Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Šárka u švestky - co s plody?

Od: evakissova odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

dájí se švestky napadené šárkou komzumovat třeba jen tepelně? např. povidla?

Děkuji za radu

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

1x

Jsou-li plody vyzrálé a chuťově dobré, můžete je spotřebovat, jak uznáte za vhodné.

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Šárku má převážná většina švestek v Česku, kdž je sníte nic se nestane, na vaření a kompoty je můžete použít, akoárt šárkové švestky mají větší sklon k červivosti.

 

jabraka*
hodnocení

0x

Zpočátku je šarkou napadená švestka poškozená jen ve dřevě.Postupně se začne projevovat i na plodech,plody jsou jakoby zcvrklé a někdy vypadají jako červivé.Pro konzumaci nejsou škodlivé,ale je nutno dodat,že obsahují mnohem méně ovocných cukrů,tudíž je nelze použít na příklad k výrobě marmelád,nebo přidat až o 10% více cukru.Sušené jsou bez chuti-.Na slivovici jsou nepoužitelné,nebo jen s přídavkem cukru.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]