Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrácení vysokého smrku

Od: ben® odpovědí: 41 změna:

Dobrý den, máme na zahradě dva stříbrné smrky. Jsou u (mého) drátěného plotu a vysoké jsou už asi 12 metrů. Ano, vím, že byla chyba sázet je u plotu a nechat je přerůst - stalo se.

Čelím již několik let stížnostem sousedky, které smrky vadí a má zájem, abych je nechal už odstranit. Její argumenty zde nebudu uvádět (není to podstatné pro můj dotaz). Dotaz je takový. Jak se zachová smrk, který bude pouze zkrácen (asi na 4 metry)? Začne zase obrůstat směrem vzhůru?

Poroste i nadále jeho kořenový systém do šířky? Nebo smrk tímto zásahem zahyne? Je mně jasné, že po uříznutí podstatné části smrku to bude vypadat hrozně, ale zcela je odstranit bych nechtěl (tedy, kdyby byla naděje, že zásah přežijí). Děkuji Vám za rady a ještě lépe za rady někoho, kdo již smrky zkracoval a má s tím vlastní zkušenost. Zdravím!

41 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

2x

Smrk nezahyne, ale vzhůru neporoste. Ke kořenům se nemohu vyjádřit.

Bene, zde fajn radíte a vy se chcete dívat na zohyzděné stromy? Přehodnoťe svůj úmysl, smrky nechte pokácet a vymyslete něco lepšího. Můj známý na své zahradě takto pokrátil smrk. Do 14 dní u něj byli zelení, dostal pokutu a strom musel skácet celý, ABY NEHYZDIL KRAJINU. Je to už pár let, nevím jak to chodí dnes.

ben®
hodnocení

Dobrý den, poradit cizímu, resp. vyjádřit se k cizímu problému, není tak obtížné jako poradit si sám sobě. To vyžaduje odvahu . Zdravím!

alenkalenka
hodnocení

2x

Dobrý den,

Asi 6 let chodím kolem pěti podobně zkrácených smrků. Novou špičku netvoří, sílí a narůstá jim dole kmen. Zbylé větve rostou jen do šířky. Jsou to smutná torza, tlustý, holý a vysoký kmen a nahoře pár zbylých větví, nové nenarostly. Tím jak roste kmen, jsou stromy už zase vysoké.

Nevím co dělají dole kořeny, ale domnívám se, že rostou také, aby uživili ten silný kmen.

V průběhu léta bych nic neřezala, strom by ten šok nemusel přežít. Rozhodnete-li se řezat špičku, počkejte s tím aspoň do konce října, když už stromy nerostou.

Počítejte ale s tím, že žádná ozdoba už to nebude, možná by bylo rozumnější porazit je celé.

Zdravím!

hodnocení

2x

Bene, není nic horšího, než uříznout jehličnatému stromu (zejména smrk, modřín, jedle-vyjímečně by se to nechalo tolerovat u borovice) špičku a je zcela jedo, jestli je strom vysoký metr nebo 10 metrů. To je, jako když člověku uříznete ruce... Pokud vám tam překáží, tak jedině pokácet. S kořenovým systémem to zkrácení nic neudělá, ale strom přestává žít, ale živoří...O ohyzdném vzhkedu ani nemluvě. Ale věřte, že pro ten strom samotný je lépe ho pokácet.

joudic*

nesouhlasim, tohle slunickove srovnavani rostlin s lidmi bych tady nechal stranou...

takto vypadaji douglasky 1,5 roku po prorezani a zkraceni, normalne vesele plodi a ziji, obrazek je dost vymluvny, jak obrovske ty stromy byly... akorat uz neplati vyhlaska/zakon, ze si muzete delat se svymi stromy, co chcete...

