Nejste přihlášen/a.
Mám předzahrádku cca 3x4m a pro špatné zdraví se o ni nedostatečně starám. Chci na ní vysázet nízké (do 50 cm) okrasné trávy. Prosím, poraďte mi vhodné rostliny, potřebující minimální péči.
Děkuji
Mezi trávy, když zasadíte nižší bohyšky-hosty, s pěkným bílým panašováním, tak to bude bezkonkurenční zahrada-cs.com/...
Nenáročné a velmi dekorativní jsou Kostřavy, hlavně pak Kostřava ametystová (Festuca amethystina) tvoří kulaté trsy stříbřitěmodrých listů a květy jsou fialové klasy. V kombinaci se zelenou Kostřavou je kouzelná. Jsou stálezelené i v zimě, snáší sucho. Výška asi 30 cm. Ale nenáročné jsou všechny druhy okrasných travin.
Píšete Matymat, že chcete bezúdržbovou předzahrádku, kvůli ne moc dobrému zdravotnímu stavu. Já bych to u sebe řešila tak, že bych oslovila místní zahradnictví a nechala jim mírně volnou ruku. Jestli tedy máte nějakou zlatku navíc ušetřenou a chcete investovat. Ono 3 krát 4 m je velká plocha, tak aby to trochu vypadalo.
Oni odstraní špatnou zeminu, vytrvalé plevele, pokud tam nějaké máte, dají potřebnou vrstvu zeminy pro určené druhy, natáhnou geotextilii, aby neprorůstal plevel, zasadí keříky, nebo ty traviny, nějakou kobercovku. Já bych to doplnila nějaký hodně velkým kamenem. Nakonec posypou mulčovací kůrou u rhododenronů, nebo oblázky u jenom travinové předzahrádky. Můžete se jenom kochat a dvakrát za rok vytáhnout leda nějaký žabinec, který tam pustili ptáci, nebo přiletěl větrem.
Na jakou světovou stranu je předzahrádka? To je důležité pro správný výběr rostlin. A též, bydlíte v centru, nebo na okraji? Jestli někde stranou úplně stačí ty trávy, je moc druhů, vyšší dozadu, nižší dopředu, ale aby to nebylo fádní. Jestlli okolo Vás chodí hodně lidí, zvolila bych hezkou zahrádku na pohled. Zcela bez údržby je čarovějník a vyšlechtěné mini jehličňany zakrslého růstu. Na opačnou stranu můžete dát trpasličí rhododendron, nebo mini azalku nízkého vzrůstu v případě severní strany. To aby Vám tam něco kvetlo. Jistě se najdou na doplnění i ty traviny, pozor některé velké se musí na zimu svazovat a na jaře suché ostříhat.
Můžete si s firmou domluvit i následnou údržbu, že Vám zahrádku přijdou 1-2 krát za rok zkontrolovat a dosypat mulč. Též si můžete dát limit do kolika tisíc by měla práce vyjít.
Jestli se chcete inspiraci www.google.com zadáte si předzahrádky a potom obrázky a máte jich tam desítky.
Pokud byste chtěla zcela bezúdržbovou, můžete se podívat na japonské zahrady oblázkové, nebo zenové.
Zde vidíte jenom krásně upravené oblázky s přesně umístěnými velkými kameny. samozřejmě i Váš domeček k takové zahrádce musí ladit. To jenom na podívání.
Nezlobte se Pohanko, ale 12 m2 není velká plocha. A objednat si zahradníky, to je jen pro pracháče. Ceny jsou nestydaté, právě na lidech bez inspirace oni vydělávají. Zasadit si pár rostlin které dodavatel doveze v květináčku, není tak náročná práce. To co jsme zatím zadavateli navrhly, jsou nenáročné rostliny, které porostou ve stínu stejně dobře jako na slunci, světová strana proto není důležitá. Navíc se sami množí a bohatě rozrůstají, brzo porostou celou plochu.
Taky mám předzahrádku. To co na ní pěstuji je pro mojí potěchu, ne proto aby každý kdo jde okolo udělal Jůůůůů ...
P.S. Až bude od října jako každý rok výprodej cibulovin, dala bych ještě mezi ty rostliny pár cibulek tulipánů, narcis a crocusů.
Ne, já se nezlobím, není vůbec proč. Paní napsala, že moc není po zdravotní stránce v pořádku. Mám místnost právě tohoto rozměru. Umím si představit, že ty volné plochy mezi rostlinami musí nějak ošetřovat, než vše zaroste. Pokud nechce sekat trávu, nebo běhat s motykou, oblázky a mulč je zcela bezúdržbový základ, pokud je dobře položen, tedy na geotextilii.
Souhlasím s Vámi, že bohyšky jsou krásné, božské. Tolik variant listů.
Jinak to berte, že to byla jenom ode mne jedna z dalších variant, jak předzahrádku zkultivovat. Jistě napíše někdo jiný druh osázení.
Mat může mít v rodině i nějaké pomocníky, kteří tuto záležitost zvládnou během jedné soboty.
Mě by se líbilo, když si sednu k oknu, tak se podívám na hezkou předzahrádku a potěší mě oko, třeba i ty tulipány. Ale musí se přece jenom odstranit po odkvětu uschlé květy a listy. Tak je s tím přece jenom nějaká práce. To už musí vědět Mat sama.
