Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,na zahradě na pařezu mě vyrostli?Mám je za václavky,ale stopro nejsem jist.Doufám ,že to stihnu
ještě přečíst. Díky
nedovolím si posoudit. Mohly by to být Václavky, ale jsou nějak moc nahusto. Skoro bych řekl, že jsou to třepenitky.
Raději je nejezte.
Tak podle mě jsou to šupinovky.
Šupinovka kostrbatá
Šupinovku si někteří houbaři odnášejí v košíku v domnění, že se jedná o václavku. Vlastně není divu: šupinovka roste nejen na stejných místech jako václavka, ale i ve stejném období. Najdeme ji hlavně na podzim na živém i odumřelém dřevě listnáčů i jehličnanů, v hojných trsech a v hojném množství. Záměna za václavku navíc nemá žádné závažné důsledky, jediné, co se může houbaři stát, je to, že "václavkový"guláš uvařený z šupinovek bude trošku tužší. V některých pramenech se také objevuje, že šupinovka může způsobit problémy v kombinaci s alkoholem – tato hypotéza sice nebyla doposud opakovaně ověřena, ale určitě bude lepší si na šupinovkovo-václavkový guláš pivo či víno odepřít.
doplněno 28.10.15 17:58:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.