Nejste přihlášen/a.
Může mi někdo,prosím,poradit co je to za odrůdu jablek.Barva je tmavě červená,až do fialova a dužina je světle zelená.Předem děkuji za tipy-
Jediný způsob,jak přesně vědět,co mi roste a plodí na zahradě,je zapsat si název při koupi stromku.Mám na zahrádce 5 druhů jablek a dokonce i tento druh,ale už dávno jsem zapoměl,jak se jednotlivé odrůdy jmenují.Dnes tyto dvacet let staré odrůdy už neexistují a pěstitelé přicházejí s neustále novými odrůdami,nehledě na to,že se další dovážejí zvenku.Ne vždy je to ovšem výhodné.Domácí odrůdy mají svoje opodstatnění.Někteří sadaři tomuto jablku říkají malináč.Tak nevím.
JABRAKA
mám 3 stromy této odrůdy jsou starý víc jak 20let je to stará odrůda malináč sladká navinulá chut vydrží až do únorá ve sklepě pak začně moučnatět výborná odrůda .
mám dva stromy této odrůdy jedná se o holovouský malináč vydrží ve sklepě do dubna má jemnou navynulo sladkou chut.
Dobrý den adalin, o odrůdě se dá zde na poraďte pouze spekulovat, ale co to je opravdu za odrůdu, k tomu by bylo potřeba mít k dispozici čerstvě sklizená a dokonale vyzrálá jablíčka, dále je potřeba znát vlastnosti stromu: kořenový systém, kmen, větve, letorosty, plodonosný obrost, listové a květní pupeny. Dále pak morfologické znaky listů, květenství, poupat a květů. Jaká je intenzita růstu, schopnost větvení, obrůstání, dobu zrání, odolnost proti mrazu ...atd. vše nemá cenu vyjmenovávat, jedině pomolog by uměl na 100% odrůdu určit. Nejdůležitější a nejspolehlivější faktory pro rozeznání různých odrůd jsou plodové znaky a to jak vnitřní tak vnější. Mají specifickou terminologii.Někdo tu typuje na starou odrůdu holovouský malináč.Pro něj je zrovna typický zdužnatělý svalec u stopky viz foto
Na Libeňáku (v Praze) měla sousedka taková jablka , a byly to "matčino" nejméně 40roků starý strom .Mluvím o době před povodněmi (2002)
né né ,myslím ty z původního dotazu , a majitelka mi tenkrát říkala že jsou to matčino a já se je pokoušel naroubovat , byly to velmi dobrá jablka . Ale netvrdím to na 100% , mohu se plést ,ale tenkrát vypadaly stejně ,i když z fotky těžko říci a už je to pár let.
no tenkrát tedy žádný hrbolek neměly , a majitelka je určitě sázela sama , a výborně tomu rozuměla.
hrdaalena píše : Někdo tu typuje na starou odrůdu holovouský malináč.Pro něj je zrovna typický zdužnatělý svalec u stopky viz foto .
Já si pamatuji že ta zahrádkářka to sázela možná před druhou světovou , žádné hrbolky neměly , a vypadaly jak na tom obrázku původním.
Ale jist si nejsem jak jsem už psal výše.
Nevím které myslíš, ale Matčino je na obrázku od hrdaalena. Ano typický hrbolek.
Tak na to zapomeň. Tazatelky jablko bych hádal Sparťan, Matčino (Nonet) na 100% ne. Ten hrbolek, aspoň na některém jablku je typický pro Matčino.
Matčino není nikdy tak rudé
Přečti si oddíl Znaky plodů
A až dole hlavní znaky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.