Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dostala jsem od manžela velký strom "FIKUS" cca 3m a po dvou měsících začal opadávat,
protože mám již několik malých fikusů a vím,že je to podzimním období,
ale manželovi se to stále nezdá, chtěla bych se poradit, jestli je možné nějak podpořit růst rostliny.
Hned po zakoupeni jsme strom přesadili, a pravidelně přihnojuji, je na stálém místě, kde není průvan a je tam dostatek světla.
Děkuji Iva.
Chybí poměrně důležitá informace: o jaký fíkus se vlastně jedná? Je jich mnoho druhů! Všeobecně se dá říci, že může být přelit, mohlo by mu také škodit moc suché vzdušné prostředí. Je také možné, že mu chybí více světla a je mu horko. Hnojení v zimním období také není ideální, ale jak říkám, opravdu netuším, jaký fíkus vlastně máte a v jakých podmínkách se nachází.
Na cedulce je pouze "FICUS", refreshing elegant decorative exotic,
světla má dost, je na chodbě kde je dřevěnné zábradlí a střešní okno nad ním, které je neustále zavřené, protože je vysoko a je tam jen kvůli světlu,
jediný problém by mohlo být podlahové topení, ale i to jsme již pod květináčem vypli a dali jsme tam izolaci,hnojila jsem pouze jednou a to asi před měsícem, protože v zimním období hnojím pouze 1X za měsíc, když ho manžel kupoval nafotil místo, aby mu zahradník vybral přímo kytku vhodnou na místo a přesadit jsme ji museli,neboť byla jen v převozní zemině a koupila jsem zeminu určenou k přesazení pokojových rostlin.
Ivusa, rozumím tomu tedy tak, že jej vlastníte dva měsíce? Při prudké změně teploty nebo náhlé změně prostředí fíkus shazuje zelené listy a často i hyne. Je to důsledkem šoku, který vyvolá úplný rozvrat látkové výměny.Jestli se nevzpamatuje, většinou už se nedá zachránit.No, snad to nebude váš případ. Čím je fikus starší, tím hůře změnu prostředí totiž snáší. 3metrový stromek, to je už úctyhodný exemplář , který byl zvyklý dosti dlouho na své původní prostředí a myslím si, že jste udělali velkou chybu, když jste ho hned přesadili.Předpokládám, že do zcela nové a kvalitní zeminy, tak proč ještě hned to přihnojování? Nová zemina obsahuje ze začátku přece živin dost než je fikus vyčerpá. Pokud ale listy žloutnou a pak následně opadávají, příčinou bývá přelití, při kterém dochází ke hnilobě kořenů. Fikusy mají rádi vzdušnou vlhkost,proto byste jej měli rosit a co se týká zálivky, zeminu byste sice měli udržovat vlhkou, ale v podmisce nesmí stát voda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.