Nejste přihlášen/a.
Dobrý den Mám takovýto problém.Soused před časem potřeboval vyřešit okna ve svém domu .Povolili jsme mu okna k nám na dvůr a zahradu s tím , že na nich bude mít folie. Dodnes nejsou ani folie a paní ráda celý den větrá otevřeným oknem.Přišli jsme o soukromí. Můj dotaz zahradníkům. Poradte jaké keře , živý plot ,stromy nasázet na naši zahradu .Okna jsou 2m.vysoko , prostoru máme dost, ale času málo , chceme dožít bez kontrol. Všem děkuji , kteří mi pomohou.
Důležité je upřesnit a jak velký prostor se jedná (od plotu k domu), z které strany domu to je. Nejlépe se mi jeví výsadba kmenných stromů s výškou koruny např. 180 pro bezproblémový pohyb pod stromy, ale zastínění pohledu do pater z patra (např. meruňka rychle roste, třešeň, nebé jiné okrasné) dál od plotu v ochranné vzdálenosti od hranice pozemku. K plotu vysadit živý plot ze stálezelených listnatých keřů. Nezapomeňte na to, že čím blíže domu stromy vysadíte, tím větší úhel krytí koruny zajistí. Navíc z nich bude užitek a extrémních létech i příjemný stín.
Udám nějaké parametry.Sousedovy tři okna jsou na západ, vysoko 2.m, my máme zahrádku vhodnou k osázení hlubokou 12. m,širokou 35.m.Já si představuji ,a to nevím jestli je reálné, výsadbu různých keřů ,které jako celek budou jednak estetické a potom budou plnit tu funkci protipohledové bariéry. Ovšem sestavit to tak ,aby to ladilo oku ,nepůsobilo to jako vyloženě kopec před okny to bude asi fuška.
Já bych jenom, pokud jde o event. ovocné stromky, doporučila nesázet je přímo pod okno, raději kousek dál, protože zrající plody můžou přilákat hmyz, někdy i sršně a to by mohlo sousedy obtěžovat, nemluvě o ovoci spadaném na zem, není vždycky čas honem vše, co spadne, sebrat. A ovocné stromy, byť jsou krásné, určitě třeba jabloně, potřebují řezat, event i jinak ošetřovat a to by rovněž mohlo být na obtíž.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.