Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mango z pecky

Od: ivanela* odpovědí: 5 změna:
Zkoušel jste někdo vypěstovat mango z pecky? Podle rady jsem ji nechala naklíčit na vatě, ale začala plesnivět. Tak jsem ji rozlouskla a jádro zasadila. Stejně zplesnivělo. Ale prý se dá vypěstovat celkem snadno. Tak nevím...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Pecky je třeba před zasazením zbavit slizu a pak je ostrým nožem částečně pootevřít tak, aby klíček mohl ven. Klíček semene sám od sebe tvrdým endokarpem těžko proniká. Je tedy možné, že rostlina zatím nemá dostatečný kořenový systém a tutíž je omezený přísun látek. O nedostatku vody neuvažuji, ale mohlo by jít naopak o přelití. Je zde i možnost slunečního záření, to rostlina nemá obzvlášť v této době ráda. Rostlinu je třeba rosit. Během zimy by se teplota okolního prostředí měla pohybovat okolo 15°C. Zemina by měla být stále vlhká, ne však stát ve vodě. Zkus rostlinu 2 - 3 x krátce po sobě zalít roztokem síranu hlinitého (3 - 5g na 1 litr vody), který lze koupit v drogerii. Pro růst pak používej některé z organických hnojiv tak jednou za dva týdny. Na podzim opět zálivku zmírnit a přestat hnojit... Mangovník jsem si kdysi vypěstoval i já, ale nějak se nám ta rostlina moc nelíbila a tak ani neví, kam se nakonec poděla. Jak se trochu rozroste, začne být dost náročná na prostor - nemá ráda těsnost...To tu kdysi už napsal strejc

jvag*
hodnocení

0x

K mangu asi nejvíce zde citrusy.cz/...

Problém je jen v té plísni - tu nesmíte připustit!

Jinak mango roste jako jiné tropické kytky ze semínek. Takže radím - očistit pecku od toho co by mohlo živit plíseň, nechat vyklíčit ve vatě za vhodných podmínek (teplo - optimální je nad 25°C, vlhko), pokud uvidíte plíseň tak vatu ihned vyměnit. Další způsoby radí třeba zde zahrada.cz/...

Pokud opravdu vyklíčí (praskne) tak dát do hlíny a nechat růst -plíseň se chytá nejvíce na zamokřeném povrchu a nemá obvykle ráda sluneční světlo a sucho, takže nepřemokřujte a doufejte, že plísně dají pokoj.

Jinak je také možné použít chemické přípravky proti plísním - naleznete v každém zahradnictví, ale to už je trochu přetažené ... pokud bude přemokřená půda a jinak vhodné podmínky pro plíseň tak Vám mango stejně neporoste ...

ryba*
hodnocení

0x
Mne osobne sa podarilo vypestovať z Kôstky rastlinku. RAda sadím exotické rastlinky tak som povedala že za pokus nič nedám. Zasadila som kôstku do kvetináča, ale celú aj s tým tvrdým chlpatým. A vyrástol mi stromček. Mám ho asi 2 roky a je taký pokusný chudák už pár krát mál namále, ale došla som na to že sa mu nepáči keď ho polievam keď nepolejem má krásne zelené listy keď ho polejem priveľmi všetky listy odpadnú. Takže mu len tak občas cvrknem len aby hlina bola navrchu vlhká a konečne nezhadzuje listy. Veľa šťastia v sadení. *klik* dúfam že som troška pomôhla.

ryba*
hodnocení

0x
Skús túto stránku dočítaš sa tam ako pestovať napríklad aj mango ale aj iné ovocie. Veľa šťastia a napíš ako si uspela.
ovoce.smejkalovi.cz/...

majaja*
hodnocení

0x
já jsem zasadila pecku z manga,hned jak jsem ho snědla (neusušené),chvilku to trvalo,ale nejednou vylezla pěkná rostlinka,teď má asi 20 cm a má dlouhý,úzký listy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]