Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Identifikace rostlin

Od: vitus odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o pomoc s určením několika druhů kytiček... Mám zahrádku a napadlo mě, že si udělám "herbář"jenom z toho, co mi na ní rozste, podařilo se mi určit už 106 druhů (plevelů i šlechtěných rostlin) a spousty dalších ještě nemám hezky vyfocené... Všechny obrázky (viz odkazy níže) jsou tedy obrázky ze zahrádky, ze zástavby rodinných domků, nedaleko je pole a rybník a bydlíme kousíček pod Krušnými horami, takže ptáci tam můžou zatáhnout leccos... (nevím jestli tyhle informace pomohou...)

První (by měla ASI být nějaká okrasná tráva, je cca 25 cm vysoká, ale ještě je to "mládě"):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Druhá (asi 15 cm vysoká):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Třetí (cca 20 cm vysoká; bohužel jsem měl při focení špatné světlo, ten kvítek na druhé fotce je celý stejně žlutý):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Čtvrtá:

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Pátá (jsem si myslel, že je netýkavka, ale není; lístky nejsou ničím napadné, jsou skutečně puntíkované; kytička je vysoká kolem 10 cm):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Šestá (si myslím, jestli to není nějaká chryzantéma, ale na netu jsen nenašel žádnou s podobným tvarem lístků):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Sedmá (je prosím keřík, o kterém se mě snaží přesvědčit, že je to zlatý déšť, a mě se to nezdá...):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Osmá (vysoká asi 20 cm):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Devátá (taky kolem 20 cm vysoká, rostou těsně vedle sebe s osmičkou):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Desátá (kolem 15 cm vysoká):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Jedenáctá (je nějaká plazivka, zřejmě nějaký šťovík, to co se plazilo po zemi bylo cca 50 cm dlouhé):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Dvanáctá (bude asi taky šťovík):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Třináctá (lístky mají v průběhu kolem 5 - 10 cm):

vikulka.ic.cz/...

vikulka.ic.cz/...

Zkoušel jsem všechny hledat na těch doporučovaných webech jako Květena.cz a Fotografická galerie, ale buď jsem nic podobného nenašel, anebo našel ale neseděl mi třeba tvar lístků, nebo něco podobného...

Každopádně předem děkuji za všechny odpověďi,

Vitus

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

č. 5 šťavel růžkatý

9. merlík bílý

12. šťovík tupolistý

Ta čísla jsem mohla zaměnit, je toho mnoho, ale myslím, že tyto rostliny na fotkách "někde"máte. Ještě se k dotazu vrátím a pokusím se určit další. Ta plazivá větvička asi bude zimolez.

doplněno 13.08.15 17:33:

č. 1 bude nějaká ostřice. Možná ostřice ostrá? Ale klidně i nějaká prošlechtěná zahradní?

č. 4 sevřep měkký

č. 11 je nějaký zmatek. Na jednom obrázku je větvička (snad už zmíněný zimolez) a truskavec. Na druhé fotce je nejspíš nějaká lebeda nebo merlík.

doplněno 14.08.15 08:54:

Šťavel růžkatý měním na šťavel tuhý.

Č. 11 by mohl být merlík mnohosemenný. Navedla mě na to poznámka v jedné knize, že je poléhavý. Z fotek na internetu se snažím najít nejpodobnější těm vašim.

flora.upol.cz/...

doplněno 14.08.15 09:09:

č. 10 turan kanadský (?)

vitus
hodnocení

Moc děkuji za pomoc,

s tím zimolezem si nejsem úplně jistý... podle lístků jsem původně tipoval zimolez obecný (podle Botanické fotogalerie), ale ta špička - ty malý kuličky hustě omotávající hlavní stonek, tak to mi zase přišlo spíš jako nějaký ten šťovík,,,

Ještě jednou moc děkuji a těším se na další odpovědi,

Vitus

vitus
hodnocení

Ještě jednou (a mnohokrát) děkuji za pomoc,

č. 10 je opravdu turanka kanadská, našel jsem jí na zahrádce ještě na jiném místě a porovnával je, no a ta "čerstvější" je jako by z oka vypadla fotce ve Velké knize o rostlinách

č.11 je pravděpodobně ono - ty bambulky (se omlouvám všem botanikům, kteří vědí, jak to nazvat správně :) ) tvarově sedí, jsou taky obtočené kolem stonku. Tvar listu i žilkování je tady hodně podobné... Je možné, že by sucho mělo za následek, že ten "můj" merlík mohl mít tmavější listy a stonek? Nebo je to event. stářím rostlinky?

