Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plevel v kompostu

Od: kklaban odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, založil jsem nyní nový kompost (před tím jsem nikdy nic nekompostoval). Chtěl jsem se zeptat, zda do kompostu mohu dávat i piliny a plevel. Někde jsem četl, že plevel není moc vhodný, že se rozšíří a že si ho pak přenesu na záhon. Ale když u každé rostlinky plevelu zničím kořen a plevel rozmačkám, může i přesto v kompostu nějak škodit? Co tedy vlastně všechno na ten kompost dáváte? Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, no, já tam dávám skoro vše, co je na zahradě rostlinného původu - tráva, listí, plevel. Někdo tam přihodí i zbytky z kuchyně (např. šlupky z brambor). Jen se to musí nechat vše dobře uzrát a prokládat i vrstvou zeminy - hniloba udělá své. Zdravím!

Piliny ano. Plevel ano, i s kořeny, ale ten který nemá vyvinutá semena a ne plevel vytrvalý s oddénky (pýr, svlačec, pcháč, ..)

rostlin*
hodnocení

1x

Záleží jak moc se s tím chcete "mazlit". Pokud je to malý kompostek pro zahrádku jako dlaň,ta to můžete nějak třídit,ale jinak bych se tím plevelem moc nezabýval.Pýr má oddenky všude a semena plevelů také létají vzduchem kam je napadne. Plevel já řeším až na ploše,ne v kompostu.

111®
hodnocení

0x

piliny ano plevel ne...

doplněno 05.10.15 11:18:

já plevele nerozlišuji a proto je hážu do popelnice, a je to na zahradě po pár letech poznat..

kklaban
hodnocení

Díky za odpověď a zeptám se, co tedy dělat s plevelem?

radkapod*
hodnocení

0x

Klidně dejte oboje...já tam házím skoro vše. Rostlinné zbytky ze zahrady, kuchynské zbytky (ale ne nic pro myšky) - slupky, čaj. sáčky..., dřevěný popel z krbovek, vyžilou hlínu ze skleníku, listí, piliny od křečka a když byla malá na nočníku, tak u "pevný" obsah nočníku *smich*. Za 2-3 roky se vše rozloží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]