Zkrácení vysokého smrku

No, ale já zase nesouhlasím s vámi. Pracoval jsem v této oblasti 15 let a když se podívám na tu fotku ,resp. ty stromy, tak bych opravdu plakal...A můžete si to nazývat sluníčkové srovnávání s lidmi. Zepteje se nějakého renomovaného dendrologa (podotýkám renomovaného) a uvidíte sám, jestli bude sdílet váš názor. Ale na svůj názor máte samozřejmě právo. Nechtěl jsem srovnávat stromy s lidmi (pardon, asi to tak vyznělo) ,ale stojím si za tím, že než takový strom, jako je na fotce, tak raději žádný.

joudic*

nejsem priznivec satelitniho bydleni, rovny placek s vyhledem na sousedy neni pro me, proto jsem si vybral zalesneny pozemek se stromy (dlouho jsem hledal takovy), ty stromy jsou i ted tak vysoke, ze musim jo zvednout hlavu abych videl ze je uriznuty, byly vysoke 1,5x tolik a ohrozovaly jak muj tak okolni domy, mame tu casto vichrice protoze jsem na kopci. Radeji se budu divat na stromy (mimochodem plne ptaku) nez na sousedovic solarni panely... (tech stromu tu mam 8 a dva nejvyssi uprostred zahrady jsme pokaceli uplne, to byli zhavi adepti na Staromestske namesti na vanoce) A je mi uplne jedno, co na to rika dendrolog.

doplněno 04.07.15 19:01:

zrovna jsem si daval u pivka a cigarka v primem prenosu pareni sojek, se mnou koukala i veverka, v jezirku s vodopadkem, kde jsem napustil dnes cerstvou vodu se cvachtali 2 kosi, kterych tu u me bydli spolu kavkama desitky, a kdyz bude vichrice tak nemusim stat s klicema telefonem a penezenkou ve dverich, abych mohl utikat az mi bude padat strom na barak (true story), jsem spokojen, vy si to klidne vsechno vykacejte u zeme :) ja si poridil dum v lese za spoustu penez, presne kvuli tohoto :)

Ono se může stát, že při silném zkrácení stromu dojde k odumření části kořenové soustavy, k napadení dřevokaznými houbami a strom je potom nebezpečný pro své okolí. K fotce se nebudu vyjadřovat, ale vypovídá hodně.

ben®
hodnocení

Dobrý den, podle té fotky to nevypadá tak strašně. Ale, já mám smrky, které mají větve rostlé směrem dolů (a kmen dole není holý - větve jsem pouze zkracoval). Zdravím!

P.S. O té vyhlášce vím, díky.

cesmina*
hodnocení

2x

A co staré pokácet( ať je klid ) a místo nich sadit nové stříbrné smrčky?

ben®
hodnocení

Dobrý den, víte, to jsou stromy po předcích (to bych rozdýchal) a mají odhadem asi 30 let.

Doba se změnila a sousedské vztahy také - navíc, smrky stále rostou. Tenkrát to nikomu ani nevadilo, ale nikdo nepředpokládal, že to vadit jednou bude. Dnes už vím, že smrk není do zahrady a k plotu už vůbec. Budu rád, když uhájím thúje. Takže, smrčky už ne a zastřihávat je nechci.

Ovšem, odbor životního prostředí mně asi může nařídit novou výsadbu za ty (případně) pokácené.

No, změřím si ten obvod kmenů a zajdu se tam zeptat. Děkuji Vám a zdravím!

doplněno 04.07.15 15:52:

cesmina - pokácení stromu je otázka minut, ale než vyroste, tak jsou to léta. Stromů mám hodně a chci je mít - kvetou, voní, dělají stín a oživují zahradu, protože ptáci si mají kam sednout, mění se barva listí a potom se holt musí listí i vyhrabávat. Také zadržují vláhu a trávník tolik nežloutne. Sousedka před časem říkala, že má z druhé strany plotu velké vlhko a dělá se ji v trávě mech (na mé straně ne). Včera říkala, že ji tam nic neroste, protože smrky vezmou všechnu vodu. Asi bych neměl problém poslat ji do řiti, ale po právní stránce má pravdu ona. Ještě mě napadlo, že bych ji mohl říci, že kácení ani zkracování mně nebylo na radnici povoleno.

