízu. Ne všechny druhy svilušek ovšem pavučinky vytvářejí. Tento parazit je malý, často okem těžko postřehnutelný. Položte pod kroton list bílého papíru a lehce s ním zatřeste.Na papír by mělo pár svilušek napadat. Pomozte si lupou, abyste je rozeznali od prachu Jestli by se přítomnost svilušek potvrdila,zkuste kroton pravidelně omývat roztokem vlažné vody s trochou velmi jemného mýdla nebo prostředku na mytí nádobí. Můžete použít jakékoliv mýdlo, dobře se hodí například přírodní s olivovým olejem.Namočte do roztoku houbičku a pak jeden po druhém listy očistěte, nebo roztok přelijte do láhve s rozprašovačem a důkladně postříkejte spodní strany listů.Není to nic těžkého a je to velmi efektivní, netoxický způsob, jak předcházet nákaze. A ještě jeden babský recept proti sviluškám: rozmíchejte lžičku mleté skořice, lžičku mletého hřebíčku a dvě lžičky italské kořenicí směsi v šálku vody.Přiveďte k varu a pak stáhněte z plotny. Nechte lehce vychladnout a do směsi následně přimíchejte 2 lžičky prolisovaného česneku. Pak nechte úplně vychladnout a nakonec přeceďte přes pláténko .Přidejte do roztoku pár kapek jaru na nádobí nebo tekutého mýdla a přelijte vše do láhve s rozprašovačem. Každé tři dny stříkejte spodní strany listů po dobu nejméně 2 týdnů. Svilušky by měly zmizet. Snad to ale ty svilušky nakonec nebudou. Rozmnožování se provádí na jaře řzkováním, to bych vám zatím nedoporučovala. Třeba ho ještě zachráníte a kroton obrazí.Teď v zimě tolik nezalévejte a radši vlahou odstátou vodou provádějte rosení na listy.

dana*
hodnocení

Paní Aleno, Vy jste báječná, děkuji!

Teď teprv vidím, jak se vůbec neumím o kytky odborně starat, ačkoli jich mám plný byt a tvrdím, jak je miluji :(

Jdu do sebe a zpytuju svědomí a chci to napravit.

Ono těch dotazů i na jiné moje rostlinky je víc, budu Vám je moct položit až budu mít čas?

S díky zdravím, D.

Paní Dano, OK, jestli budu vědět, ráda poradím;)

hodnocení

3x

Je to opravdu jedna z mnoha variet výše uvedené rostliny. Přikládám stručný návod na péči o ni.

Jak se jmenuje tato rostlina? #3

hahanaj*
hodnocení

0x

kroton je dle mne dost náročný na pěstování- měla jsem jich několik ale neprospívaly u mne - řiďte se radou výše uvedenou , snad se vzpamatuje a bude vám dělat radost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]