Nejste přihlášen/a.
Jsem začátečník. Nicméně půl roku mám doma na testování svou první pokojovou květinu - dracaenu marginatu, učil jsem se na ní pěstování, experimentováním jsem jí dal trochu zabrat, ale drží se a principy pečování o květiny jsem snad pochopil.
Nyní bych si rád byt vybavil větším množstvím další flóry, mám seznam asi 30 rostlin, které chci koupit, vesměs jde o tzv. čistící rostliny, které mají čistit ovzduší domácnosti, hlavně těkavé látky. Koupil bych něco už odrostlého v květinářstvích, v marketech typu OBI apod.
Obvykle se doporučuje po koupení květiny přesadit do většího květináče, ale také se doporučuje přesazovat na jaře. Když to koupím teďka na začátku října (jel bych nakupovat příští týden), dokud je venku ještě teplo, tak řeším otázku, jestli je přesadit ještě teď, nebo je nechat v původních květináčích, jenom trochu přihnojit a s přesazením počkat až třeba na březen?
Žiju na venkově. Rostliny tedy pěstuju venku i vevnitř. Teda spíš manželka. Přijde mi, že na to jdete moc vědecky. Kytky mají těšit a ne čistit od těkavých látek. Ale k věci. Přesadit je můžete i teď. Kupte, kde chcete. Rostou mi i kytky z marketu, jen byly mnohem dražší. Všechny vám pravděpodobně nepřežijí, rozdílné nároky na teplo, světlo, vlhkost, ale to vychytáte časem a případně změníte skladbu. Pokud nebudete mít kaktusy, které bych jediné kupoval u odborníků, či masožravky či jiné speciality, stačí zalévat a hnojit dle požadavků. Některé potřebují zimní klid, ty bych koupil až na jaře. I když zrovna tyto v bytě budou stagnovat, pokud pro ně nemáte chladné místo. Jo, a počítejte s tím, že 30 kytek bude růst, nevím, jak to máte doma veliké, ale do bytu se mi zdá, že je to vysoký počet. Z toho důvodu bych jich pořídil zhruba polovinu a pokud se dostanete ke skříním a otevřete okna, dokupte pak další.
Kytky si občas obědnávám v zahradnictví plantica.Vždy jsem spokojená,dobře zabalené a svoji chybu napravili zdarma A taky na facebooku jsou Bazary kytek Lidi prodávají i vzrostlé kytky
Mohu se zeptat, to mysíte vážně, co tu píšete a nebo jen provokujete? Mohu se zeptat, kolik je vám let a jaké máte vzdělání a nebo zaměstnání? A co a jak jste ,,googlil,,? Normání člověk si najede na facebook a do vyhledavače si zadá bazar pokojových rostlin, nebo pokojové rostliny. Denně tam přibývá nejméně deset nových nabídek.
Paní Ukulele, je zákonná povinnost mít účet na Facebooku? Asi bych si měl doplnit vzdělání? Nebo možná nejsem dostatečně normální?
Já když někomu radím a zmiňuji nějaký web, vkládám vždy přímo hypertextový odkaz. Ne proto, že bych podceňoval tazatele, že si to snad na internetu nevyhledá, ale protože spousta domén a stránek mají takřka totožná nebo podobná jména a tazatel může najít úplně něco jiného, než co doporučuji. Rádkyně před vámi zmínila jakousi facebookovou skupinu pod názvem "Bazar kytek" (napsala velké "B", tak předpokládám, že jde o název). Když jsem na Facebooku do vyhledávacího pole zadal "Bazar kytek", nic mi to nenašlo. Až po zadání "Bazar květin" mi našlo stránku, na kterou jsem dal odkaz.
Mimochodem, možná to nevíte, ale Google vrací různé výsledky vyhledávání podle lokality tázajícího. Proto po vložení klíčových slov nemusím najít totéž, co vy.
Všem diskutujícím děkuji za cenné rady a tipy na prodejny.
jsem kluk Ukulele, není to zákonná povinnost být na fb, ale mě zajímá to vaše vzdělání a popřípadě zaměstnání z toho důvodu, co tady píšete celkově o rostlinách. To jste žil někde, kde nebyly nikde žádné pokojovky? Rodina, příbuzní, rodiny kamarádů? A měl by jste si doplnit vzdělání ohledně botaniky, mě to příjde spíš jako provokace a plácání nesmyslů.
Jirko když zadáš na facebooku Bazar rostlin tak první odkaz -je to veřejná skupina,tam se prodává dost a pmužeš se přihlásit k ostatním bazarum
Ukulele to není pěkné ,slušný člověk se domluví a zeptá se třeba desetkrát a není třeba někoho napadat.Nato jsou tyhle veby aby se člověk domluvil a něco se dozvěděl .Takové jednání se mě vubec nelíbí
Moje zkušenost- nikdy nenakupuji květiny v marketech .
