Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou tyto houby jedlé či jedovaté?

Od: marsupilanin odpovědí: 10 změna:

djpatrick.rajce.idnes.cz/...

Dobrý den, poradíte mi s těmito houbami? Jsou jedlé či jedovaté? Kluk dostal atlas hub a tak sbíral vše co mu přišlo podle atlasu jedlé. Já tyto houby nepoznám, tak se raději ptám zdejších houbařů.

zámek
ladinpraha uzavřel tuto otázku

Odkaz již nesouvisí s otázkou.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Já vidím Václavky, Třepenitky, jakousi prastarou Penízovku, a pár Čirůvek ( jestli to tedy jsou čirůvky).

Ne že bych chtěl strašit, ale guláš uvařený z této směsi hub je tak na výplach žaludku.

mecik*

Prosím nehrajte si se životem. Takhle se to nedá určovat se zárukou.Nejlépe se přidat k nějakému houbaři a přímo v lese chytat rozumy. Když Vám to vysvětlí přímo u jednotivých druhů věřím ,že z Vás bude brzy odborník a né sebevrah.Bez urážky , život je přece krásný.

hodnocení

1x

od fotky 4309 jsou václavky, ale to předtím bych pro jistotu nejedla - masák to není v žádném případě...

hodnocení

1x

Já bych řekla, že tam jsou jen 2 vdruhy hub, václavky a 2x penízovka.

blesik, bohužel jsou tam vloženy už jiná fota, než byly ze začátku k této otázce.Asi je tazatel vymazal.Tenhle odkaz byl k otázce od patriks dne 19.10/12:34.Mrkněte na to !

hodnocení

0x

Většinu neznám, ale na prvních 2 obrázcích je bedla. Bedla se považuje za jedlou a výbornou houbu, ale pozor! Existuje více druhů a malé druhy mohou být jedovaté. Ve Francii dokonce roste bedla, ktará se jmenuje "bedla jedovatá". Jedlá bedla by měla mít na noze prsten "volně navlečený", takže se s ním dá pohybovat. Pokud je prsten přirostlý k noze, asi bych to vyhodil.

sebod*

Magdon. Já se domnívám, že na prvních dvou obrazcích je Růžovka - masák. Potom tam jsou Václavky (6, 17,). Ostatní nevím, tak je nesbírám.

doplněno 11.10.15 14:14:

Ona se ta růžovka pozná podle toho, že jí jde "setřít" klobouk. Prostě otřete klobouk a to co je na něm narostlé, jde dolů (platí u starších plodnic)

doplněno 11.10.15 14:15:

Jo a jak růžovka, tak václavka jsou jedlé

hodnocení

0x

Jenom podle fota se to špatně určuje, takže bez záruky - foto 1-2 bedla, 3-4 penízovka kuželovitá, 5-6 růžovka , 7-8 václavka, 9-10 penízovka dubová, 13-14 ryzec dubový, 15-16 václavky obecné. ,17-18 růžovky-masák. Jedlé jsou všechny.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- já bych klidně všechny snědla - jedovatou tam nevidím žádnou - řekla bych, že se nejlíp trefila "hrdaalena" - václavky se ale musí dobře povařit - za syrova jsou jedovaté. Takový guláš z této směsi by mohl být docela dobrý - ale mluvím jen za sebe - Vy raději neriskujte.

I když - já jsem to vždycky dělala tak, že jsem si nejprve ochutnala jen trošku - a zbytek jsem snědla až druhý den - samozřejmě muchomůrku zelenou, nebo panterovou poznám naprosto jistě, tam by mi neprošel ani kousíček. Takže pokud houby vůbec neznáte, tak opravdu raději neriskujte. Ale - kluk začal docela dobře - mohl by pokračovat s nějakými houbaři a učit se od nich.

doplněno 22.10.15 19:47:

- blesik -

- pokud si pamatuju. v odkazu byla zcela jistě bedla a ryzec...

hodnocení

0x

Zda to je růžovka se opravdu nedá poznat, ostatní houby bych rozhodně nesbírala, raději si počkejte na příští rk.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]