Nejste přihlášen/a.
mám dotaz, na jedné jabloni rostou každý rok jiná jablka. Loni nebyla žádná a před loni jich moc nebylo ale byla velká a výborná.Letos je tolik jablek že strom má větve u země, která jsou obalená mnoha jablíčky. jsou středně velká , červená, na chut jsou lahodná a štavnatá ale tvrdá. Proto se ptám kdy je máme trhat a jak pořádně uložit aby vydržely do vánoc. děkuji za odpověd...
Dobrý den, neuvádíte odrůdu jablek, tak to budou snad ty tzv. zimní (na uskladnění).
Buďte ve střehu - ta chvíle pro sklizeň se blíží nebo již nastala. Já to poznám tak, že jablka začnou padat a jdou hezky a lehce utrhnout. Na lískách je potom ukládám do větraného sklepa (vzdušné vlhko a tma). Vydrží dost dlouho, ale později už nejsou tak chutná ("moučnatí"). Pokud jsou již nyní sladká, tak zkuste otrhávat (bez větší síly). Zdravím!
P.S. Mám i skutečně zimní jablka, ale ty ještě nejsou vybarvená a sladká (počkám).
doplněno 23.09.15 18:38:korina - utrhněte několik jablek a hoďte je pod strom - ptákům by to mohlo stačit.
Jsou-li jádra hnědá, můžete trhat. Jsou-li ještě bílá, nechte na stromě. Uskladnit do lísky, šťopkou nahoru, max, ve dvou vrstvách, chladno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.