Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ostříhat meruňky?

Od: boule® odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

dovedete někdo prosím poradit jak na jaře ostříhat meruňky? Každá je jiný druh. Jsou nasázeny letos na jaře a první střih provedl prodejce v ovocné školce při prodeji. Nejlépe zakreslete přímo do obrázků, jak by to mělo být - kterou větev nechat a do jaké délky. Děkuji

Jak ostříhat meruňky?
Jak ostříhat meruňky? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

U tak malého stromku jde o výchovný řez,kterým tvoříme budoucí korunu.V každém případě teď,na podzim,ponecháme tři základní větve koruny a terminál.-Ten zakrátíme o 1/3.Letorosty,směřující do koruny,odstraníme celé.Základní větve zakrátíme na stejnou výšku opět asi o 1/3.Konce by měly být zhruba ve stejné výšce,poslední pupen ven z koruny.Na jaře necháme korunu v klidu,řez v období růstu hrozí klejotokem.

JABRAKA

Řez by zhruba odpovídal, ale samozřejmě ne teď. Nechte ho na jaro před rašením.

doplněno 12.11.15 19:12:

Na terminálu rozdvojení zrušte (jako všechny na stromku), ponechte ten rovnější a horní pupen po zakrácení by měl být na straně loňského střihu, tzv. střídavý řez.

hodnocení

0x
Dám třetí termín.
Já meruňky řežu po odrodění, teda hneď po sběru úrody. Mám ovšem starší stromy.
Peckoviny se řežou po sklizni. Jinak stromek nezavalí rány a oslabuje se. Když ho budete řezat teď tak asi klejotok nehrozí tolik jako při řezu v plné míze, ale poškozená pletiva větviček které ustřihnete budou víc náchylná k poškození mrazem.
doplněno 12.11.15 20:07: Rozdvojený terminál bych ostříhnul jen na jeden. Někdy se u broskvoní a meruněk dopručuje řez na kotlovou korunu úplně bez terminálu kvůli lepšímu oslunění plodů, ale taková koruna vužaduje víc pozornosti než dobře zapěstovaná klasika.

hodnocení

Na tom prvním obrázku se terminál rodvojuje. Ponechat rozdvojení a jen zkrátit, nebo rozdvojení zrušit a ponechat pouze jeden klacek?

jabraka*

Lépe je rodvojení zrušit.

JB

hodnocení

0x

Meruňky se pouze zakracují -nestříhají se jako jiné stromy

hodnocení

Ok, terminál vyřešen.

Ale co ty hlavní postranní větve viz obrázek?

1) původní hlavní větev zakrácená před sadbou.

2) výrůstek odstranit.

3) a 4) ponechat obě a zakrátit? Nebo jeden z nich odstanit a ponechat jeden. Který? Nebude to vypadat blbě?

Jak ostříhat meruňky? #3
jabraka*

Postranní větve,jak jsem už řekl,musí končit zhruba v jedné rovině,to aby rostly stejnoměrně.Pupeny na koncích by měly směřovat ven z koruny,.

JABRAKA

floro*
hodnocení

0x

Prosím, všimněte si, co vede k zakracování výhonů. Prorbylých půstání zbylých oček a ke zdvojení. U nižších větví, které jste zakrátil nejvíce, narostly dvě stejně mohutné větve, které pokud zase zakrátíte povedou jen k dalšímu zahušťování a vypěstujete tak pouze paskvil. Terminál, který jste zakráti nejméně, protostl bujeně jen jedním očkem, druhé sice také, ale méně a navíc obrostl plodonosným dřevem.

Terminál pouze lehce zakraťte na očko smeřující zpět nad kmínek (1), boční výhon také lehce zakraťte, odstraňte zdvojení (3) a ponechte větve nejlépe rozložené do prostoru, které také jen lehce! zakrátíte na vnější očko (4). Možná bych i vyslepila dvě následná očka pod ponechaným vnějším očkem.

! Pamatujete, že čím více stříháte, tím více dřeva vypěstujete. Všimněte si, že ty spodní větve jsou vlastně vypěstované ze zakrácených původních dvou větví, které se zdvojili, což vedlo k tomu, že vlastně dvě větve mají společnou základnu, která v pozdějším věku a plné polodnosti bude velmi namáhána a tak bude náchylná k rozlomení. Korunka potřebuje výchovný řez první, druhý rok, pak se řez amezuje jen na nejnutnější zásahy. Nemůžete stále zakracovat a odstraňovat dřevo, které stromek potřebuje. Nutíte ho pouze dohánět ztracené dřevo bujným růstem hluchého dřeva. Vitální stromek může mít přírůstky i nad 50 cm, samozřejmě záleží na odrůdě a podnoži.

U druhého stromku převzala úlohu termínálu postraní větev, na které proberte obrost (1), terminál, který zakrněl je obrostlý plodonoši. Odstraňte z něj horní zdvojení (2), postraní větev, která konkuruje terminálu odstraňte (3). Na obrázkus e zdá, že vyrůstá stejným smerem jako vetev pod ní. Ostatní větve bych zkrátila, ale asi o jednu třetinu nejvíce. Stromek sice má přírůstky, ale výhony jsou celkem slabé (záleží na odrůdě), sice by si žádal menší sesazení korunky ve prospěch kořenů, ale musíte citlivě, opět s přihlédnutím na sklon k zdvojování.

P.S. u obrázku, který jste vložil neodtraňujte větev č. 3. Proč? Roste vám větev správným směrem a spávnou intenzitou. Opět, neodstraňujte nesmyslně dřevo, zaděláváte si na malér.

Jak ostříhat meruňky? #4
Jak ostříhat meruňky? #5

mecik*
hodnocení

0x

Tohle nemám z knih ,ale z vlastní praxe.Měl jsem už čtyřletý stromek merunky a pořád neplodil.Naštval jsem se a v době po sběru plodů jsem upravil korunku tak ,že jsem vyřezal všechny zahuštující větve a zbytek o 1/3 délky.Příští rok se mi stromek odvděčil nádhernou úrodou.Pokračuji tak pořád a úroda je znamenitá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]