Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahnilé plody nektarinky

Od: laubik® odpovědí: 5 změna:
Hezký den, na nektarince se mi tvoří jaká si plíseň, některé plody jsou popraskané. Nevíte prosím o co jde a jak se případně bránit? Děkuji
Nahnilé plody nektarinky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slupka*
hodnocení

0x

Bude to zřejmě nějaká plíseň, což není v tomto počasí divu. Nejlépe bude, když veškeré poškozené plody spálíte, aby se Vám už na zahradě neobjevila. Zajímalo by mne jak starý ten strom je. Pokud více jak 3 roky, tak zřejmě mu něco chybí. Dostatek proudícího vzduchu, moc mokro nebo moc sucho, hnojení.

Také jsem to měla. Vypadá to na monilózu plodů. Sama jsem se v tom plácala. Strom ještě nikdy neměl nektarinky, vždy pár nepoživatelných plodů, někdy popraskaných, nakonec scvrklých a nahnilých, už jsem strom chtěla zlikvidovat. Myslela jsem, že je to tím, že je na zasypaném odpadu po stavbě, i když jsme mu slušnou zem do jámy dali. Stříkání Sulkou i jiným přípravkem nepomáhalo. Letos jsme postříkali přípravkem proti monilóze i kadeřavosti a "světe div se", kadeřavost se opět objevila, otrhávám napadené listy průběžně, ale strom nasadil takové množství plodů, že jsem jich několik set protrhala a teď to vypadá, že prvně budeme snad už mít úrodu, a to fakt dobrou. (Jestli se ještě nějaká netušená katastrofa nedostaví). Už jsem z těch stromů na mrtvici, broskvoň porazíme - té se v polostínu fakt nedaří, ranou třešeň porazíme, třešně sezobou ptáci a pozdní třešeň chytla monilózu a jen živoří, ta bude na odpis taky. Hrušeň je špatná odrůda, slivoň roste jako topol a když ji ořežu, nemá zase plody. Žádnou radost mi ty stromy nepřinesly, jen prá ci, starosti a výsledek mizerný. Tak snad letos ty nektarinky budou, i když strom asi taky dlouho nevydrží, když má stále kadeřavost, Jo, a angrešty jsem už zlikvidovala, postřiky proti padlí nefungovaly. Tak jaká radost?

alexander

Dobrý den, mám podobné problémy . Myslím si , že je to hodně o prostříhání stromů , hlavně broskvoní . Nebojte se stříhat hodně . Ke broskvoním se musíte pomalu chovat, jako k vinné révě. Letos jsem měl na relativně malém stromku asi 60 broskví , jako z Bulharska . Pravda je , že mám strom před jížní stěnou domu a ještě za zdí . Taky je důležité stříkat Chpionem 50 a to i v zimě . Ten vše zabije . Nektarinky jsem letos málo stříkal a výsledek je ten , že hnijí od praskliny . Jinak jsou naprosto skvělý. Tak hodně zdaru . S

hahanaj*
hodnocení

0x

takové plody bývají když nektarinka trpí kadeřavostí - myslím, že z těch plůodů letos nic nebude - je potřeba strom řádně už od brzkého jara stříkat proti kadeřavosti, vždy jsme stříkali 3x

hodnocení

0x

Jáí bych se spíš přikláněla k padlí. Zpočátku se na infikovaných plodech objevují obkrouhlé nenápadné bílé skvrny, ale během růstu skvrny šednou, zvětšují se až jsou nakonec hnědé a korkovité. Houba přezimuje jako tzv.mycelium v pupenech nebo na větvičkách.Choroba se šíří za vyšších teplot 22 - 24°C a střídavé vzdušné vlhkosti. Infekce probíhá jen po olistění. Většina přezimujícího mycelia může být ze stromu odstraněna odborníkem a to tradičním prořezáváním od horní třetiny větví.

doplněno 02.07.15 00:10:

Z broskvoní jsou na padlí náchylné především nektarinky .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]