Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, čím to je, že mně letos asi 30 let stará třešeň, začala celá uvadat? Na Jaře normálně vyrazila, kvetla a udělala plody, ovšem když byly plody zelené, začala rychle vadnout. Plody sice dozrály, ale byly malé a ne příliš chutné. Nyní začal opadávat jako na podzim. Lze ji zachránit nějakým radikálním řezem? Nechat kmen a ořezat vše? Moc děkuji za radu
No, jestli ji ořežete tak, že necháte kmen a jinak ořezat vše, tak to ji můžete zkácet rovnou celou... Jak vás může toto napadnout?
Může se jednat klidně o nedostatek vody, i když se jedná o velký strom. Dlouhodobá sucha mění i podzemní vodní režimy, takže hladina podzemní vody může najednou rychle padnout dolů mimo kořeny, případně nějaký vodní pramen i náhle změnit směr. Nebo se může jednat i o onen moniliový úžeh. Většinou to bývá spojeno s meruňkami nebo broskvoněmi, kde se to nepravě označuje jako mrrtvice. Najenou odejde celý strom rovnou v době malých plůdků nebo dozrávání. U třešní jsem většinou pozorovala jen usychání jednotlivých větví, ne celého stromu, ale zase narážíme na vodu. V závislosti na oblasti a půdních podmínkách se strom v době vodního stresu stává více náchylný a snadno jej napadne nějaká choroba. Zadejte si do googlu moniliová spála a něco psaní k tomu jistě najdete.
Asi se zeptám hloupě, zkoušel jste dodat vodu? To by mne napadlo jako první pomoc. Minimálně poslední dva roky je vody nedostatek. Už z důvodu téměř úplné absence sněhu. Stážek také nic moc. A ono se to někde musí ukázat. U nás už také padá listí skoro jako na podzim. Mona
Měl jsem podobný problem. Nechal jsem ji do příštího roku, ořezal suché větve a strom se vzpamatoval. Myslím, že i ani stromy nevydrží věčně. Před lety bylo okolo naší chalupy spousta třešňových stromů s krásnými plody. Časem začaly stromy prosychat, až uschly úplně. Proti věku není léku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.