Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Palma Juka - usychají lístky

Od: krajka odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám cca od srpna zakoupenou palmu Juku asi metr vysokou.

Dávám ji do vody určenou výživu a zalévám jí trošku 1x týdně. Některé lístky mi uschají, stříhám ty suché listy.

Chtěla bych se poradit, zda je to normální nebo je něco v nepořádku, ať už poloha palmy nebo třeba málo vody?

Nemá někdo nějakou zkušenost?

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Juka je nenáročná rostlina,akorát nesnáší průvan a měla by se rosit.Ale jestli usychají spodní listy a nové vám vyrůstají, není se čeho obávat.Spodní listy opadávají a tím dochází k zesílení kmínku.S velkou pravděpodobností tedy co popisujete není projevem vaší špatné péče o rostlinu, ale jejím přirozeným chováním.

sebod*
hodnocení

2x

lepší by byla fotka, aby bylo vidět v jakém množství listy usychají. U juky je docela přirozené, že určité procento listů usychá. Juka snese spíš delší období sucha, než občasné přelití. Není nijak náročná.

72mona3*
hodnocení

2x
Já bych se ještě poptala...máte ji koupenou od srpna a je nechaná v původním "substrátu" nebo je přesazená? Někdy bývají rostliny zasazeny jen v čemsi přepravním (podobá se to spíš směsi s kokosovým vláknem pro orchideje) a je třeba je přesadit. Pokud je přesazená, tak je zase chyba hnojení. To bych už teď i tak omezila. Za změny na listech může i malá vzdušná vlhkost. Mona

krajka
hodnocení

Dobrý den,

juku jsme koupili v Ikea a je v původním květináči, je třeba ji přesadit? Pokud ano, kdy a jak se to dělá?

Přikládám také fotografie s usychajícími spodními lístky.

Děkuji za vaše názory.

Hezký den

Palma Juka - usychají lístky
Palma Juka - usychají lístky #2
Palma Juka - usychají lístky #3

O přesazování se dozvíte na chovatelka.cz/...

72mona3*
Podle fotek to vypadá na přirozené usychání listů. Tak jen hlídejte zálivku a světlo. Přesazovat se běžně doporučuje na jaře, nebo v případě záchrany okamžitě (přelití, škůdci apod.) Já jsem zvyklá rostliny po zakoupení nechat 2 až 3 měsíce aklimatizovat, možná to ani není potřeba :) a až pak přesazuju (někdy to vychází i na zimu). Hnojení už bych opravdu omezila. Pokud je substrát substrátem, a ne jen suchými dřevnatými kousky, počkala bych s přesazením opravdu až na jaro. Mona
doplněno 20.10.15 22:45: Ostříhat v klidu můžete, hlavně z estetického hlediska. Jinak ta poznámka o zalévání a světle už byla všeobecná. Každá rostlina vám totiž řekne, jestli potřebuje víc světla nebo vlhkosti (podmínky se mění v závislosti na období - zima, léto).
krajka
hodnocení

Dobrý den,

děkuji mockrát, snad je vše vpořádku, mohu ty uschlé lístky ostříhat?

Jinak jak jste to myslela, abych si hlídala záslivku a světlo?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]