Nejste přihlášen/a.
Kdyby nebylo těch teček na rubu, tak se také přikláním k tomu, že muškáty pouze hodně zaléváte.Jsou ty tečky opravdu vykousané , nebo jen ztenčené fleky? Pak by to totiž vypadalo na nějakou chorobu,která se u muškátů často vyskytuje. Nechci vás strašit, ale může to být (ale také nemusí) rez muškátová. Nejprve se na rubu listů objevují bledé, tečkovité skvrny, které se dosti rychle zvětšují, žloutnou, a později i hnědnou. Na líci listů se skvrny objevují později. Silně napadené listy žloutnou, hnědnou a zasychají.
Prosím, žádnou chemii. A u vás ještě k tomu zbytečně. Jedná se pouze o korkovitost, která je způsobena střídáním vlhka a sucha. Upravte vláhový režim. Žloutnutí vapadá spíše jako odcházení strarých listů, ale může to být také způsobené přemokřením. Pokud máte samozavlažovací truhlík, uberte lehce závlahu. Počásí svádí k tomu více zalévat, ale muškáty nemusí mít takový výpar - vždy před zálivkou kontrolujte vlhkost substrátu a zbytek vody ve dně truhlíku, sledujte plováček, zkotrolujte jestli se volně hýbe s právně vám ukazuje výšku hladiny. Pokud nemáte plovák, vyvrtejte v každém truhlíku v krátké straně asi dva cm ode dna dírku, aby se vám lépe hlídala výška hladiny. Samozavlažováky jsou perfektní věc, ale musí se používat s hlavou
Loni jsem měla podivné fleky na listech převislých muškátů. Byly hodně podivné, ještě nikdy jsem takové neviděla. S několika poškozenými listy jsem zašla do OBI. Sešly se prodavačky-zahradnice, nejprve se shodly na tom, že se nejedná o škůdce a pak shodly se na korkovitosti. Hned mi daly stříkání, po kterých celá korkovitost vymizela. Od té doby prodavačky-zahradnice, velebím. Udělejte to také tak. S listy v sáčku se zastavte tam, kde byste stejně musel nakoupit postřik.
Ještě mě napadlo, tohle dělávají nejstarší listy. Ty úplně dole. Taky je, takhle poškozené, průběžně odstraňuji. Aby nenechávaly plíseň nebo co to je v truhlíku, v zemině.
Korkovitost, kterou zde někteří tipují, je pouze fiziologická porucha.Nejdříve se začnou objevovat drobné zelené zduřeníny-výrůstky několik mm veliké na rubu listu. Jsou to vlastně zvětšené buňky a jsou následkem vysoké vzdušné a půdní vlhkosti,ale i špatného odtoku vody z nádob. Následně zhnědnou- zkorkovatí.Na na rubu listu to pak vypadá takto :
doplněno 30.06.15 21:34:Paní host, porovnejte si origoš vašich listů s tímto obrázkem.Sama o sobě je korkovitost neškodná. a žloutnutí listů, by tím pádem způsobovalo zbytečně časté zalévání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.