Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ostropestřec mariánský

Od: silvestr* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli někdo nezná výrobu masti asi z listů ostropestřce mariánského. Pokud vím používají se hlavně semena na čaj,je to výborná léčivá bylina na játra. Tato rostlina mi roste každý rok na zahradě, ale podrobnější využítí neznám.Děkuji za informace.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Semena nesbírám, nechám rostlinu vysemenit. Celou rostlinu uříznu a nechám 1 - 2 dny zaschnout. Pak odstříhám listy (už tak nepíchají) a usuším. Z listů vařím čaj.

doplněno 24.10.15 20:52:

zavinac - Tak to ne ,, Co ne? Ostropestřec není trvalka, pokud nenechám vysemenit, tak mi nic příští rok nevyroste.

Ostropestřec je pro svůj obsah silymarinu je nejčastěji užíván jako čaj, součást bylinkových čajů nebo součást potravinových doplňků. Ostropestřec mariánský lze kombinovat s jinými druhy léčivých bylin.

doplněno 24.10.15 20:59:

ladyrovena.blog.cz/...

uska ..to děláte špatně,,

luha*

Múže ale být jako přezimující jednoletka, podobně jako heřmánek. U nás ale většinou zimu nepřežije.

hodnocení

0x

Tak to ne ,,SEMENA se užívají,sestřenka je usuší a pak je rozdrtí a sní je ,,ale ne zas moc.Já si kupuji Flavobion to je v tabletách.

hodnocení

0x

Dobrý den,o masti jsem nikdy neslyšela.vím jen,že je k dostání olej,tinktůra a semena.četla jsem,že léčivá je celá rostlina i kořen,jen obsahuje méně léčivých látek na rozdíl od semen.Takže já bych asi využívala jen semena.Dávkování 1 lžička drcených semen,necháme 20 minut louhovat a pije se ráno na lačno a před obědem a večeří.Jinak vše,co jsem četla se užívá vnitřně,včetně oleje,takže asi ta mast nemá smysl.Olej se lisuje ze semen.Jinak ostropestřec je jednoletá nebo dvouletá bylina.

hodnocení

0x

Pokud chcete léčit játra, tak je samozřejmě nejlepší vnitřní užití, nikoliv zevnií mast. Ani njá jsem tedy o ní nikdy neslyšela. Ostropestřec je jednoletka, rozmnožuje se i samovýsevem /a to dost mohutně/. Osobně jím přímo lžičku semen denně, tinktura se dělá z lihu a je též výborná. Semena se nesmějí sklízet moc dlouho, mohou chytit plísně. Údajně nejen léčí játra, tím, že se játra pročistí, funguje lépe celý organismus, přibyde energie, ubude vznětlivosti a dokonce prýmá vliv i na vlasy, mohou začít růst místo šedin opět tmavé vlasy, což se projevje např. i u psů v srsti. Jim to také velmi prospívá. SWama ostrop. pěstuji na zahrádce a snažím se ho redukovat ostříháním semeníků, nechám jich tak 1/3 a ty pak odstřihnu hned jak dozrají. Jinak bych ho měla příští rok všude. Semena se dají koupit např, v Zahradním centru.

Podle bylináře Pavla, se užitečné látky ze semen nerozpouští ve vodě, takže dělat vývar nebo výluh je pravděpodobně nesmysl. Doporučuje buď tinkturu s lihem nebo přímou konzumaci drcené drogy kdy dojde v těle ke vstřebání do tuku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]