Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Túje - co s nimi

Od: 72mona3* odpovědí: 13 změna:

Potřebovala bych poradit. Na dvorku mám pár asi tříletých tújek. Až teď doděláváme povrch...a plánování jsme nějak podcenili. Tak se stalo, že tújky jsou pod úrovní. Je možné jejich spodní část (asi 15 - 20 cm) zasypat hlínou? Neuškodí jim to? Vykopávat bych je nechtěla, přece jen už nejsou malé. Mona

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud jsou až tak dole větvičky, odstraňte je nůžkami a kmínek klidně přihrábněte zeminou. A zalijte...

doplněno 14.09.15 12:20:

Vzhledem k tomu, že thuje je možné množit i řízkováním, nehrozí opravdu žádné nebezpečí. Stromky asi vypustí z obnažených míst pod zeminou další kořeny.

72mona3*
hodnocení

Takže by to nemělo vadit, když čerstvé řezy po větvičkách přijdou do styku s vlhkou zemí? Právě toho jsem se bála, aby se nezačlo něco nekalého dít *nevi*hniloba apod. Holky zelené už mi přirostly k srdci (i plotu :)), tak bych se s nimi nerada loučila.

doplněno 14.09.15 12:49: @strejc - na tom něco bude :)
Asi zkusím zavolat i do zahradnictví - jen pro jistotu - ale asi máte pravdu. Děkuji.

hodnocení

2x

I tak bych se pokusil je opatrně vykopat s nepoškozeným kořenovým balem a přesadit je, kořeny budou spíše mělčeji. Pokud je odspodu zahrnete, tak mám špatné zkušenosti, že v místě, kde se ke kmenu dostane hlína, vznikne hniloba a napadne kmen a thuje zajde, neriskoval bych, že by ze se zahrnutého kmene, tak jak je tomu třeba u jiných stromů, vytvořil kořenový systém, ale je to jen můj názor a mé zkušenosti (opět dle mé zkušenosti thuje moc nesnášejí ani zamulčování vrstvou kůry, která drží vlhkost), zkuste se ještě poptat nějakého zahradníka, pokud je po ruce, ten poradí patrně odborněji

krasula
hodnocení

2x

Já bych je opatrně vyryla a nadzvedla a podsypala hlínou. Mám tůjku jako bonsajku 20 let starou a každý rok ji vyndavám z misky, abych jí zakrátila kořeny. Snese hodně. Pokud tůjky budete nadzvedávat a podhazovat hlínou, tak co nejdřív. Až příjdou mrazy , tak je dál zalévejte. Nebudou pořádně zakořeněné,tak aby neuschly.

pohanka*
hodnocení

0x

Já mám zase zkušenost, že tuje je plevel a vydrží hodně. Neustále nastýlám okolo nich trávu, mulčuji a rostou jak ďas. Do ulice zastanou dobrou službu, zachytávají prach a hluk, pro parkující auta poskytují příjemný stín, ale na dvorek bych dala něco příjemnějšího, co kvete, nebo plodí ovoce, nebo má na podzim barevné listy.

72mona3*
hodnocení

Děkuji všem za matoucí odpovědi *slunce*

@pohanka - zahradu máme všem na očích, dvorek je jediná "zašívárna" - celý pod úrovní na severní straně a navazje právě na onu zahradu. Z jedné strany bude tato zelená odhlučňující "stěna" a z druhé záhonek pro potěšení oka i duše. Teď se zrovna začaly krásně vybarvovat hlohyně, tak je radost dívat se z okna :) Mona

pohanka*

Tak si Moni užívejte, než Vám bobulky sezobe ptactvo.

To víte, co člověk, to názor. *uspech*Běžte do toho, co Vám říká srdce. :)

ono asi bude záležet na více vlivech, taky asi na podnebí (u nás je drsnější) a kultivaru, který se vysazuje a nebo jak a kde byla vypěstovaná původní rostlina před zasazením, no možná mi odešly úplně z jiného důvodu (v místech, kde je moje a sousedova studna - tak jim možná vadila spodní voda, nevím)

72mona3*
hodnocení

0x
Tak všichni mají pravdu :) Po dotazu u zahradníka je jasno. Pokud túji nezahrabu půl metru do země, bude v pohodě. Stejně tak ani nevadí, když ji prostě vykopu. Takže budu kopat, abych nepřišla o pár centimetrů, co už povyrosty. :-D Díky, Mona
sebod*

mono. Nevykopávej. Proč? Ty překopané se nemusí všechny znovu ujmout. Tím, že je přesedíš, tak se jejich růst může na 2-3 roky zastavit. Takže když je necháš na místě, tak si ušetřít práci a nepřijdeš ani o ty centimetry.

72mona3*
@sebod - ono to nakonec nebude jen podle mého... a do konce týdne se musím rozhodnout. Žádné rozhodnutí asi nebude to správné :( Za ty tři roky povyrostly asi o 25 30 čísel...teď bych je o polovinu přírůstku připravila? Zahradník se kterým jsem to probírala, (není žádný začátečník ani brigádník) mi řekl, že teď je na přesazování ideální čas.Do zimy se stačí tújky usadit a příští rok normálně potostou. Takže (s přihlédnutím k vaší poznámce) to vidím tak, že mrknu, jak moc bych porušila kořenový systém a podle toho se v konečné fázi rozhodnu. Děkuji za odpověď. Mona

jabraka*
hodnocení

0x

Tujky určitě snesou přesazení.Jen je potřeba trochu omezit jejich růst,přece jen budou míttrochu zasažen kořenový systém.Proto je zastřihejte tak o třetinu výšky i spodní větve.I další roky spíše podporujte růst okolo kmínku,než do výšky.Pak nedojde k vyholení kmínku dole a keř bude pěkně hustý.

JABRAKA

72mona3*
@jabraka - děkuji za příspěvek, tújky dostaly ješte týden odklad. Nestihla jsem nakopat dost hlíny. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]