Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má pokojový jasmín plody

Od: hanagracova odpovědí: 14 změna:

Na mém pokojovém jasmín u vyrostl oválný plod velký 10x5cm. Nevíte co to je? A už pod ním roste druhý.

Má pokojový jasmín plody

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jen doplňuji bimbam : věncovec květnatý-stefanotis - madagaskarský jasmín. Je to liána a skutečně vám rostou plody v kterých uzrávají semena.Když plody necháte uschnout, uvnitř objevíte semena s peříčky-viz foto. Většinou se plody objeví po bohatém květení.Hezký den *slunce*

Má pokojový jasmín plody #2
Má pokojový jasmín plody #3
benesova
Dobrý den. Dá se ze semínek vypěstovat nová rostlina? Děkuji za odpověď

hodnocení

2x

Vaše rostlina se jmenuje Stephanotis floribunda, česky věncovec. Říká se jí i pokojový jasmín, i když tento český název spíše patří rostlině Jasminum polyanthum.

Opravdu vám doma vyrostl plod (lusk se semeny). Sama jsem to na vlastní oči nikdy neviděla, ověřovala jsem v Googlu v obrázcích a konkrétně u jednoho je pak psáno, že seed pods are very interesting - lusky se semeny jsou velmi zajímavé.

hahanaj*
hodnocení

0x

Hani, připadá mi ,že spíš pěstujete mučenku ta má takovéto plody.

wanesa*
hodnocení

0x

Jé,to je krásný..Já ho mám doma taky,kvetl ale tyto semínka nemá:(Vypadá to zajímavě:)

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Já ho mám také a také mi kvetl, ale najednou mu začaly žloutnout listy rychlostí neuvěřitenou. Tak jsem myslela, že je suchý a zalila ho. Nepomohlo to a listy žloutnou dál, dokonce usychají výhony. Stalo se mi to i vloni, tak jsem usoudila, že je "opadavý". Na jaře sice obrazil a vykvetl, ale že začalo to znova. Nikde jsem se nedočetla, že by měl opadat. Co zase dělám špatně?

Suzy, já to mám s touto rostlinou podobné. Už třetím rokem takový neveselý kruh. Přes zimu chřadne, na jaře vypadá na vyhození. Pak přes léto na zahradě narostou šlahouny s pěknými listy, objeví se poupata i květy. Teď ji už mám asi týden doma, protože hrozily mrazíky A hle, první listy žloutnou. Uvidím, jak dlouho mě to bude s touto kráskou bavit.

V knize se píše, že nemá ráda výkyvy teploty a v zimě vyžaduje chladné prostředí, 13 - 15 st. Celsia. I to jsem jí loni dopřála. Takže tazatelce Haně docela závidím pěstitelský úspěch s plody.

Ahoj Bimbam. Tak počkáme, třeba se ještě ozve a poradí nám. To já mám na mučence také plody. Ale jsou duté a upadnou a celá mučenka opadá. Obrazí na jaře. Taky mne to nebaví, to opelichané koště. Ale když ten jasmín tak krásně kvete. A voní...

Listy by žloutnout neměly,.jasmín je celoročně stálezelený.Listy žloutnou při používání tvrdé vody nebo při nedostatku světla.Zalévejte jedině odstátou vodou.Má rád světlo, ale né přímé slunce. V průvanu nebo po změně místa opadávají poupata a listy. Když nasazuje květy, vůbec s ním nehýbejte.Miluje zvýšenou vlhkost vzduchu(měla by být až 80%), bez které neprospívá.Proto v létě rosit každý den nevápnitou vodou,ale bez květů, odpadly by.Tak ať se daří.

Hezký večer*slunce*

wanesa*

Přesně tak,Ten můj je stále zelený a navíc mi lezou šlahouny po celém obýváku a to je něco pro mé kočky.Myslí si,že je to na hraní:)

Tak já nevím, je to záhada, protože zalévám pouze dešťovkou. Letos jsem ho měla jenom na verandě, ani letnit jsem ho nedávala i když loni byl celé léto venku a kvetl také hodně. ven jsem ho letos nedala právě kvůli tomu, že jsem si myslela, že mu přechod neudělal dobře a proto mu opadaly listy. Letos celé léto na té verandě prospíval a kvetl. Až teď, závratnou rychlostí žloutne. A když nasazoval na květy, tak jsem s ním určitě hýbala, protože jsem nevěděla, že se to nemá. Ale poupata neopadala, klidně vykvetla. Tak uvidím na jaře, jestli zase obrazí jako letos. Já ho ostříhám, protože mu uschly i ty nové šlahouny. :(

hanagracova
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Hlavně Alence za fotografie, opravdu to bude tento semeník a už vedle něj roste druhý. Jsem zvědava jak dlouho bude uzrávat. Mám tento jasmín vypěstovaný ze starého,který jsem podědila po mamce. Byl už moc hustý a moc nekvetl,tak jsem odřízla šlahounky a vypěstovala nový, vlastně letos na jaře. Zajímavé je, že měl jen asi 3 květy a teď narostlo toto. Když se povede a uzraje, nafotím a ukážu. Přeji všem pěkný den.*slunce*

doplněno 31.05.16 13:28:

Jak jsem slíbila, posílám fotky našeho jasmínu.Lusk už puknul a v něm jsou opravdu vidět semena. Ještě ho nechám na rostlině, jestli se otevře ještě víc.

Má pokojový jasmín plody #4
Má pokojový jasmín plody #5

jaja71
hodnocení

0x

dnes jsem zalévala květiny a našla jsem na pokojovém jasmínu také veliký plod mám ho už mnoho let asi 7 a to je poprvé i když mi několikrát do roka velmi bohatě kvete byla jsem velmi překvapená tak jsem mrkla na internet a našla vaše fotografie ,je ještě zelený a co jste udělala s těmi semeny? dají se z nich vypěstovat rostlinky?

hodnocení

0x

Věncovec květnatý.

Proč žloutnou a opadávají listy?

Puklice,ani jiný škodlivý hmyz nemá.

Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]