No, třeba to bude i pravda (až tam zajdu).

cesmina*

Máte pravdu dřív to nevadilo .Naše třešeň taky nikomu nevadila dokud jsme tu zahradu nekoupili my .Vlastně máme taky tak trochu spor o strom,kterým je sice jenom třešeň .A protože na jaře krásně kvete a je dominantou malé zahrady tak zůstane tam kde je !

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den, asi jste už rozhodnutý, co se smrky uděláte. No pokácet jen tak zdravé stromy je fakt škoda, ale uřezat jim korunu taky není to pravé ořechové. Napadlo mě - nabídnout je nějakému městu jako vánoční strom na náměstí? Sousedka by snad do adventu vydržela. No to je jen takový nápad.

ben®
hodnocení

Dobrý den, původně jsem to nechtěl psát, ale je asi jasné, že jde o "klasický" spor mezi sousedy. Léta tomu čelím, zatím je to ve slovní rovině, ale také vím, že po právní stránce bych neměl šanci, resp. smrky bych neuhájil. Mám je rád, jsou to krásné a zdravé stromy, ale stále rostou. Včera jsem se vymluvil na vegetační (ne)klid a uhádal jsem kompromis - zkrácení.

Také jsem se chtěl vyhnout nutnosti povolení ke kácení (podmínky znám, ale zatím jsem obvod těch kmenů neměřil). Ze "zelených" obavu nemám, ale stejně bych se šel zeptat raději na odbor životního prostředí na radnici (i na to zkrácení). Také je pravda, že při bouřce mám občas obavu, zda to smrky vydrží. Sousedce vadí i ostatní zeleň u plotu - myslím, že ji to hlavně ztěžuje výhled do mé zahrady, tak bych musel řešit i zastínění plotu. To, že by zkrácení smrků vypadalo jako "bolavá noha", vím a bojím se toho. Já na ně koukám z dálky a sousedce je to prý jedno (má je výrazně blíže k oknům). Také jde o to, že můj názor na budování zahrady a ten, který má sousedka je zcela jiný. Ona tam nesnese pampelišku v trávníku a já mám rád zahradu přírodní (ptáčci, hmyz, hlemýždi, motýlci). To ona tam na trávníku nemá, protože už před časem vykácela vše vyšší jednoho metru (prý na to sedají ptáci a kadí). No, patrně se musím (nerad a nedobrovolně) smířit s vykácením těch smrků. Jen jsem si chtěl ujasnit nějaké informace o tom zkrácení, resp. další životnosti smrků. Děkuji Vám za rady a zdravím!

hodnocení

0x
Bene, soucítíme s Vámi.
Mnozí z nás také mají vztah ke stromům po předcích. U nás borovice stará 65 let. Nevíme, kdy se soused namíchne.
Jen chci před sázením tůjí připomenout nový OZ. Ty metry.
§ 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám. No, to víte, že ten vztah tam hraje také svou roli. Bohužel, není právní opora před rozmarem souseda. Možná vykácím smrky a za rok přijdou na řadu thúje. Potom i keře a bude tam jen prázdný záhon nebo rostlinstvo do výše podezdívky, aby měla paní výhled. Jenže, to bych si vyřešil (jako majitel plotu). jinak, já s tou paní vycházím vcelku dobře, bavíme se normálně o životě a jiný problém nemáme. Měla z druhé strany plotu králíkárnu a když začala o stromech, tak jsem ji řekl, že králící zase smrdí směrem k nám. Jenže králíky zrušila a jsem nahraný . No, tři metry z necelého jednoho neudělám ani omylem. Jo, i zde je na tuto problematiku již řada otázek (v některých jsem asi i radil), ale ono se to lépe radí cizímu. Ale, mně šlo původně o to zkrácení smrků a jestli to přežijí. Děkuji Vám a zdravím!

