Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Křížek a nebo hvězda v jádřinci jablka

Od: anad* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,zajímalo by mne,proč je někdy v rozkrojeném jablíčku hvězda a někdy křížek.Ovlivňuje to velikost jablka nebo něco už při růstu?(pomineme-li pověru)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Trochu teorie. Květy jabloně jsou pětičetné a při řádném opylení vznikne řádně vyvinutý plod, po kterém sáhnete. Při překrojení tedy vznikne pěticípá hvězda. Plody špatně vyvinuté např. z poškozeného květu mohou mít jiný počet vrcholů hvězdičky. Takové jablko si však na stůl nedáte.

hm*
hodnocení

1x

Odpověď na otázku neznám, ještě jsem jablko bez hvězdičky neviděl.

iv®
No tak my měli na stole jablka krásná, a poprvé jsme neměli hvězdičku... Aspoň že jsem rozkrojila jablko já...

sonyboj*
hodnocení

1x

Já už jsem za svůj život rozkrájel hromady jablek. Hvězdičky a křížky byly, ale zatím jsem nenarazil na to nejlepší. Ale pevně věřím, že na něj jednou narazím ;)

Křížek a nebo hvězda v jádřinci jablka
stir*

Dobrý den, to je milé sonyboj.

Díky. Tak už se pomalu dejte do šlechtění. Manžel je tou vizí též okouzlený,

až je bude krájet do bečky, a pak, na parádní pitíčko se sousedem.

sebod*

iv. Tak to jsi dopadla jako já. Koupila jsem šest krásných jablíček . Pět mělo nádhernou, přímo výstavní hvězdu *ua*. To moje mělo křížek *plac*. Takže vážení, jestli budu v novém roce nemocná, tak za to může jen a jen ten křížek *cert*. Ale je to fakt zajímavé, ostatních pět u stolu je zdravých, mladých. Já jediná jsem už starší (;)) a momentálně mám nějaké zdravotní problémy. Sakra, jak to to jabko mohlo vědět *zed*

ben®

Dobrý den, nechci Vám přidávat, ale ten křížek (dle pověry) má být snad přímo smrt. Takže, marodit ani nemusíte - smrt může být i náhlá. Ale jinak je to hezká vánoční tradice (pouze pro drsňáky). Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]