Nejste přihlášen/a.
Moc prosím o radu. Nejsem zrovna fandou černého rybízu, na můj vkus smrdí, ale v nějakém záchvatu zdravé výživy jsem si jeden keřík vysadila na zahrádku. Teď už je tak akorát na sklízení a já stojím před otázkou co s ním. Mám ještě hromadu červeného rybízu. Mám to nějak namíchat? V jakém poměru? Máte s tím, holky, nějaké zkušenosti? Ještě mi zrají maliny, ale jahod už tam moc nemám. Dá se to nějak zkombinovat i s těmi malinami? Těch mám také dost.
Dobrý den, džem z černého rybízu je lahůdka - vůbec nemá chuť syrového rybízu (tedy, ani zápach). Jinak, směs s červeným rybízem můžete udělat také a poměr si zvolíte. Ale, je to škoda, pokud by ho bylo tolik, aby mohl být džem pouze z toho černého. Zdravím!
doplněno 03.07.15 06:10:hejkal - a co vdolečky nebo lívance, smetánek a džem (kompot) z černého rybízu? To je věc!
doplněno 03.07.15 09:26:conconi - on dokonce hezky voní a má opravdu dobrou i tu chuť.
Tak to jsem nevěděla, že džem zas až tak cítit není. Zkusím tam švihnout trochu šťávy z červeného. Děkuji
Z černého rybízu dělám částečně džem, částečně dávám zmrazit a pak dávám na kynutý koláč nebo do bublaniny. V případě těch moučníků většinou kombinuji různé ovoce, třeba mražené jahody a rybíz, směs černého a červeného, v zimě kiwi a rybíz atd.
I džemy plácám všelijak, když mi na váhu chybí nějaké to deko, neváhám přidat to, co doma momentálně je. Nektarinku, maliny, špendíky natrhané na mezi... Spotřebu džemů mám velikou, dělám si domácí jogurt a přidávám do něj ty své džemy. Směsí se nebojte. Nejhorší, co se může stát, je, že vám v zimě bude něco mimořádně chutnat, ale nebudete už vědět, co vlastně ve skleničce je.
U černého rybízu můžete zpracovat na marmelády komplet bobulky, zrníčka i slupky jsou měkké. Jenom se trochu pomixují. Marmeláda z černého rybízu je dobrá a není cítit /někomu nepříjemně/ jako čerstvé ovoce. Je dobrá na chleba s máslem.
U červeného se musí oddělit na speciálním strojku zrníčka a na čistou šťávu. Zrníčka vadí, jsou tvrdá.
Jinak černý rybíz můžete samozřejmě smíchat se šťávou z červeného rybízu. Já osobně černý rybíz jenom samostatně.
Z černého rybízu se dělá i šťáva - sirup do vody, ale na to jsou potřeba skleněné lahve s úzkým hrdlem a uzávěrem a ty nějak v každé domácnosti nejsou.
Můj manžel dělal džem 1 kg cukru a 1kg rybízu. Pak směs třel takovým dřevěným udělátkem, vypadalo to jako hříbek na zašívání ponožek, ale mnohem větší. Třít se muselo ručně 1 hodinu. To je všechno, džem se nalil do menších sklenic bez sterilizace. Jedna paní mi říkala, že chtěli vyrábět džem z černého rybízu v mixéru, ale už nevím, co se jim s tím stalo, jestli se zkazil nebo co. Džem vyráběný popsaným způsobem byl vynikající chuti.
jojo, marfusa, to je ten recept... Udělalo to takovou pěnu a bylo to výborný. Hlavně se to nijak nevařilo
Nevím, jestli zavařujete. Když jsme, jako děti, byly nachlazené, maminka vytáhla, zezadu z regálu ve sklepě, skleničku rybízu nebo angreštu. Měla a mám stále ráda míchané kompoty. Hrstku ze všeho, co zrovna dozrálo. Rybíz i angrešt jsou kyselé. Dávám 3 vrchovaté lžíce cukru. Odkud jste? Třeba já nebo někdo odtud si rádi přijedeme.
Maminka taky neměla ráda černý rybíz. Říkala, že smrdí myšinkou Ale v míchaném kompotu jí nevadil.
Můžete bobule nasušit, nebo namrazit a nechat na zimu. Čaj z plodů černého rybízu výborně sráží horečku.
Jedna z mých tchýní vyráběla z černého rybízu, nevím jak to nazvat, bylo to husté, ale tekuté. Něco mezi džemem a sirupem. Bylo to v lahvích od mléka a někdy byl problén to z lahve dostat. Dávalo se to do čaje a bylo to úúúúžasnééé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.