Nejste přihlášen/a.
Zdravím a žádám o pomoc.
Na naší draceně se začal ve velkém objevovat neznámý škůdce, hromady bílých teček, poté žloutnou listy a rostlina odchází. Jedna už odešla úplně. Bílé tečky jdou mechanicky setřít, ale to není k ničemu, zase se vrátí, navíc jsou už i hluboko mezi kmínkem a listy, takže není šance je dostat pryč.
Prosím o radu jaký přípravek použít, foto rostliny přikládám.
Děkuji.
Dracenu máte napadenou červci - nejspíš vlnatkou.Vlnatkám se velmi dobře daří v suchém a teplém prostředí.Nejčastěji napadají fíkusy, draceny, kaktusy a také palmy. Jsou obvykle usazeny ve větších koloniích – nejčastěji na kořenovém krčku, na spodní straně listů nebo v paždí listů.Chomáčky, které se objevily na draceně potřete olejem nebo lihem štětečkem nebo vatou na špejli.Potom použijte jeden babský recept : Rozvařit v kastrůlku mýdlo na praní (klasický Jelen) asi tak dvě polévkové lžíce na 300ml, po té co začne hmota chladnout, přidáte pár kapek jaru a pár kapek lihu z lékárny, dolejete vodou do 1000ml postřikovače a rovnou použijte.Dracenu dejte do vany a důkladně postříkejte. Je třeba stříkat častěji, ale určitě to zabere.Jen dávat pozor, aby mýdlový roztok nenatekl ke kořenům, obalte květináč do igelit.tašky. Zkusit to můžete, chemii můžete použít vždycky a to např. Biool (olejová emulze), Mospilan 20 SP, KARATANE 5CS, SPRUZIT, LEPTOPAR, Omite 30 W, Actellic 50 EC, Talstar 10 EC. Pomoci může také zvlhčení prostředí, ve kterém rostliny pěstujeme.
A nebo jít do do drogerie, nebo květinářství a koupit takové tyčinky proti savým a žravým škůdcům a všelijakým potvorám co škodí. Je to drahé, ale pomůže to a je to na dlouho . Já si nevzpomenu jak se to jmenuje. Ale třeba to tady někdo také zná. Zapravuje se to květináče.
Ano Aleno. Přesně tohle jsem myslela. Koupila jsem to, když mi velký fíkus napadly ty pukvice. Byly přisáté na spodní straně listů a nešly odloupnout. Také velmi dobře funguje "Perfekt plant insecticide". Je to na pokojové rostliny a je to také na všechny škůdce. Ale je ve spreji a musí se stříkat, což je takové nepříjemné. Ale pomáhá. 200ml 78 Kč. v drogerii. Ale asi už bude dražší. Já mám ještě zbytek v lahvičce a mám ho už několik let. Tenkrát jsem právě sháněla tyhle tyčinky a neměli je, tak jsem musela koupit tohle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.