Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ořech jak vypěstovat

Od: kklaban odpovědí: 7 změna:

Dobrej. Dostal jsem bědnu krásnejch ořechů, pěkně velkejch. Jde takový ořech normálně zasadit, aby mi ten samej druh vyrostl na zahradě? Tedy, sázet celý plod i se skořápkou nebo jen jádro?Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x

Jak píšou, lze zasadit. Nic méně, to, že vám vyroste stejná odrůda, je více méně velmi málo pravděpodobné. Odrůdy se množí vegetativně, nejčastěji roubováním. Plod je kříženec ve kterém se vlastnosti dědí podle Mendelových zákonů a štěpí se. Roubování u ořešáku nelze provádět doma, dělá se ve speciálních podmínkách bez kyslíku.

Takže suma sumáru - plod si zasadit můžete, ale neočekávejte "světlo na konci tunelu" :)

hodnocení

0x

Zasadit celé plody nejlépe do kompostu. Pak vybrat ten, který vzroste nejlépe a ten přesadit na určené místo.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, zasadit celý ořech do vlhkého místa - občas vyroste jen v hromadě starého a rozkládajícího se listí. Také je dobré vědět, že potom vyroste velký strom, který má hodně listí, tak volte pro konečné zasazení na zahradě dobré místo. Zdravím!

hodnocení

0x

Zasadila jsem ořech se skořápkou jen tak z legrace takový napůl rozpuk

lý již a on mi vyrostl a za 4 roky začal rodit .Což jsem se divila protože ořech rodí až na řadu let.A má stejné ořechy .

amidamaru*
hodnocení

0x

Floro má pravdu.Nikdy nevite,co z toho vyroste.Ale na druhou stranu mu musím oponovat.Udělal jse pokus s odřezky,co jse zastřihoval ořech,Zasadil,a do druhého roku se mi všechny chytly.Letos po š-ech letech jse mněl prvních 10 očechů.Z nových.A to byly papířoky(slengově)

suchy*

slyšel jste něco o roubování a o vegetativním množení?Vy jste ořech nařízkoval a k tomu gratuluji,ale kolega psal o roubování.Sázení ořechů(semen)je generativní množení,roubování i řízkování vegetativní množení takže výsledek musí být stejný jako mateřská rostlina.

host*
hodnocení

0x

Bedna krásnejch ořechů nemusí znamenat, že jsou nejlepší. Některé na pohled krásné a veliké třeba mohou mít nedobré jádro, nebo se ze skořápky nedají vydolovat. Některé druhy jsou skoro jako ze žuly, nedají se rozlousknout, spíš rozbít kladívkem. Lepší jsou tak zvané "papíráky", které se rozlousknou snadno, třeba i v ruce. Některé se při rozlousknutí lámou na kousky, jiné krásně drží celé poloviny jader. Některé druhy snadno uvnitř plesnivějí, jiné vydrží třeba rok.

Z toho plyne - vyberte si dobrý druh, aby chutnal, dobře se louskal a který vydrží ve vaší krajině. Nejlépe ze stromu z vašeho okolí, kraje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma roubování ořešáku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]