Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zazimování růže

Od: kokon odpovědí: 11 změna:

Dobrý den chci se jem zeptat jak mám zazimovat růže mám je na zahradě jsou cca asi 50 cm velké slyšel jsem že by se měly ustřihnout několik centimetrů u země a dát na nich slenici je to pravda? děkuji za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rostlin*
hodnocení

3x

Růže se stříhají na jaře v době,kdy se začínají nalévat pupeny.(Stačí když je prostě šmiknete když už nebudou hrozit velké mrazy)Ostatní jsou kecy. Přes všechny složité a dramatické návody nebyl zjištěn rozdíl pokud se šmikly růže plotostřihem podle provázku od toho "uvědomělého",takže v tom nehledejte zase až tak velké drama. Velkokvěté i mnohokvěté (polyantky) můžete šmiknout na jaře klidně na 15cm.Vypadá to hrůzostrašně,ale směle obrazí a hlavně kvetou na letorostech,takže budete mít olistěný keřík už od spodu a ne vysoké holé koháty co jsou běžně k vidění v zahrádkách. Popínavky se neřežou,protože byste přišel o výhony samozřejmě. Plácnout sklenici na růži jste si spletl(a) s zakrádkářskou metodou řízkování růží,což je vegetativní množení růží.To s vaší otázkou nemá nic společného.Jinak k tomu množení.Veškeré růže se očkují na podnož což je šípek (pollmeriana,laxa,apod...),takže kořeny jsou obyčejný šípek a ta nadzemní část je naočkovaná ušlechtilá odrůda. V profi zahradnictví se řízkují pouze minirůže(to jsou ty pidirůžičky v květináčcích),ostatní se očkují.

72mona3*
hodnocení

2x
Růže se střihají až na jaře. Na podzim je potřeba přihrnout k rostlině zeminu a přikrýt třeba chvojím. M.

Mono, já jsem si to také myslela, ale jezdím na kole tady kolem spousty rodinných domků is předzahrádkou a vidím, že mají růže dost ostříhané a přihrnuté listím. Vím, že jim v létě bohatě kvetou, protože tamtudy jezdím pořád. Já to teda nikdy neudělala, ale právě dnes se na to chystám. Tak neostříhám všechny a uvidím ten rozdíl.

72mona3*
Suzymon - já o sobě tvrdím, že jsem věčný začátečník, ale o růže se starám už nějaký ten rok. Vždy podle osvědčeného receptu. Střihám zásadně na jaře, kdy mohu počítat očka. Některé zimy dávají i zakrytým růžím dost zabrat (jsme u vody,tak je tu i chladněji) a některé větvičky "odcházejí" až do poloviny. Kdybych střihala na podzim, tak bych se bála, kam by až mohly odumřít. Věřím, že v některých mírnějších krajích lze experimentovat, ale tady na Vysočině si to netroufnu. A slenice ani sklenice nepomohou... ;) M.

hodnocení

1x

Podzimní ostříhání růží je jednoduchá a nenáročná záležitost. Jarní střih již potřebuje trochu znalostí a počítání oček.Už s příchodem chladných listopadových dní je vhodné začít se zazimováním, nejpozději však koncem listopadu..Před samotným zazimováním je velice důležité růži ošetřit. Nejprve odstraňte všechny květy, šípky a staré listy, které růži ještě neopadaly, protože by mohly být napadeny škůdci z minulé sezóny nebo různými chorobami. Vzhledem k tomu, že se růže později zakrývá zeminou, měli by tito škůdci dobré podmínky pro přežití do dalšího roku. Proto je také dobré vědět, že se růže nikdy nezahrnuje listy, neboť by to byla skrýš takřka ideální. Nejhodnější variantou je okolí růže vyplet.Poté růži mírně sestřihněte, ideálně zhruba na polovinu výšky.. Odstraňte všechny zlomené, nemocné a slabé výhony. Zahrňte zeminou do výšky zhruba 20 cm, která by měla i vyživovat zazimovaný keřík. To znamená, že zeminu lze doplnit například vyzrálým kompostem nebo rozleželým hnojem. Nejlepší je údajně rozleželý hnůj od krav. Růži přikryjte chvojím, pro lepší tepelnou izolaci. Další výhodou zakrytí růží je i ochrana před množstvím ptáků, kteří ve snaze najít potravu velmi často rozhrabují zem a odhrabávají tak zeminu u samotných růží. Tím se odhalují až kořeny a rostlina může dokonce umrznout. Navíc na jaře je taková ochrana výhodná proti přízemním mrazíkům a odpařování, jinak také vysychání. Kořeny totiž nemají schopnost dostatečně zásobovat nadzemní část rostliny vodou.Pro úplnost, nevím co to je slenice*nevi*, bude to zřejmě krajový výraz. *slunce*

hm*

> nevím co to je slenice, bude to zřejmě krajový výraz
Že by @mecik myslel "sklenice"? :)

hm, díky,to mě tedy nenapadlo*zed**smich*. Sklenice se dávají jako pomoc při zakořeňování ne zazimování.

Hm, ano, mecik myslí sklenice. Také to tak dělám. Stačí na jaře, nebo během léta, zapíchnout větvičku se třemi očky do země a zakrýt velkou zavařovačkou. Neodkrývat několik týdnů, klidně nechat až k podzimku a zalévat kolem sklenice. Vždycky zakoření. A to jsem zkoušela i s růží kterou jsem koupila řezanou v květinářství. Může se to tak dělat během celé letní sezony, ale ne až na podzim. To už je pozdě.

mecik*
hodnocení

0x

V této době sestřihnout jen nevzhledné ,přečnívající větvičky a zahrnout ,nejlépe kompostovou zeminou ,asi 15.cm.nad krček rostliny, případně ještě zakrýt chvojím. Na jaře odkrýt až když začínají rašit a sestřihnout na 3-5.oček..

Sklesise se používají při množení růží pro noné malé rostlinky.

mecik*
hodnocení

0x

V této době sestřihnout jen nevzhledné ,přečnívající větvičky a zahrnout ,nejlépe kompostovou zeminou ,asi 15.cm.nad krček rostliny, případně ještě zakrýt chvojím. Na jaře odkrýt až když začínají rašit a sestřihnout na 3-5.oček..

Sklnice se používají při množení růží pro noné malé rostlinky.

hahanaj*
hodnocení

0x

Růže ostříhám na 4-5 oček a zahrnu zeminou asi do výšky 25cm a zasypu kompostem ,aby byly pěkně v teple a nenamrzly.

Po zimě -zjara je odhrnu ještě přisříhnu ,ale na to je čas nyní to rozepisovat ... nyní je v klidu sestříhněte a zasypejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]