Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červavé švestky, co s nima

Od: clayman® odpovědí: 7 změna:
Zdravím vás,
Určitě jsem zase objevil Ameriku...
Každou švestku, co jsem utrhnul byla cerviva. Na kvas toho bylo málo. Ovšem ty vybavené avšak tvrdé byly v pořádku. Otrhal jsem celý strom a z těch tvrdších udělal kompot a povidla. Všechno super.
Zachránil jsem asi 15kg švestek, které by byly na vyhození kdybych je nechal dozrát.
Možná to někomu pomůže. Máte stejnou zkušenost?

Červavé švestky, co s nima

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

isteron
hodnocení

1x

Ručne každú polku vyumývať, a nezhnité zmixovať a uvariť lekvár, alebo dať vypáliť.

sdhseht
hodnocení

1x

A to červivé švestky vyhazujete? Já je prostě rozloupnu, vypláchnu a zpacuju. Nenapadlo by mě vyhodit je kvůli červíkům.

Červíci jsou BIO!

hodnocení

Ano, odjakživa. Do kompostu mi jich tolik líto není, za 2 roky z nich budou jiné. :-D je pravda že těch cca 15kg mi stačí resp stačilo by min. Škoda že nejsou na sušení, těch by mohla být kila, ale to jsou potřeba zralejsi.
doplněno 25.08.15 20:44: @pckop to si nemyslím, i v některých tvrdých už byl malinký červík, ale ještě šel vykrojit. Pro dozrani by to bylo v háji.
doplněno 25.08.15 21:41: Já vím, nevím jestli mám věřit že víc červů by se za 14 dnů neobjevilo... Jakákoliv měkká utrzena ze stromu byla cerviva.

Červavé švestky měknou a opadávají jako první. Spadnou a pak dozrají ty zdravé, které se normálně otrhají. Teď už nezčerviví.

doplněno 25.08.15 20:48:

Mluvím o červavých a nečervavých, ne vykrajování červíků. Dělám to u slív i švestek už léta, stromy nestříkám.

rv*
hodnocení

1x
Od doby co stříkám proti pilatce po odkvětu a obaleči v létě tak nemám s červivostí problém. A to jsem nejprve chtěl jednu slívu vykopat, že nemá plody.
hodnocení

Jj, už jsem o tom také přemýšlel. Zatím mám bio :-D
Čím a kdy stříkáte?

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, u třešní i švestek máte dvě možnosti - buď červíky neřešíte a ovoce normálně zpracujete nebo ovoce napadené vyhodíte. Je to volba. Zdravím!

P.S. Někdy pomůže namočit ovoce přes noc do studené vody, červíci vyplavou a z hladiny se odeberou. A před rodinou je dobré červíky zamlčet .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]