Nejste přihlášen/a.
3x
Ano, je to padlí. Nejlépe je zaměřit se na prevenci. Rostlině zajistěte dostatečné proudění vzduchu kolem, neroste ji a nepřemokřujte. Jaké léčbu můžete použít chem. ochranu a to Dicus, Ortiva nebo Quadro. Napadené listy ale pře ošetřením odstraňte, možná zastříhněte celou větev až k dobrým listům. Rosltina bude vysílená a tak v ní vzbudíte novou sílu.
Nemusíte se však hrnout hned k chemii, fungující je i bylinný výluh česneku, kterým rostlinu rozprašovačem postříkáte - 30 g rozmačkaných stroužků zalejete 500 ml vroucí vody a necháte 6 hodin odstát. Česnek obsahuje sirnaté silice, které působí výrazně fungicidně. Spolu s odstraněním nemocných částí bude toto opatření dostačující. Nezapomeňte rostlinu v odstupu pár dní přihnojit.
Tedy nechal jste to zajít dost daleko
. Na padlí je dobrý Discus (postřik). Nemám sice zkušenost s padlím na vavřínu ale kdyby přišel o listy, tak vavřín je (podle mě) nezničitelný...velice dobře obráží od kořenů.
Pozor. Pokud mě nešálí zrak, tak napadené jsou jen mladé listy nebo vetšina listů v horní části rostliny. Ty spodni jsou pouze zanesené vodním kamenem. Mám dojem, že moc hnojíte dusíkatým hnojivem, nové listy jsou větší a zelenější. Pletiva pak nejsou vyzrálá a jsou přímou pozvánkou pro různé patogeny. Takže nebojte se to ustřihnout až k dobrým listům a preventivně stříkněte česnekem. Tady není chemie potřeba. Rostlina bude OK. Ale nezapomeňte změnit management péče o rostlinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.