tiffany*

Bene, i já sdílím (a chválím) vaše názory na styl zahrady, mám podobnou. Smrk zkrácení na 99% přežije, horší je to se vzhledem, také záleží na druhu a na tom, jak rychle roste. Ale jestli dobře rozumím, tak zatím vaše větve dosahují necelý metr ke plotu, to zatím žádné obtěžování sousedky není (jestli ona to nemá jenom jako záminku, aby se s vámi mohla bavit, mějte se na pozoru ;) ! No a abyste projevil dobrou vůli, mohl byste opatrně zkusit zkrácení větví, raději méně, ne do starého dřeva, a také ustřihnout vrcholek a vždy důkladně promyslet, aby to, co zbyde, vypadalo pokud možno přirozeně. Ono to nějaký čas vydrží a pak se uvidí. Kácet můžete vždycky, na to je času dost. Zdravím !

doplněno 05.07.15 23:16:

Uff, teď čtu znovu, výška 12m mi trochu unikla, je to sice dost, ale i tak, hodně záleží na růstu větví, rozhodně by nebylo marné poradit se s firmou na ošetřování stromů, protože zkrátit takový kus asi sám nezvládnete, ale zkrácení určitě stojí za úvahu.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za reakci. Ano, je to složitější, smrky jsou vysoké, na úpravu či prořezání, zkrácení nebo vykácení bych si musel sehnat horolezce (mechanizace se tam nedostane a stromy nemají kam padnout - musí se rozebrat po částech od vrcholku).

Stromy mají kmeny asi 1 metr od plotu a větve, které přesahovaly k sousedce už dávno uřezala (kam dosáhla). No, jsou to úžasné a zdravé stromy - bude jich škoda. Jejich jediným "proviněním" je to, že rostou do výšky. Zdravím!

trtr

Zdravím, asi jediná a správná rada, když není na výběr je, počkat na období vegetačního klidu a pak stromy pokácet. Pár vytypovaných si nechte později k Vánocům a "špičky" mohou být krásné vánoční stromky (podarujete známé či odprodáte sousedům).

P.S.: Zeptejte se případně města (obce), zda nechce vánoční strom (u nás se to tak občas praktikuje, je-li vhodný kandidát. Nezapomeňte na případná povolení a při náhradní výsadbě volte a vysazujte s rozumem.

majsterjoe*

A víš ty co? Jak jsem si přečetl že to děláš kvůli sousedům, kterým vadí jakákoliv zeleň i kolem plotu, navrhuji nechat to tak. Pokud je strom nějak ohrožuje, tak ať se k tomu vyjádří kompetentní úřady. Sám píšeš jak jsou to úžasné a zdravé stromy. Nechal bych je růst.

hodnocení

0x

Pokud jde opravdu o smrk "stříbrný", pak zahyne tak jako tak. V severních a středních Čechách jsou masově napadeny (asi sypavkou), jinde nevím. Jestli u vás to nemáte, jistě se dočkáte.

hodnocení

0x

V dnešní době se stále jen kácí a kácí. Jednotlivé stromy i celé aleje. Téměř vždy se v dané lokalitě seskupí parta odpůrců kácení. Když jsou šikovní a osloví dendrology, ornitology a jiné odborníky, podaří se někdy dokumentovat, že na stromech hnízdí vzácnější ptáci, v kůře žije vzácnější hmyz atd. A občas se podaří kácení zabránit. Ale je fakt, že se podobným lidem někdy říká také ekoteroristé.

Zkuste někoho takového najít. Nemyslím, že by kontakt na ně dávali úředníci, ale poptejte se mezi skauty, najděte si na internetu nejbližší Hnutí duha atd.

Pokud už se stane a stromy neuchráníte, volte jednorázové kácení. Bude to bolet, ale věřte, že pohled na zmrzačené stromy by bolel také. A bolelo by to každý den..

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji za další příspěvky, rady i reakce. Jak jsem psal, tak případné kácení by se muselo udělat po částech - takže, vánoční strom by byl jako stavebnice. Ovšem, větve bych nabídl místnímu člověku, který vyrábí dušičkové a vánoční zboží. Stříbrný smrk má sice vzletný název, ale není to zase nijak vzácná dřevina, hnízda tam asi nejsou, tak ochránci přírody zřejmě nepomohou.

