Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rajčata nedozrávají

Od: jana2* odpovědí: 10 změna:
Nějak nám poslední roky nedozrávají rajčata. Je nějaká rada jak jim pomoct? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

chce to přitáhnout teplo - někdo třeba dává pod rajčata černou folii...

jana2*
hodnocení

Letos se mi zdá teplého počasí dost , ale přesto nedozrávají.

Teplé počasí je až teď v červenci.Červen nebyl tedy nic moc...Také je máme stále zelené.Je třeba vydržet :)

Nestříkáte měďnatými přípravky nebo Ortivou? Postřiky těmito přípravky oddalují zrání.

luha*
hodnocení

2x

Pěstuji rajčata na volné ploše, bez skleníku a držím je co nejvíc při zemi, bez tyček a opory, protože u země je v noci podstatně větší teplo, než v metrové výšce a s dozráváním nejsou problémy. To, že se musí *opalovat* na slunci je pověra. Naopak je přikrývám kousky minerální deky (požívá se ve stavebnictví). Ty odkryté se většinou na slunci uvaří na počátku červenání a jsou pak na vyhození.

doplněno 29.07.15 01:47:

Pokud by se někdo (náhodou) rozhodl pro zakrývání proti úpalu, tak až ve fázi začínajího červenání. Dokud jsou zelená, ůpal nehrozí a osvit je naopak ku prospěchu.

hahanaj*
hodnocení

1x

otrhat listy, aby k plodům mhlo víc slunce

To je pověra, ale trhají se listy pod plody, ty už rostlinu neživí a zbytečně mohou chytat plíseň od spodu. Listy které jsou níž než plody se mohou vylamat.

hodnocení

1x

Zdravím, mně se osvědčilo omezit zálivku.

Souhlasím s omezením zálivky. Jak mají rajčata pravidelnou zálivku, tak se jim nechce dozrávat. Taky se u nás v okolí dávala ke každé rostlině lžička kuchyňské soli, ale já velkým příznivcem zasolování pozemku nejsem, tak netuším jestli to pomáhá.

Tak tomu bych uvěřila.Já předpisově zalévám jednou za tři dny každou rostlinu konví vody, protože to říkali v radiu, nějaký odborník, a rajčata mám také zelená. Sousedka tady přes týden není a její syn na nějaké zalévání kašle a rajčata má červená, půda úplně vyprahlá. Takže ty moje mají utrum, také je přestanu zalévat. Člověk okolo nich skáče, a to má za tu námahu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]