č. 5 bude šťavel tuhý, šťavel růžkatý jsem na zahrádce našel taky a vypadá jinak (hlavně lístky); i když mě trošku matou ty puntíky - vážně to není špína, nebo něco přilepenýho náhodou (zkoušel jsem to oškrábnout i umýt)

Neumím zodpovědně reagovat na dotaz ohledně zabarvení listů u stonku merlíku ani jiných rostlin. Ale vím, že rostliny rostoucí na výsluní bývají někdy načervenalé. Stejný druh rostliny bude různě vypadat, pokud některá rostlina poroste ve stínu, jiná na slunci, některá v suché půdě, jiná dobře zavlažená. Vzhled mohou ovlivnit i živiny v půdě.

Puntíků na šťavelu si nevšímejte. To nemá pro určení rostliny žádný význam. Možná je to nějaké virové onemocnění, možná reakce na horko, možná vypálené skvrny od slunce přes maličké kapičky vody, možná rekce na malé či naopak přílišné množství nějakého prvku v zemině.

vitus
hodnocení

Tak tohle jsou všechno pro mě dost zajímavé informace - ten merlík skutečně roste na přímém slunci a praží to tam do něj skoro celý den a šťavel skutečně může být puntíkovaný jak od horka (je to všechno focené teď v srpnu), tak i od kapiček vody, protože roste na cestě, kde běháme s konvema! (doufám, že nic virového to nebude, i když člověk nikdy neví)

pohanka*
hodnocení

2x

Poslední 13. rostlina popenec obecný. Nejen plevel, ale i léčivka a k použití v kuchyni.

doplněno 13.08.15 18:00:

U druhého vzorku prosím o foto i listů.

doplněno 13.08.15 18:40:

č. 2 Hořčík jestřábníkovitý.

vitus
hodnocení

Ten "zimolez" na mou duši na psí uši na kočičí svědomí zmatek nejni... první fotka je celek, druhá fotka je zvětšenina špičky, ale opravdu je to jedna a tatáž kytka.

U druhého vzorku se obávám, že listy letos už nedodám, protože už je v tom místě zasazená korejská jedlička (samosebou po vyplvelení), ale lístky to mělo úzké, po stranách ostnaté, všechn šly od stonku nahoru... (snad to aspoň trošku pomůže, jeden lístek je "vidět" na té první fotce - je je trošku rozmázlý)

pohanka*
hodnocení

2x

Obrázky pod číslem 7, jak se tváří jako zlatý déšť, tak to si hodně lidí plete. Jestli jste to ještě neurčili, tak to je Jasmín nahokvětý, původem z Tibetu. Dva dny si říkám, že jsem toto již na zahradě měla, ale zahubila jsem.

doplněno 15.08.15 14:55:

Co tam ještě nemáte určené? Nechce se mi to rozklikávat.

doplněno 15.08.15 21:29:

Trojka je Locika. Snad Locika kompasová, jenom nevím přesně. U některých jsou listy vykrajované, ale u některých jsou listy bez zoubků, rovné, zřejmě tam je variabilita.

vitus
hodnocení

Dobrý den,

opět mnohokrát děkuji a tady je prozatímní seznam:

1. Ostřice ostrá (asi)
2. Hořčík jestřábníkovitý
3.
4. Sveřep měkký
5. Šťavel tuhý
6.
7. Jasmín nahokvětý
8.
9. Merlík bílý
10. Turanka kanadská
11. Merlík mnohosemenný
12. Šťovík tupolistý
13. Popenec obecný

K té osmičce - bohužel se mi po zahrádce přehnal synovec, který díky věku ještě krásu květin neocení... na kytce byly dvě malé bambulky (opět omluva botanikům :) ) o velikosti do 1 mm, z kterých vykukokavala fialová barva. Škoda, možná kdyby to stihlo rozkvést, bylo by to určení jednodušší...

Vitus

doplněno 16.08.15 14:02:

Tak se zdá, že máme všechno:

3. Locika kompasová (asi)

6. Kopretinovec dřevnatý (Argyranthemum frutescens)

8. Večernice vonná (Hesperis matronalis) - prošel jsem BioLib, Botanickou fotogalerii i domácí knihovničku a tohle je jedinná kytička, která strukturou stonku a listy odpovídá

floro*
hodnocení

2x

3. Locika kompasová - či jiný druh, neručím, listy jsou variabilní, květ odpovídá, rostlina jistě mléčí. Podobné rostliny rodu mléč atd.

6. Argyranthemum frutescens

8. něco čeleni Brassicaceae - zkuste pohledat. Škoda, že není květ.

vitus
hodnocení

Chtěl bych všem zúčastněným hrozně moc poděkovat, díky tomu, že už mám určených na 120 druhů a díky radám od Vás všech mi to dělení rostlin začíná pomaloučku polehoučku dávat smysl...

DĚKUJI!

Vitus

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]