Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme na zahradě druhým rokem dva keříky kanadské borůvky. Jeden plodí, druhý vůbec nic. Poradí mi někdo čím to může být?
Děkuji
Může se jednat o mladý keřík a různé odrůdy mají různý nástup do plodnosti,nepíšete jak je máte zasazené,jestli mají vhodné podmínky,jestli borůvky kvetly?Upřesněte a na něco přijdeme,mám na zahradě borůvek už poměrně dost a vzpamatoval jsem i skoro mrtvoly přesazené odjinud.Základ je kyselý substrát,dostatek živin a velmi poctivá zálivka.
Borůvky jsou zasazené cca 1m od sebe. Přihnojuji je Krystalonem květ a plod a zalévám myslím dost. Ale třeba ne... Kvetl jen jeden keř a ten trochu plodí. Pravděpodobně budu muset přikyselit půdu. Poradíte čím? Děkuji.
V podstatě čímkoliv kyselým. Já je mám v rašelině bez vápna smíchané s pilinama z jehličnanů. Alespoň 100 litrů na keř, ale já dal mnohem víc, hlavně pilin.
doplněno 13.07.15 14:44:Pokud nemáte kyselou půdu, musíte je přesadit do jámy s kyselým substrátem. Hledejte kiwiforum, pěstování borůvek v bazénku s pilinama.
Prima, díky za radu. Myslím, že jsem kdesi četla, že má borůvka povrchové kořeny. Jak moc se rozrůstají? Abych je při přesazování neporušila.
Děkuji
Dobře, díky. Dešťovkou zaléváme a hlouběji je vrazím. Pak už doufám budu hodovat. Hezký den.
Lepší je krystalon na borůvky a rododendrony, a vždy vykopat obrovskou díru a dát tam zeminu na azalky a rododendrony, v alkalické nebo neutrální půdě plodí málo, do té zeminy přidávám přo výsadbě ještě granulované hnojivo na azalky a rododendrony. Taky se prodává hoštické hnojivo na borůvky. Hlavně to musí být kyselý.
Z vlastní zkušenosti vím,že borůvka začíne plodit v třetím roce a plná plodnost nastupuje o tři roky později. Chce to trpělivost a pak se nestačíte divit, jak budete mít borůvky obalené plody. Ale ! chce to hlavně kyselou půdu. Borůvky mají rády těžce písčitou a propustnou půdu. Kyselost půdy můžeme upravit rašelinou nebo zvýšit i přidáním kůry a pilin z jehličnatých stromů. Borůvkový keř mám zasazený u chaty, prakticky si ho vůbec nevšímám (nezalévám-nechávám to přírodě), akorát 2x do roka přihnojím hnojivem pro borůvky,rododendrony a azalky.Jo a ještě něco. Když začnou plody modrat, musím přes keř postavit síťovou pyramidu, jinak bych měla, díky kosákům, po úrodě.
Mám velkoplodé kanadské borůvky, v rašelině, přihnojuji na jaře hnojivem pro borůvky, nebo kostní moučkou a stříkám ledovou vodou ze studně. Každý rok mám obalené keře obrovskými borůvkami, na samci je jich méně. Také mám přes ně hozenou síť, ale ty mrchy to zobou i přes ní, tak je to kdo z koho. Letos se mi opět do sítě zamotal pták a přišla jsem na něj až když byl v rozkladu. To je nevýhoda sítě. Jinak s nimi nedělám nic.
Děkuji, zkusím použít nějakou lehkou konstrukci, aby ptáci na borůvky nemohli.
doplněno 19.07.15 08:24:Můžete mi ještě poradit jak a kdy borůvky stříháte? Děkuji
V prvních 3 letech jsem nestříhala,borůvka se pěkně rozrostla do šířky i výšky.Od té doby každoročně odstraňuji odumřelé, nemocné a velmi tenké větve.a Borůvku také podle potřeby prosvětluji. Doporučuje se také každý čtvrtý rok keř přesadit do nové rašeliny a přiměřeně k velikosti rozšířit a prohloubit jámu.Pro borůvku je vhodnější spíš polostín než přímé sluníčko.Zatím jsem nepřesazovala, ,jenom pravidelně přihnojuji.
Já mám letos třetím rokem 3 kanadské borůvky odrůda Goldtraube 71 a rodily každý rok. Letos je úroda pro keře až neúnosná, opadávají zelené i modré, větve 150 cm se ohýbají až k zemi. Sklidila jsem už 9 litrů, nepočítaje co jsme si jen tak uzobali do pusy. Na keřích bude odhadem ještě taky těch 8-9 litrů
Keře jsme vysadili 1,6 m od sebe do jámy 80x80, hloubka 60 do rašeliny pro rodedondrony. S ničím jsme nemíchali a stálo to majlant. Doporučuje se také hrabanka z lesa, ale když jsme vysypali 1 plné kolečko, bylo to jak když plivne, tak jsme to vzdali.
Radí se, že se květy mají v prvním a druhém roce otrhat, já netrhala nic. Hnojím Hoštickým hnojivem na borůvky a v období růstu plodů hojně zalévám. Na zimu nijak nechráním, na jaře dodám rašelinu. Proti plákům nechráním, ikdyž soused viděl kosa, jak se na nich pase. Když je plodů tolik, ani se to nepozná.
Kanadské borůvky mají být na sluném stanovišti a pro úrodu je dobré mít více odrůd. To jsem nastudovala, až když jsem měla zasazené 3 jedné odrůdy. Jiné odrůdy mají na úrodu vliv snad na vzdálenost 50 m, soused má ve vzdálenosti cca 30 m 2 keře neznámé odrůdy, ale podle listů to není Goltraube. Má je už 8 let a i jemu se teď zvýšila úroda.