Najdi si květinářství kde ti bude sympatická prodavačka a hlavně která má vztah ke květinám. Poznáš to podle toho jak to v obchodě vypadá, jak pěkné má rostliny - zdravé a různé druhy a umí poradit. Já bych počkala na jaro . Nyní začne topná sezona a květiny si některé těžko zvykají a hlavně na změnu prostředí. Na zimu a během ní se květiny nehnojí.
S tím hnojením, že mimo vegetační období se nehnojí, to jsem také četl. Ale na obalech hnojiva je napsáno, že od října do února se hnojí jednou za měsíc, od března do září 2x za měsíc. Tak nevím.
Nastěhoval jsem se do nového bytu, je po rekonstrukci a čerstvě jsem nanosil nábytek, a prakticky je byt připraven na ty květinky, takže jsem celý nažhavený. Ale nechci zase udělat chybu, přecejen jde o větší investici, aby mi během zimy nepomřely, kdyby se nedokázaly adaptovat.
Proč ne markety? Mají to tam opečované, koukal jsem právě v OBI.
Přidávám s k Hahanaj, nedoporučuji kupovat pokojovky ve velkých marketech. Důvod - jednou za čas přijede kamion, pravděpodovně z Holandska) s tisícovkou koflíků. Aby byla přeprava co nejlevnější, je potřeba, aby nebyl náklad příliš těžký. Proto jsou květiny zasazené ve zvláštní lehké zemině. Není to přímo rašelina, nevím, co to je, ale velmi špatně se u toho odhaduje zalévání.
Nekupovala bych nárazově 30 koflíků najednou. Kupte si jich teď na podzim pár, získáte další zkušenosti. Něco do jara nepřežije, tady nebo jinde se poptáte na důvody, na jaře budete i při výběru poučenější. Hnojit až na jaře!
Malé prodejny - ano. Ale některé samozřejmě také odebírají z velkoskladů. Kdysi dal sem na poradnu jeden z rádců odkaz na stránky www.plantica.cz. Od té doby tam alespoň občas pro potěšení nakouknu, i s dodávkou několika pokojovek jsem byla spokojená. Mají na Vysočině vlastní prodejny (viz ty stránky). Pokud to pro vás není daleko a opravdu chcete najednou velké množství květin, zkuste si tam zajet a domluvit se.
Bimbam, máš pravdu, není to rašelina je to substrát z upravených kokosových vláken. Dá se to i koupit, já to samozřejmě koupila, protože jsem si myslela, že to je to nej-nej-nej. Stojí to za prdlajs, neboť to nemá žádné živiny, ale je to lehké a kořínky se v tom drží dobře. Ale musí se to neustále hnojit a přesně to oni dělají. Mají jednak specielní množírny s klimatem přesně nastaveným a hnojí a hnojí..a hnojí. Navíc hnojí takovými hnojivy, které se sehnat samozřejmě nedají. A to je na druhou stranu dobře, protože oni znají dávkování na dobu určitou, jinak by to ty rostliny nepřežily, neboť by byly předávkované. Všechno to je kalkulace přesně vypočítaná. A jim je úplně jedno, jestli to, co neprodají chcípne.
Mnohokrát děkuji za tip. Bohužel trochu z ruky (nemám auto). Docela by mě zajímalo, jakou dopravní službu využívají, asi nějakou PPL? Moc si nedokážu představit, jak převážejí vysoké palmové květiny, nebo křehké kapradí apod.
Já si od té doporučované firmy nechala přivézt jen menší rostliny, ano, bylo to nějaké PPL nebo podobný dopravce. Zabaleno to bylo naprosto dokonale, s výrazným nápisem živé květiny a upozorněním, kde je "nahoře" a kde "dole". Se stěhováním palem a jiných hodně rozrostlých rostlin mám také zkušenosti, ale jen z někdejšího zaměstnání, stěhovalo se to položené na matracích.
Ale teď odpovídám hlavně kvůli těm kapradinám. Jestli začínáte, tak s kapradinami opatrně. Možná zkuste nephrolepsis - ledviník, ale třeba takový netík - adiantum, sleziník - asplenium, křídelnice - pteris a jiné bych začátečníkovi opravdu nedoporučila. Abyste nebyl hned na začátku zklamaný z neúspěchu.
doplněno 02.10.15 18:45:Areka je palma.
O čistění vzduchu rostlinami nic nevím, nikdy jsem se o to nezajímala. Ale nedávno jsem zde nějakému začátečníkovi doporučovala chlorophytum - zelenec. A náhodně jsem se při hledání nějakých stránek se zelencem, abych připojia odkaz, dočetla, že zelenec čistí vzduch od toxických látek. Je to možné, ale tuto rostlinu vám opravdu vřele doporučím k pěstování i z jiných důvodů. Je mimořádně nenáročná, vzhledná a navíc možná ještě čístí vzduch .
Hodně zdaru a pěstitelských úspěchů!
Na čištění ovzduší mi byla doporučena parožnatka s dubovou kůrou a areka, což asi není kapradí (?), ale vypadá tak.
