Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hromádky na zahradě v trávníku, kdo?

Od: clayman® odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
Na zahradě se mi objevila spousta hromadek vyhrabane hlíny. Kdo to dělá? Žížaly nebo ještě včely samotarky? Hotová invaze.
Díky

Hromádky na zahradě v trávníku, kdo?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luha*
hodnocení

3x

Málo kdo to ví, ale existuje obří druh žížaly (dešťovky). měří více než půl metru a ta hromádka je jedno odskočení na záchod.

Nejvíce se vyskytují na Jižní Moravě.

doplněno 19.12.15 07:45:

rozhlas.cz/...

hodnocení

Chápu, bez sekery na zahradu nejdu *vtip* díky

72mona3*
hodnocení

1x

Tohle fakt vypadá na žížaly. Je "teplo" a mokro, tak jsou blíž povrchu. Taky nám se*ou všude. M.

uska*
hodnocení

0x

Hraboš polní?

hodnocení

nn, to je malinké. Jsou to jakoby špagáty hlíny o průměru cca 3-4mm

Podobné nám dělají mravenci, jen ten průměr je o dost menší... *nevi*

hodnocení

0x

Mě spíš vadí hryzci nebo hraboši, které nevím jak vypudit ze zahrady (jestli nasypat jed do díry nebo co. Mám asi 3 díry na zahradě. S krtkem si snadno poradím. toho se zbavím snadno ale tihle zmetci...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, když si ten obrázek zvětším, tak mám dojem, že jde o granule.

Pokud je to hlína, tak zřejmě prošla zažívacím traktem nějakého živočicha.

Ovšem, jakého=? Já bych na zahradu chodil snad raději ozbrojen a po setmění už vůbec. Zdravím!

doplněno 18.12.15 12:11:

clayman - za jak dlouho se to tam vytvořilo? To není snad za jednu noc.

doplněno 18.12.15 12:26:

clayman - tak to ano. To se zdá "normální". Kdyby to bylo přes noc, tak by to bylo asi mimozemské. No, původce zřejmě vypudí, resp. od jeho činnosti odradí až ta větší zima a na jaře se to uhrabe. Zdá se, že větší škoda na trávníku nevzniká. Já zde mám žížaly ukázněné a hromádky dělají jen po dešti, kulaté a uspořádané i menší. Tedy, pokud jsou původcem na Vaší zahradě žížaly.

hodnocení

to kdybych věděl... asi během 7-14dnů :)

hodnocení

0x

Vypadá to, že na to místo "chodí" několik živočichů nebo jeden, ale delší dobu. Na jedno "sezení" je toho hodně. Že?

host*
hodnocení

0x

Máte krásnou úrovnou zeminu, kterou vám ještě navíc žížaly krásně zkypří a pohnojí. To je v pořádku. A když to ještě mráz v zimě promrzne, máte na jaro krásně zdravou zeminu pro trávník. Všiml jste si, že i některé zapomenuté nevyhrabané listy nejde jen tak jednoduše shrabat, že nějak drží v zemi? Asi si je tam žížaly trošku vtahují a cpou se jimi, stejně jako se živí odumřelými kořínky a přemění je zpět v hlinité krucánky, tedy opět z nich udělají úrovnou zeminu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]