Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznejte odrůdu jablek

Od: adalim* odpovědí: 26 změna:

Může mi někdo,prosím,poradit co je to za odrůdu jablek.Barva je tmavě červená,až do fialova a dužina je světle zelená.Předem děkuji za tipy-

Poznejte odrůdu jablek
Poznejte odrůdu jablek #2

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vypadá to na starou,dobrou a kvalitní odrůdu McIntosh.

Mívali jsme je na chalupě ;)

sadarstvi.cz/...

beluska*

Vypadá jak Spartan,ale ten má bílou dužinu

adalim*
hodnocení

To na to nevypadá

adalim*
hodnocení

Myslím Spartana.

honzina
hodnocení

2x

Podle zelenkavé dužniny bych tipovala na King Davies. stará odrůda.

fialka*
hodnocení

2x

Určitě je stará odrůda, jak se zde píše. Dobré zkušenosti máme s touto zahrad. školkou. Mnohokrát nám poradili.Mohla by být i odrůda strymka. Jinak zahájit pátrací akci.

hodnocení

0x

Spartan? Jak starý je strom?

adalim*
hodnocení

Podle vzhledu stromu ho odhaduji tak na 20 let.

hodnocení

0x

lidově panenčáky, odborně nevím, jsou dobré

stracena*
hodnocení

0x

A nemůže to být starší odrůda zvaná malináče?

Panenská jablka to nebudou, ta mají dužinu přímo pod šlupkou zarůžovělou.

mecik*
hodnocení

0x

Přidal bych se k pisateli ,který myslí odrůdu McIntosh. Před nějakými dvaceti léty jsme ji měli na chalupě ,ale protože máme radši jablka zelená a kvalita nových odrůd roste, byl vytlačen jabloněmi rezistentními.

jabraka*
hodnocení

0x

Jediný způsob,jak přesně vědět,co mi roste a plodí na zahradě,je zapsat si název při koupi stromku.Mám na zahrádce 5 druhů jablek a dokonce i tento druh,ale už dávno jsem zapoměl,jak se jednotlivé odrůdy jmenují.Dnes tyto dvacet let staré odrůdy už neexistují a pěstitelé přicházejí s neustále novými odrůdami,nehledě na to,že se další dovážejí zvenku.Ne vždy je to ovšem výhodné.Domácí odrůdy mají svoje opodstatnění.Někteří sadaři tomuto jablku říkají malináč.Tak nevím.

JABRAKA

dejavu*
hodnocení

0x

Tipuji na Gloster, viz impo-expo.pl/...

blazek
To je patrně Gloster tzv. prdelkové jablíčko,dle tvaru po rozříznutí u bubáka. Mám je doma a moc mě chutnají. Chuť neutrální a vyvážená ,jsou šťavnatá a mají tvrdší slupku.

jablko*
hodnocení

0x

Podob je mnoho. Můj Glostr vypadá úplně jinak

sumperacek.iprofil.cz/...

stracena*
hodnocení

0x

Souhlasím s JABRAKA. Máme také na chatě. A jak jsem psala, říkáme tomu malináče.

hodnocení

0x

mám 3 stromy této odrůdy jsou starý víc jak 20let je to stará odrůda malináč sladká navinulá chut vydrží až do únorá ve sklepě pak začně moučnatět výborná odrůda .

jabraka*
hodnocení

0x

Včera jsem byl v Kauflandu,bylo na pultech 7 odrůd jablek.Tam lze porovnat objektivně svoje odrůdy.

JABRAKA

karhan*
hodnocení

0x

Je to holovouský malináč.

hodnocení

0x

mám dva stromy této odrůdy jedná se o holovouský malináč vydrží ve sklepě do dubna má jemnou navynulo sladkou chut.

hodnocení

0x

Dobrý den adalin, o odrůdě se dá zde na poraďte pouze spekulovat, ale co to je opravdu za odrůdu, k tomu by bylo potřeba mít k dispozici čerstvě sklizená a dokonale vyzrálá jablíčka, dále je potřeba znát vlastnosti stromu: kořenový systém, kmen, větve, letorosty, plodonosný obrost, listové a květní pupeny. Dále pak morfologické znaky listů, květenství, poupat a květů. Jaká je intenzita růstu, schopnost větvení, obrůstání, dobu zrání, odolnost proti mrazu ...atd. vše nemá cenu vyjmenovávat, jedině pomolog by uměl na 100% odrůdu určit. Nejdůležitější a nejspolehlivější faktory pro rozeznání různých odrůd jsou plodové znaky a to jak vnitřní tak vnější. Mají specifickou terminologii.Někdo tu typuje na starou odrůdu holovouský malináč.Pro něj je zrovna typický zdužnatělý svalec u stopky viz foto

Poznejte odrůdu jablek #3

stracena*
hodnocení

0x

Ten svalec u stopky je typický, ale nemají to všechny plody. A aby to pána nemátlo, tu skoro fialovou barvu mají až časem po sklizni. Dávám je vždycky krásně vyleštěná na vánoce na mísu, protože úžasně vypadají ( a taky chutnají). Při špatném uskladnění ale brzy moučnatí.

adalim*
hodnocení

Děkuji všem zúčastněným za vaše odpovědi.Ten svalec u stopky to jablíčko nemá.

hodnocení

0x

Máme tento druh jablk doma,je to asi 30-ročný strom a stále používame názov ktorý bol asi pri kúpe-IRIS.

tomas11*
hodnocení

0x

Na Libeňáku (v Praze) měla sousedka taková jablka , a byly to "matčino" nejméně 40roků starý strom .Mluvím o době před povodněmi (2002)

doplněno 12.03.16 14:41:

né né ,myslím ty z původního dotazu , a majitelka mi tenkrát říkala že jsou to matčino a já se je pokoušel naroubovat , byly to velmi dobrá jablka . Ale netvrdím to na 100% , mohu se plést ,ale tenkrát vypadaly stejně ,i když z fotky těžko říci a už je to pár let.

doplněno 12.03.16 14:44:

no tenkrát tedy žádný hrbolek neměly , a majitelka je určitě sázela sama , a výborně tomu rozuměla.

doplněno 12.03.16 15:10:

hrdaalena píše : Někdo tu typuje na starou odrůdu holovouský malináč.Pro něj je zrovna typický zdužnatělý svalec u stopky viz foto .

Já si pamatuji že ta zahrádkářka to sázela možná před druhou světovou , žádné hrbolky neměly , a vypadaly jak na tom obrázku původním.

Ale jist si nejsem jak jsem už psal výše.

jablko*

Nevím které myslíš, ale Matčino je na obrázku od hrdaalena. Ano typický hrbolek.

doplněno 12.03.16 14:56:

Tak na to zapomeň. Tazatelky jablko bych hádal Sparťan, Matčino (Nonet) na 100% ne. Ten hrbolek, aspoň na některém jablku je typický pro Matčino.

doplněno 12.03.16 16:50:

Matčino není nikdy tak rudé

Přečti si oddíl Znaky plodů

sadarstvi.cz/...

doplněno 12.03.16 16:52:

A až dole hlavní znaky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]