To jsou mé zkušennosti za 3 roky, ale je to třeba vše jen shoda okolností.
doplněno 20.07.15 22:36:Chtěla jsem přidat foto, ale nijak nejde. Neví čím to!
přesně tak to má vypadat,jen ta hloubka je dle mých zkušeností až zbytečná.Mám solidní zdroj,jezdím přímo do Agro Česká Skalice a kupuju libovolné substráty za 1,10 Kč za litr to už se dá vydržet.
Hrabanku z lesa v žádném případě ne a to ani k rododendronům, či azalkám. Né že by se jim to nelíbilo. Málokterý pěstitel má svůj vlastní les. Na druhou stranu hrabanku z lesa nesmí odnášet ani vlastník lesa, protože mu to zákon zakazuje.
Teď už se nekrade. Kradlo se před rokem 89 jak se tady prezentuje 2/3 přispěvatelů
Bože, tak my jsme kradli. Já vím, neznalost zákona neomlouvá. Zaplať Pán Bůh, že jsme tak líní a šli jsme do rašeliny.
To víte. Komunistické kořeny nezapřete. S rašelinou je to samé pokud to nebyla ta v pytli.
Doufám, že jste se po lese neproháněli na čtyrkolce. To zas dělají ti VIP co na to mají, ale nezaplatí si motodrom.
Nukdy jsem neslyšela, že by komunisti kradli hrabanku.
A pokud jde o rašelinu, byla v pyltích z Bauhausu, 60 litrů asi za 120.
Dámo tady furt čtu, že komunisti kradli. Teď už se nekrade. A je jedno co to bylo. A vůbec jsem jen nasr... že že svého lesa musím platit daně, starat se, užitek bude tak za 80 let protože to stačili vykácet. Navíc z lesa nesmim vyhnat kde jakého lufťáka který tam dělá jen škodu a vysbírá mi křemeňáky , otrhá borůvky, tahá dříví z lesa nad 7 cm a přijede na čtyrkolce
Dcera bude sázet na podzim. Tak kolik stačí? Já měla info od kolegyně m x m x m. My dali 80 x 80 a hloubku vykopal manžel jen 40. Dole bylo kamení, kámen na kameni a když jsem chtěla mít jámu hlubší, nezbylo mně než kamení klučit takovýma 2 vidličkami, které jsou z druhé strany malé motyčky.
Myslím si dobře, že by stačilo 40 na všechny strany?
to si děláte srandu?Borůvky pěstuju už dost let a mám jich povícero,a plodí spolehlivě každý rok.Pokud neplodí,něco je špatně.Borůvky jsou mrchy,když nemají podmínky tak to za nic nestojí.Pokud jim ale dáte kyselý substrát,pohnojíte a rozmazlujete je dešťovkou nebo aspoň den nebo dva odstátou vodou tak pojedou jak šílené,není problém metrové přírustky za sezónu.Mám s borůvkami jen jednu starost,aby se pod tíhou plodů nerozlámaly.
My máme 5ks 4leté kanadské borůvky a 5ks Heidy borůvky.Chutově jsou skoro stejné.My nehnojíme,protože bydlíme hned u lesa a tam je kyselá půda až až.Heidy borůvky nepotřebují samčí keř.Dole fotka Heidy borůvky.
Nechci vás zklamat, ale máte 5 ks pro vás neznámé odrůdy a 5 ks odrůdy Heidy, rostliny vac. cor., co se jí říká kanadská borůvka. Heidy, pokud se nemýlím, má jednoho rodiče odrůdu Berkeley. Jednotlivé odrůdy se liší například velikostí a kvalitou plodů a dobou kvetení a dozrávání, ale je to jeden druh, stejně jako třeba jablka.
Zdravim, musím ještě jednou přispět do diskuze. V mé prvé odpovědi jsem napsala,že borůvky nezalévám,že to nechávám přírodě.Každý rok bylo vše OK. až letos !Nyní přiznávám, že v těchto příšerných vedrech, zalévám dost často, aby mi chudinky neuschly. Keřikům to viditelně prospívá,ale plody jakoby začínaly usychat a to i ty ještě nezralé.Zajímalo by mě, jestli máte stejný problém jako já, nebo radu čím by to mohlo být.
nemám stejný problém,ještě žádný rok jsem neměl tak velké a tolik borůvek.Zalévám,ale v podstatě denně,přihnojuju a na jaře jsem všechny starší keře proříznul a samozřejmě jsou vysazené v substrátu pro kyselomilné rostliny.
No to mě podržte, to všechno dělám také.Borůvky mám u chaty, kde je kyselá půda, přesto občas přihnojuji, akorát jsem je, jak jsem psala, nezalévám, až letos.Vždycky jsem měla úrodu pěknou. Letos jich je také hodně, ale bohužel mi nějak sesychají.
zaléváním myslím konev vody i víc k jednomu většímu keři denně a kyselá půda nemá nic společného s hnojením.Rašelina je naopak na živiny velmi chudá a např.hrabanka nebo piliny jsou na tom stejně takže mohutné hnojení je podmínkou úspěchu.Roční přírustky na keřích mám klidně i kolem metru,ale tomuto samozřejmě přispěje i jarní proříznutí-odstranění cca 1/5-1/4 nejstarších větví.Měl jsem v tomto zábrany,ale zkušenosti jsou skvělé,na takto opečovaných keřích jsou borůvky až 2cm v průměru a keře připomínají smuteční vrby
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.