Také by mně to připadalo až přehnané, i když bych asi měl argument, proč nekácet. Pokud nechám smrky pokácet, tak to bude sousedka brát jako vítězství - to je jasné. Jenže, on už ten věčný spor unavuje a stromy ještě porostou. Zatím jsou zdravé, ale v případě napadení škůdcem bych to stejně musel řešit. No, do října mám ještě čas a potom se uvidí. Vlastně už jsem zavrhl zkrácení stromů. Jak zde kolegové radí, tak to není ta nejlepší varianta, což je pravda. Děkuji Vám a zdravím!

sousedka*

Zdravím Bene,

Chválím Vaše rozhodnutí a jestli máte dojem, že Vaše sousedka to bude brát jako vítězství, já bych to tak určitě nebrala. Brala bych to jako vstřícný krok v zájmu zachování dobrých sousedských vztahů. :)

Smrky jsou krásné stromy, ale do zahrad a hlavně k plotu zahrad určitě nepatří. Dovedu si živě představit, co všechno může Vaší sousedce vadit. Ale jestli se domníváte že jí jde jen o to aby na Vás viděla, pak by Vám to mělo spíš lichotit. ;)

Bohužel jen málokdo, když kupuje krásný malý stromeček, myslí pár let dopředu a už vůbec nedomyslí, co z toho stromečku vyroste za 10 let.

Proto si dovolím poradit Vám, budete-li chtít místo těch smrků zasadit Thuje, počítejte s tím, že je budete muset pravidelně stříhat a tvarovat, jinak budete za pár let mít se sousedkou stejný spor. :)

Přeji krásný den. Jiná sousedka.

jirikarban

Dobrý den,

před deseti lety jsem zkrátil stříbrný smrk z původních 10m na 7m. Horní větve během dvou let utvořili krásnou špičku. Bohužel letos ho napadli mšice, tak jako v celém kraji (Krušné hory), ale snad to rozdýchá. Zkracoval jsem ale pouze 1/3 na rozdíl od vašich plánovaných 2/3.

asd1
hodnocení

0x

Chtělo to ca před 5 lety zasadit nové a vysoké teď pokácet (aby tam pořád něco bylo) a takhle je točit pořád dokola...

Pokud už teeď by byla potřeba firma na sundání, tak je nenechávejte vyrůst víc - čím vyšší, tím dražší a složitější sundavání.

Vhodné vidim dvě varianty: 1. teď pokácet a zasadit něco nového. 2. teď jen zkrátit/zaříznout, zasadit nové a až povyrsotou tak velké sundat. Po zkrácení většinou horní větve otočí vzrůst nahoru, po čase se ale vylamujou z kmene = max. na 10 let. Dá se zastříhnout o třetinu a boční větve ostříhat do kužele, aby to vypadalo pořád aspoň trochu ako smrk (nůžky na tyči + žebřík)

Nechat je nedoporučuju, velký smrk k domu nepatří a tyhla budou větší a větši, nejen do výšky ale i do šířky...

hodnocení

0x

Zaujalo mne to, že snad někde někdo má "stříbrné" smrky zdravé.

ben®
hodnocení

Dobrý den, tak, opět děkuji za další příspěvky. Smrky jsou vysoké, místo je nedostupné (pro plošinu nebo výsuvný žebřík) a nemají kam padnout (bez nějaké škody). Pro vánoční strom by si město muselo objednat vrtulník, strom k němu "přikurtovat" a po odříznutí ho zvednout a odnést. Jo, švanda by to byla veliká (a také drahá). Stromy se jeví jako zdravé - žádná rezavá místa, do výšky rostou, přírůstky na větvích jsou také každý rok a je i slušná úroda šišek. Jedná se o dva štíhlé stromy a nejsou vedle sebe (mezera je asi šest metrů), tak ani nestíní k sousedům (možná dopoledne).