Když jsem byla nemocná, tak mě chodili dva roky se zahradou 1000 metrů pomáhat zahradník s pomocníkem. Pokud nebudu chodit, tak si nechám přivézt nákup od Tesca apod. Brala jsem to jako řemeslníka do domu, je to investice.
.A až mě bude opravdu nejhůř, tak se na všechno vykašlu a nechám zahrádku i předzahrádku zarůst travou.
Matymat ale vůbec nereaguje, takže nic více podrobnějšího jsme se nedozvěděly. A to je škoda, možná, že chtěla opravdu jenom jména těch trav. Nebo ji není dobře. Tak snad všechno dobře dopadne a předzahrádku osadí podle svého výběru.
Zdravím všechny zapálené zahradníky a zahradnice.
Cibulovina vám kvetou pouze chvilku a co pak? I narcisky a pod.Do toho bych nešla.Ten kouisek co má paní si osází bez nějakého architekta...to jste myslela vážně?Ta zemina je asi normální ,,snad tam jíl nemá..jen se jedná víceméně o slunce. Bohyšky mám,ale nemám je ráda ..mám je proděravělé,jako kdyby někdo do nich střílel. Tak je asi zlikviduji,nemohu se dozvědět co jim to dělá..
Paní zakladatelka nenapsala převelice důležitou věc...jak je na tom se sluncem a s zeminou.
Podle mě nemá smysl nic doporučovat pokud se neví tohle. Hosty na plném slunci nepujdou, trávy většinou ano. Třeba na jílovité půdě se budou trápit okrasné trávy...
Znám předzahrádku před panelákem, v rabatku, které lemuje chodník, na západní straně, tedy od poledne, do západu slunka je výheň a na něm překrásné, veliké hosty. Nikdo nikdy do nich nevlezl s motyčkou, nikdo nikdy je nezalil. V zimě do nich nahrnou sníh plný soli a škváry, čurají na ně psi a ony to všechno úžasně ustály po mnoho let.
Včera jsem tím dusnem nemohla usnout a tak jsem přemýšlela nad vaší předzahrádkou, jak bych to já udělala. Nejprve ze všeho bych vzala plechovečku od nápoje, vymyla, vysušila a hodila do ní první padesátikorunu. Vždycky, když mám v peněžence hodně drobných, které mi rvou peněženku, tak padesátku šoupnu do plechovečky. Posledně nebyla natřískaná, ale byly v ní 4.000.
Pak bych si vzala kus papíru, tužku a gumu a kreslila bych. Kreslila bych i celou zimu. Kreslila bych představu, i se spony rostlin. Do plánku bych nakreslila trávy, hosty, dva brušpánky a dva tři nízké plazivé jehličnany. Na jaře bych uvařila oběd a za tu dobu by mladí z předzahrádky vyvezli všechny rostliny, natáhli fólii, zasadili to, co jsem nakreslila a celé zasypali mulčem. Dva dny práce a navždy klid a upravená předzahrádka.
Jak se vám tohle líbí?
Babko,
co je to brušpánek? Buxus? Ten ale rychle roste a musí se tvarovat. Také by to bylo celé jen zelené, hosta kvete jen krátce a nevýrazně, je hlavně ozdobná listem. Já bych tam dala také něco nenáročného z kvetoucích trvalek, třeba zrovna vysoký Flox, je to vděčná ozdoba zahrádek našich babiček a kvete celé léto. Aby mi tam něco kvetlo už na jaře a také na podzim, tak třeba právě ten poléhavý nízký flox, nebo jinou skalničku, všechny jsou nenáročné. Kvalita zeminy není důležitá, porostou všude.
Také nevíme jestli 3 x 4 metry je celá předzahrádka, nebo jen ten záhon který má být osázen. Jestli celá předzahrádka, je nutné nechat cestu k domu a možná by to chtělo nechat i místo kudy se dá projít okolo domu a dát křesílko na posezení s výhledem do krásy. Záhon vytvořit u plotu a nebylo by pak třeba mnoho rostlin.
Jestli má zadavatelka už něco našetřeno, záhon je možné vytvořit na podzim, od časného jara pak bude mít krásnou podívanou. Není to tak nákladná záležitost, u nás v zahradnictví prodávají skalničky a trvalky v květináčcích (a to i ty trávy a hosty) kus za 35,- až 45,- Kč. Dražší bude jen ten jehličnan, možná ale stačí jen jeden.
Kdyby mladí neměli čas přijet (i to se někdy stává) požádala bych některé dítě, třeba školáka od sousedů, aby mi to za nějakou tu korunku vyplel a přerýpnul a tím připravil pro výsadbu. Myslím že dítě si rádo přivydělá a není to nic co by nezvládlo.
Jestli nám zadavatelka doplní chybějící informace, (světové strany předzahrádky a jak velký záhon budeme osazovat) můžeme začít kreslit.
První foto je Flox vysoký, druhé flox poléhavý.
Zahrádka 3x4 je vhodná tak maximálně na kamínky a 3 zakrslé jehličany. Takže natáhnout plachu, zasypat kameny z lomu a vysadit 3 zakrslé jehličany. Na zahradu už nikdy nebudete muset sáhnouti. Kameny 2 velikostí , z menší velikosti ( 1,5 cm)udělat cestičku a kolem větší kameny( cca 15 cm). Kameny stojí z lomu pár korun, stačí auto a přívěsný vozík.A jehličnany pořídíte za 300 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.