Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se starat o rostliny

Od: brda odpovědí: 2 změna:

Dobrý den mám jeden dotaz jsem začátečník a koupil jsem si rostliny jménem kalanchoe thyrsiflora,dracena marginata,pryšech nádherný,a schlumbergeru.

Moc vás prosím jak se mám starat o pryšec nádherný (vánoční hvězdu) jak často ji mám zalévat a kde ji mám mít kolikrát za týden.

Jak se mám starat o dracenu marginatu jak často jimám zalévat a může být u okna?

jak často mám zalévat rostlinu jménem kalanchoe thyrsiflora a kde ji mám mít ze spodu mi opadávají listy mám ji v květináči a ty listi leží na keramzitu co jsem k ní nasypal dycky zežloutnou a já ho chytnu a už ho mám v ruce.

A poslední otázka jak často mám zalévat schlumbergeru (vánoční kaktus) a kde ji mám mít já ji mám u okna a zalévam jednou do týdna.

Jo a ještě něco mám doma kaktus asi půl metru vysoký mám ho po své mamince když si ho koupila tžyk byl ještě malý jak se o něj mám starat přes vánoce děkuji všem za radu moc tomu ještě nerozumím :) :) :) :).

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rostlinkycz*
hodnocení

4x

Kalanchoe thysiflora je sukulent, který v době od jara do podzimu potřebuje vydatnou zálivku 2x týdně. Pěstuje se na slunečním místě. V zimě vyžaduje chladnější prostředí do 10 stupňů a omezenou zálivku jednou za měsíc. Substrát lehký, suchý. Listy jsou zásobárnou vody, některé zejména spodní v zimě opadávají, což je normální jev.

Dracena marginata je známá nenáročná rostlina akorát je citlivá na dlouhodobý chlad a přemočení. Vyžaduje slunečné místo, neměl by tam být radiátor v blízkosti, přiměřenou zálivku a vyšší vzdušnou vlhkost v podobě rosení.
Euphorbia pulcherrima je nyní pravděpodobně rozkvetlá. Vyžaduje chladnější prostředí, ne vysoké bytové teploty. Po odkvětu vyžaduje 2 měsíce klidu, nízká teplota s minimální zálivkou, ale aby substrát nepřeschnul. Na jaře se musí seříznout na 20 cm. Zalévá se od jara každé dva týdny odstátou vodou s hnojivem. Nesnáší průvan. V zimě potřebuje 10 hodin světla a ostatní dny musí být zakryta například kartonem. Jen tak ji přinutíte opětovně vykvést.
Schlumbergera je kaktus, nenáročný na pěstování ale, aby kvetl, před vánocemi stejně potřebuje minimálně 2 měsíce bez zálivky v chladnějším prostředí. Pak zvýšit teplotu a začít zalévat. V létě ho pěstujte na zastíněném balkoně, pak omezit zálivku a začít až tehdy zalévat a přemístit nádobu do teplejších podmínek, když uvidíte puky. Pak už s rostlinou nemanipulujte ani neměňte teplotní podmínky, neboť puky opadají. Hodně úspěchů při pěstování.

hodnocení

2x

Kalanchoe a kaktusy jsou tučnolisté, tedy jsou schopné i za sucha čerpat vodu ze svých zásob, zalévat opatrně, když substrát vyscne a přebytečnou vodu z misky vylít, aby nehnily. Ostatní zalévat, když svěsí listy, asi 1x týdně, podle teploty vzduchu se to může trochu lišit. Přelévání je horší, než když zapomenete zalít. Vánoční kaktus by měl být po odkvětu v chladnu, jinak poistupně přestane kvést. Dracéna shazuje listy , když je pozdě zalitá. Ostatní také zalévat tak 1x týdně, v zimě 1x za měsíc vše pohnojit, od jara 2x za měsíc. Polostín, tedy ne přímé slunce, snesou všechny, přímé světlo také. Mají rády rosení, což jim bohatě nedopřávám a celkem se jim daří. Vánoční hvězdu přes Vánoce jen zalévám a po nich, když sejde, tak vyhodím a další rok koupím novou. Je to hotová věda ji uchovat na další Vánoce, musí se jí určitý čas denně svítit a načasovat kvetení, to si hned tak někdo asi netroufne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]