Letos sousedce nejdou prý okurky, tak z tohoto nezdaru viní mé smrky. No, tak buď pokácím smrky nebo sousedku . Zdravím!

tiffany*

Nj, Bene, je to velký zásah, ať už zkrátit, nebo pokácet, vždy se situace na zahradě dost podstatně změní, hlavně pokud jde o světlo a stín, určitě výhled (zkuste si představit, co všechno po zmizení smrků bude vidět, včetně výhledu na dům) a taky jde o určitou charakteristiku toho místa. Možná něco z toho bude přínosem, nemusí vždy jít jen o mínusy :), případně to zkuste probrat se sousedkou, třeba se tak upnula na jednu stránku pokácení stromů, že jí druhá, třeba nepříznivá, unikla. A třeba to rozeberete tak, že si sama uvědomí, že jí vlastně ty stromy neškodí. Ale když nakonec na pokácení dojde, berte to jako novou výchozí situaci a nedrásejte si nervy negativními myšlenkami. Doufám, že napíšete, jak to dopadlo :).

aloiss

Bene, píšete že je slušná úroda šišek. Zkusil jste sousedce navrhnout, že když Vám umožní přístup na svůj pozemek, budete své šišky z jejích okurek sbírat?

U mých sousedů také mají přírodní zahradu. Se stínem jsem se už dávno smířil, ale co mi vadí celoročně, je právě ta bohatá úroda šišek, které padají na mou zahradu.

paw*
hodnocení

0x
Bene, jake mate vztahy se sousedkou? Dobre, s nadeji na zlepseni nebo taknzle, ze je nic nedokaze zlepsit. Pokud to druhe, at si vybeha prikaz k pokaceni stromu sama. Prinejhorsim va to naridi utlrad, soudit se nebudete, neb steony skacite a hotovo. Pokud by vztahum prospelo zkraceni stromu, tak to udelejte. Jestli budou usychat, tak je nakonec ufiknete u zeme. Nic jineho nema smysl resit, jenom vy vite, co muzete ze sporu se sousedkou vytezit nebo ztratit. Z meho pohledu je lepsi mit dobre sousedske vztahy, lidi si pamatuji a zasti se prenasi po generace.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za další názory a příspěvky. Už se asi budu opakovat, ale sousedské vztahy jsou v podstatě normální. Já mám na svou zahradu jiný názor, sousedka na svou také, ale do toho si nemluvíme - děláme si to každý po svém. O šišky se starat nemusím, protože sousedka je ten typ, který vše, co nepatří na její zahradu, přehazuje zpět přes plot. Jednou si stěžuje, že stromy způsobují vlhkost, potom zase, že jí odebírají všechnu vláhu (a nerostou okurky). Spolupráci při kácení mně nabídla, protože na tom má zájem. No, a že se změní vzhled a výhled je jasné. Ovšem to je otázka, než si na to člověk zvykne, že tam bude mezera. Tak, zatím to není aktuální a budu to řešit asi až v září (na odboru životního prostředí, kde se poptám). Zdravím!

doplněno 07.11.15 18:30:

an - děkuji Vám za optání. Situace je taková, že smrky stále stojí a jsou celé. Využil jsem zbaběle toho, že sousedka zmírnila nátlak a tak jsem to vyřešil odložením problému. Ono zkrácení stromů jsem zavrhl a o kácení nemám enormní zájem. Takže, problém je u ledu (ovšem, sousedka ne) .

an*

Já si dovolím vysvětlit Vám to za sousedku.

Když hodně prší, voda se dostane i pod stromy a v tom stínu to pak dlouho nevysychá. Proto si stěžovala že tam má vlhko. Když ale prší málo – jak se říká : "spadlo pět kapek čtyřmi řadami" voda se přes husté větve stromu vůbec nedostane, pod stromem a kolem stromu je sucho.

