Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Využití plodů kdoulovce

Od: jaram* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,již několikátým rokem pěstuji v květináči rostlinu /keřík/-kdoulovec/chaenomeles a nikdy to nemělo plody,vždy kvetl,ale plody neměl.Až letos poprvé,malá jakoby žlutá jablíčka a i trochu voní,ještě jsme je neutrhli.Nevíte někdo co s nimi,na co se dají tyto plody použít,nebo jak jinak využít,jsou teda tvrdý jak kámen.Díky za odpovědi

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

plavest*
hodnocení

4x

Mám kdoulovec v zahradě a musím ho hodně usměrňovat stříháním. Loni jsemz něj dělala zkušebně marmeládu a musím říci, že je vynikající a také výborně želíruje, nemusela jsem kromě cukru nic přidávat. Okrájela jsem je jako jablko, vykrojila i jadřinec, který vypadá i s peckami stejně jako jablko a dala vařit s cukrem.

jaram*
hodnocení

Také výborná a zajímavá odpověd pro mne,Vy ho tedy pěstujete normálně v zemi a nevymrzne,nebo neomrzne?Možná že ho já zbytečně mořím ve velkém květináči pak i s květináčem zarývám do země a přikryji chvojím,je zatím spíše malý,do těch 40-50cm jen,ještě jsem ho nestříhala.Bydlím v Podkrkonoší ,myslíte,že by šel normálně pěstovat volně?Také by těch plodů pak mohlo být i více,děkuji Vám i Vám za odpovědi,případně dalším,co mají s tímto keříkem zkušenosti.

hodnocení

3x

Maminka je vkládala mezi prádlo, aby pěkně vonělo. Také jsem někdy jedla kdoulový kompot. Ale kupovaný.

jaram*
hodnocení

Aha,Aha,fajn díky ,takže je mohu utrhnout a dáti mezi prádlo a nezkazí se?A nevíte,zda se těmto plodům nějak neříkalo?Možná,že jsem to v dlouhé minulosti již slyšela,ale nemohu si vzpomenout,přesto dík.

Už si na tu dobu moc nevzpomínám, byla jsem malá. Ale určitě v prádle nějaký čas bývaly. Ale všechno se samozřejmě časem nějak kazí. Jestli kdoule seschnutím, nebo to začně hnít, nevím. Pro jistotu bych je dala jen do spodního prádla, kde je můžete kontrolovat denně.

Maminka nepoužívala jiný název. Jen kdoule.

Možná napíšu hloupost, ale myslím si, že se těm plodům říkalo MIŠPULE. Mám pravdu? Ruku do ohně bych za to nedala, ale tak nějak se mi honí hlavou, že to ty mišpule byly. Jaga.

doplněno 30.12.15 06:25:

Pro Pckop: Díky za poučení. *palec**pusa* Nebyla jsem si jistá, jen taková domněnka. Teď už vím, co mišpule je. Jaga.

Mišpule je toto ekozahrady.com/...

patronka*
hodnocení

2x

Jsou dva různé keře - kdouloň a kdoulovec :

cs.wikipedia.org/...

Já mám na zahrádce kdoulovec, krásně na jaře kvete, ale plody má dost malé a rychle se kazí. Zřejmě je lze využít ke kuchyňskému zpracování, ale častěji jsou k tomu účelu požívány plody kdouloně. Taky jsem si to dlouho pletla :)

Vloni mi ještě jednou vykvetl na podzim :

Využití plodů kdoulovce
plavest*

Ano, neplést si kdouloň s kdoulovcem.Kdoulovec má červené nebo oranžové květy. Lehce se rozmnožuje řízkováním. Je velmi dekorativní a nezničitelný. Podle mě se plody zkazí, jen když je nechám na keři a zmrznou. Jinak vydrží několik měsíců. Jíst se ale nedají, ale uvařit jako marmeládu.

jaram*
hodnocení

Ano,už to také vím,na ten odkaz jsem už dříve mrkla,já mám také ten kdoulovec, jako Vy, kvetl oranžově.Mám ho koupený v zahradnictví pod chaenomeles.Ona ta kdoulonˇ je sice trocho podobná ale je to trochu jiné i jiný název-cydonia.,díky.

rebeka*
hodnocení

0x

Kdoulovec máme mnoho let, je to ohromný keř, který musíme hodně usměrňovat. Přesaďte ho do země, nezmrzne, já bydlím také v podkrkonoší. Kdoule většinou rozdám, protože jich je hrozně mnoho, ostatní dám do skříní. Krásně voní, ale ne hned po utržení. Marmeládu jsem už také zkoušela, ale dá dost ppráce to nakrájet, protože to je hrozně tvrdé.

hodnocení

0x

Taky mám teda kdoulovec)) letos jsem dělala marmošku)) ale dost pracně(((oloupat,vypeckovat (((děsná práce (((a potom jsem našla, že je stačí rozkrojit, zbavit zrníček, přidat vodu, rozvařit,a přes cedník propasírovat)) pak přidat cukr a citrón, chvilku povařit,a horké dát do skleniček)) chutná jak citrónové bonbóny))

Jo a moje nijak intenzivně nevoní...tak snad to kdoulovec je))

kaje

Nemusíte ani půlit, když je do hrnce hodíte celé a podlejete,zachvilku se rozvaří a vyndaváte celé zavřené jadřince. Kdyžtos cukrem budete vařit dál a pak třeba jakoby sušit na topení (pokud to nehoustne, přidat kyselinu citronovou) , vznikne tužší hmota, kterou lze na cukru (místo mouky) vyválet avykrajovátkamana linecký vykrájet. Pak třeba ještě dosušovat někde na sk skříni. O vánocích mezi, vším sladkým, je to příjemná nakyslá změna.

verata
hodnocení

0x

Dobrý den, plody se dají nakrájet na plátky a usušit. Tyto sušené plátky nejen krásně voní, ale ani se v prádle nekazí, na rozdíl od plodů, které po čase hnijí.

jabraka*
hodnocení

0x

Máme kdoulovec před domem,v této době nádherně rozkvetl,v domění,že je už jaro.Každý rok ma hromadu plodů,také jsem zkoušel udělat kompot,jako s kdoulí,ale je nevalný.

JABRAKA

gohon

Kdouloň,kdoulovec i mišpule jsou různé rostliny.Kdoulový rosol je nejlepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kdoulovec plody

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]