Nejste přihlášen/a.
zdravim,muzete mi nekdo poradit nejakou odrudu hrusne kterou byych na jare zasadil,mam zatim odrudu nojabrskaja,ale chci jeste jednu.
přidávám se k benovi: boscova lahvice. Má vysoký pyramidální kmen, což znamená, že to chce česák s dlouhou násadou nebo vysoké štafle, protože po pádu na zem z výšky se hrušky rozbijí.
Výborná je Hardyho hruška s výbornou chutí, také se ji říká máslovka. Na snědení, nebo do kompotu (někdy se k němu také přidává hvězdička badyánu, nebo jenom kousek, je hodně aromatický), nedá se déle uchovávat. Výborná, chutná a známá je také Alexandra, také se v našich zemích pěstuje Konference a další, třeba i menší, baňatější sladké odrůdy. Hnědé tvrdé mají hůře stravitelnou slupku a i pod ní brzy měknou. Nejlépe je zeptat se sousedů zahrádkářů, co jim jde.
Možná vám pomůže tabulka cs.wikipedia.org/...
Dobrý den, co zkusit tuto viz odkaz? Máme ji na zahradě už léta a stále plodí, i když ji poškozuje blízký jalovec (resp. rez hrušňová). Přesto má plodů dost a jsou výborné.
I tvrdší plody jsou sladké a ty dozrálejší ještě více. Zdravím!
P.S. Je to vysokokmen, tak vyžaduje prostor kolem sebe.
Nezapomeňte sladit čas kvetení, hruška potřebuje opylovače jinou hrušeň.
Pokud máte zimní odrůdu, zvolte letní, nebo podzimní druh, aby Vám navazoval čas konzumace.
diky za odkazy,ale toho jsem se prave obaval.ja bych totiz nasadil nejradeji vsechny.taky jsem zapomel napsat ze je to na severni moravu.
I na severní Moravě mohou být klimaticky mírnější místa i chladnější. Podívejte se na doporučené druhy, nebudu je vypisovat, jsou například na stránce zahradkarjerome.cz/... nebo se zeptejte sousedů, co jim jde, co jim chutná a jak je to s odolností vůči místnímu klimatu. Jistě najdete vhodný druh nebo druhy. Pokud si nejste jistý, můžete zasadit dva tři druhy a uvidíte, který bude perspektivní a který vám bude víc vyhovovat.
Už teď na podzim můžete obejít sousedy a poptat se jich na jejich zkušenosti a hlavně ochutnat a vidět hrušky na vlastní oči jak vypadají. I malé baňaté hruštičky mohou být chutnější než na první pohled krásné velké, ale tvrdé hrušky, které se zase víc hodí do kompotu.
Pozor na blízkost některých jehličnanů, které mohou na hrušně přenášet houbu, která způsobuje jakoby rezavění listů. Také na to, aby v blízkosti byly včely nebo jiný hmyz, který létá v době květu stromů, což je třeba problém u meruněk vysazených na příliš slunném a chráněném místě - meruňka vykvete velmi brzy, kdy včely ještě spí a odkvete neopylená.
Ideální by bylo, abyste hrušně nemusel stříkat proti škůdců žádnu chemií a měl tak chutné a zdravé ovoce, jak se dnes říká v bio kvalitě.
Zajímavá je hrušeň Dicolor - hrušky s typickým červeným zabarvením na jedné straně, velmi chutné, máslovité, kořenité menší plody, které často padají, ale padají všechny hrušky. Podle zkušenějších zahradníků se dají pěstovat i jako palmety - tvarované kmeny a větve natažené mezi vodicími dráty, vzrůst tedy není moc vysoký. Je prý vhodná i do vyšších poloh, víc se dá najít na webu.
Tradiční velmi rozšířená je prý až 200 stará odrůda Salisburyho, která se pěstovala snad na všech zahradách po celé Evrope. Je to hrušeň dosahující prý i vysokého vzrůstu, hodí se i do vyšších poloh, ale ve školkách už prý nejsou, jedině si ji nechat naroubovat. Viz citace z szes-dalovice.cz/...
" Stromy jsou velmi odolné. Jako jedna z mála hrušní je vhodná do vyšších poloh a je schopna zde přinést velmi chutné ovoce. Dokonce je výhoda, že plody z vyšších poloh mají delší skladovatelnost. Plodnost se dostavuje v pozdějším věku a je pravidelná a hojná. Vynechání je spíše ojedinělé."
citace z Ing. Fidla: zahrada.cz/... " Konference je už poměrně stará odrůda, rok původu tuším 1890 Anglie. Ovšem dnes je to asi nejvíc vysazovaná odrůda na zahrádkách, nebo aspon v polsedních 30 letech byla. Na Hlučínsku chybí v málokteré zahrádce, většinou zákrsek, nebo čtvrtkmen..."
Vás možná zaujme věta " na Hlučínsku chybí v málokteré zahrádce"
Raději žádnou,,každá dostane rez hrušnovou ale strom rodí ,,ale rok od roku méně. Nakonec ji pak pokácíte..To jsem vás asi nepotěšila,,,
to by za chvili nebyla v repubilce zadna hrusen kdybych se drzel vasi rady.ta moje jedinna rez samozrejme ma,ale nema to vliv na plody,aspon zatim.soused maji stare hrusne,problem je v tom ze si nikdo nepamatuje odrudy,protoze to vetsinou sadil nekdo pred nimi.jo,zavinaci kazda hrusen rez nema.videl jsem na vl.oci letos zdravou asi 20 let starou.neco vyberu,nasadim a uvidime,pokacet a nasadit novou neni problem,problem je zahrada bez hrusek.
Tak u nás má každý rez po čase však uvidíte. A zahrada bez hrušky že není zahradou? Proč? Stačí i několi km aby někdo měl jalovec a už ji máte,,i přes vaše snahy..Je mi líto,,
Už jsem tady psala,že MÁ,,,,,,rok od roku nemusí hned ,,ale strom to vysiluje a odejde nakonec--nerodí vůbec.
Musím souhlasit. V říjnu jsem musela nechat pokácet dvě poslední hrušně. Bylo mi to líto, ale dobrých osm, devět let již nerodily a stále jsem doufala, že když odstraním jalovce, že se plodnost navrátí. Tak bohužel, ta mrcha rezavá asi přezimuje i v půdě, takže jak na jaře lístky byly dobré, tak pomaloučku, polehoučku to měl za chvíli celý strom.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.