Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.Na venkovním ibišku syrském v zahrádce mám poprvé květy, ale bohužel jsem se jich nedočkám ,předešel mě nějaký škůdce.Byl to malá černý brouček.Poradíte mi prosím co je to za škůdce a jak proti němu bojovat?Děkuji Josef.
Zdravím pane Josef, vy jste toho broučka viděl? Jestli ano, jaká byla velikost? Mohla by totiž škodu způsobovat třásněnka,která ibišky často napadá.Klade vajíčka do poupat. Larva, která se živí obsahem poupěte, způsobí, že se v určitém vývojovém stupni poupě zastaví a většinou upadne. V některých případech se květ nedokáže otevřít. U velmi lehkých napadení má květ nevzhlednou mozaiku. Pokud poupata začnou padat, vezměte list bílého papíru. Upadnuté poupě podél přeřízněte a vyklepněte na papír. Larvy vypadají jako tenké čárky.. Celý cyklus třásněnky probíhá tak, že larva po vývoji v poupěti po jeho upadnutí se zavrtává do země, kde se líhne v dospělce, který opět klade vejce do poupat.Třásněnka je ale špatně viditelná má asi 2mm. Pokud to byl brouček větší ,mohlo by se jednat o nějaký druh nosatce.
Ano ,broučka jsem viděl.Vylezl z děrovaného poupěte,byl tak 2 mm velký,připomínal mi broučka který usedá na světlé oblečení.Josef
Dobrý večer pane Josef, tak to třásněnka v žádném případě není. Nemáte v blízkosti ibišku jahody? Ještě mě totiž napadlo, podle fota, jestli pachatelem nebude květopas(čeleď nosatců).Je 2-4mm velký a klade vajíčko po jednom do květních poupat jahodníků a nakusuje květní stopky těchto poupat.Ta potom vadnou, zasychají a opadávají. Pak se přestěhuje na později kvetoucí růžokvěté rostliny.Jeho larvy se vyvíjejí a kuklí ve spadlých zaschlých poupatech. Brouci se líhnou začátkem července. Ale pravdou je,že jsem zatím neslyšela, že by se vyskytl na ibišku.
Hrdaaleno, mohla byste objasnit, proč se rozepisujete o květopasu jahodníkovém, který napadá jahody, maliny a ostružiny. Sama píšete, že napadá růžovité a detail, že ibišek patří do jiné čeledi (slézovité), opomíjíte.
doplněno 28.08.15 15:31:Jestli má pomoct, že to svedete na blízkost jahod nebo se snažíte prosadit, že třásněnka udělá díru jak stovka hřebík. Když nevím, tak nevím. Vidíte, že z internetu taky vše neopíšete.
Dobrý večer pckop, nic neopomíjím. Jsou to pouze moje úvahy, ve snaze p.Josefovi pomoci. Asi jste moji odpověď nečetl do konce, kde jasně píšu, že o výskytu na ibišku jsem nikdy zatím neslyšela.Vaším příspěvkem je tedy zřejmě květopas vyloučen,ale když budete objektivní , nejčastější škůdci venkovních ibišků jsou svilušky,mšice,molice.O nějakém broučku,který by specielně parazitoval na čeledi slézovitých, konkrétně na poupatech ibišku, nikde žádná zmínka. A přesto podle fota ta potvůrka existuje.Tak mi to vysvětlete zase vy.
Univerzální prostředek proti savému a žravému hmyzu je běžně dostupný Mospilan. Výhodou je, že jde o systémový isekticid, takže není nutné škůdce přímo zasáhnout. ˇučinné koncentrace jsou poměrně nízké, takže nehrozí poškození rostliny při menším předávkování. Pokud si připravíte koncentrovaný roztok, na příklad 2 litry z dávky na 10 litrů, vydrží klidně 1-2 týdny. Doporučoval bych opakovaný postřik v intervalu 2-3dnů několikrát.
Toto je hálka nějakého brouka. atlasposkozeni.mendelu.cz/...
Poklikám, pohledám, je to zajímavé. Na ibišku.
doplněno 25.08.15 16:06: doplněno 26.08.15 07:08:Pravdomluvný, máte pradu. Jsem trubka, když si spletu poupě s hálkou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.