Pokud je koupená na jaře či v létě tak ji přesadím.V zimě moc kytky nekupuji.Kupte si kytky postupně,jsou celkem drahé a také nedoporučuji hobby markety.
Já kupuji vždycky, v každé roční době, když vím, že mi cestou nepomrznou. Kupuji tam, kde je nějaká akce a kde kytky výjdou levněji. S tím přesazováním bych byla opatrná. Některé obchody mají dodavatele, kteří vyženou rostlinu na rašelině s hnojivem a některé je mají v dobré zemině. Snahou nového majitele je, přesadit do většího květináče, aby to kytce dlouho vydrželo, než jí bude květináč malý. Ale to je veliký omyl. Když kytka dostane o hodně větší květináč, zůstane nadzemní částí stát a prorůstá jen kořeny. Člověk má snahu ji popohnat a tak hnojí. Půda je pak přehnojená, sole se usazují na květináči, bují plíseň a také se tam líbí nějakým podivným tvorům. Takže, když větší květináč, pak jen o trošičku.
Všeobecná rada: co koupíte na podzim, přesaďte až na jaře.
Bimbam i Hahanaj mají pravdu. Teď si kupte jen část a také se zamyslete nad nějakou velikou rostlinou. Třeba monsteru, máte-li vhodný kout, kde najde oporu. Nebo palmičku.
Jirtak snad trochu poradím, taky mám doma botanickou zahradu . Je jedno, kde nakoupíš rostliny, jen je třeba si dát velký pozor, aby rostliny byly zdravé a v odpovídající kondici. Pokud jsi začátečník, vem si sebou nějakého zkušenějšího pěstitele. V hobymarketech se velmi často setkávám s rostlinama na kterých jsou červci či svilušky
- na to pozor!
Nevím odkud jsi, jinak se ti bude řešit nákup rostlin ve velkém městě a jinak v menší vesničce v Pošumaví . A pokud chceš velké kytky, tak bez odvozu se stejně neobejdeš.
Pokud chceš velké rostliny, je opravdu lepší se kouknout po inzerátech - tak koupíš většinou zdravou rostlinu, která se někomu nevejde do bytu.
Také je rozumnější si koupit naráz jen pár rostlin, nikdy je po nákupu nedávej k sobě. Pokud si doneseš náhodně jednu napadenou rostlinu, budou to mít do měsíce všechny! Takže rostliny držet odděleně, opečovávat a kontrolovat a až po jistotě že jsou OK je dát dohromady.
Mnohokrát děkuji, to jsem potřeboval slyšet. Asi hypermarkety vyloučím, diskutující mě přesvědčili. A spíše zkusím zahradnictví a soukromé inzeráty, možná i sám nějaký zadám Ale co jsem obcházel Obi, Ikeu apod., tak většinou kytky napadené nebyly. Naopak hodně vídám v květinářství, že třeba dracény mají napadené těmi červci.
Co se týče oddělení - jak daleko od sebe? Stačí 2 metry? Nebo je myšlena jiná místnost? Postačí "karanténa" po dobu jednoho měsíce?
Neprožívejte to tak! Někdy se něco podaří, jindy ne. Takový je život. Nikdy by mě nenapadlo novou kytku izolovat. Vyčistím brýle, pečlivě prohlédnu a postavím tak, aby se jí líbilo k růstu a mi zaplnilo místo, kde se mi kytka líbí.
to babkazov® já naopak znám i dost lidí, kteří nově přinesenou rostlinu preventivně stříknou chemií a dají na 14 dní někam bokem . Donést si nějaké breberky s novou kytkou do zimní zahrady či do bytu kde je větší množství rostlin, znamená leckdy ztráty či dlouhodobé léčení. A o to nikdo nestojí.
Při nákupu rostlinu důkladně prohlédnout a dát ji na 14 dní někam bokem od ostatních není takový problém. Pokud není vše OK, tak se to většinou v tomto období ukáže.
Rostliny prodávané u nás jsou z 90% dovozy (většinou Holandsko), krásně napěstované a nahnojené ze skleníků, ale přeci jenom to je "spotřební materiál". Venku je naprosto běžné třeba orchideje po odkvětu vyhodit a koupit nové. Piplání se s kytičkama je taková naše specialita..
Když vidím váš vědecký přístup, tak si pořiďte takové druhy , které toho moc nechtěji, netrpí škůdci ani nepravidelnou zálivkou. Třeba jako tlustici nebo břečťan / ten čistí /. Obojí se dá uštípnout někde u známych a chytne se vždycky. Datlová palma mi vyrostla z pecky, stejně jako citrusy či avokádo. Jak tu někdo píše, že si máte dát pozor , abyste si nedotáhl nějaké škůdce. Pokud, tak se nejspíš donesou v hlíně nebo nalítaj při letnění . A jestli si pokojovky pořídit teď nebo na jaře, je snad jedno. Jak s každou dál, tak to poradí v květinářství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.