Ale jestliže je Vaše sousedka ten typ, co hází přes plot vše, co vítr na její zahradu zanese, pak Vám držím palce. Odbor životního prostředí je právě vhodné místo a kácení zdravých stromů se jim líbit nebude. :)

an*

Dobrý den Bene, tak jak to dopadlo?

bambula*
hodnocení

0x
Odhadem před deseti lety a více sousedka si stěžovala na spad z modřínu, bydlí ve vzdálenosti 15 metrů od stromu, výška modřínu byla 13 metrů. Děda podal žádost o likvidaci, šlechta žádost zamítla z důvodů že spad jehličí není důvod ke kácení. Děda zasadil několik břečťánů ke stromu a každý rok mírně úřízl až na výšku 6 metrů abych jej mohl časem bez obav upravovat, tato výška mi zatím nečiní potíže, výše mám již bobky za modřínem je rozevlátý bez, ale jinak má pěkný baculatý tvar. Šlechta je spokojena a sousedka také.
Zkrácení vysokého smrku #2

dejve
hodnocení

0x

Moje zkušenost s prořezáním a zkrácením stříbrného smrku.Ve vilové čtvrti, kde v Praze bydlím, sousedi ořezali spodní větve tohoto druhu smrku protože jim stínil do oken.Kmen postupně obráží novými výhonky větví.Je to již hodně let.Po této zkušenosti jsem provedl na chatě snížení smrku asi o třetinu/ z cca 10 m/ a boční větve také hodně zkrátil protože rostly kam už neměli.Strom zvedá ve špičce boční větve jako klasický smrk ale obráží novými výhonky na zkrácených větvích což klasický smrk neudělá.Je to ale pomalý proces na řadu let.Oběma stromům to ale nijak neublížilo.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za napsání konkrétní a vlastní zkušenosti. Zdravím!

doplněno 24.07.15 10:28:

strommy - vcelku souhlasím. Ale, mám takovou malinkatou obavu, že nový strom poroste .

strommy
hodnocení

0x

Příšerné. Prznění vzrostlých jehličnanů uříznutím terminálu je prostě příšerné. Jednak do řezu chytne houby a plísně a jedna kdo se má na to dívat. Za mne rozhodně ne. Vůbec nechápu,proč se to dělá. Pokaždé když to vidím,ťukám si na hlavu a ptám se sebe,který že "empatický" jedinec tě chudáku tak uťal. Porazit celý strom a vysadit nový.

pb®
hodnocení

0x
Já hlavně nechápu tu obsesi, sázet si u baráku něco tak nebezpečného. U nás v ulici má smrk nebo jiný vysoký jehličnan snad každý. Asi před dvěma lety se jeden úplně vyvrátil, naštěstí spadnul na silnici a nic nezničil ani nikoho nezranil. Minulý týden káceli sousedům smrk hasiči, jiná sousedka to už nevydržela a své stromy si nechala zkrátit. Další má tuším od orkánu Ema olámanou jedli, obrovské větve padaly na ulici. Když je velká bouřka, je to opravdu o strach. Během asi dvou let nám v okolí 50m od baráku spadly 3 stromy. Smrk má i soused vedle. Při každém větším větru čekám, na který barák spadne, jestli na jeho, náš, bytovku naproti v ulici... Můj názor je, že tyhle stromy patří do lesa nebo parku, ale ne na zahradu k baráku. Pokácet, využít dřevo a vysadit něco jiného a hlavně nenechat to přerůst.
kralova
Dobrý den nic neskracujte my skratili stříbrný smrk krásný spanilou na polovinu kvůli sousedským sporům přitom jim to tam nemohlo vadit jen že prý při bouřce jim to spadne na auto a musí uklízet šišky hrozně jak to vypada jak urezana ruka lituji toho moc že sem se nechala vyprovokovat s nevím čím to tet zachránit asi před tím torzem vysadim nový smrk stříbrný sousedy už nikdy neposlechnou stejně pořád něco hledají co jim vadí nerezat lituji toho a pláču nad tím spitvotenym stromem

aroslav
hodnocení

0x

Zkratil jsem smrk vysoky 10m na 5m vetve se zatocily do vrchu a udelaly krasnou korunu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]