Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Dnes jsem objevil na jednom stromě slivoně napadení plodů i listů broukem podobnému sluníčku sedmitečnému.Nemá někdo zkušenost o jakého škůdce se může jednat? Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, jaký je stav listů, resp. nekroutí se, nejsou lepkavé a nejsou tam mšice?
Ani mravenci nelezou po kmeni a k listům? Můžete mšice vyloučit? Zdravím!
Nenapadá mě žádný brouk a už vůbec ne podobný slunéčku, který by napadl plody i listy na slivoni. Fotka by určitě pomohla, brouka i poškození. Myslím, že tam máte slunéčka a škody páchá někdo jiný.
Ten "potvůrek" se jmenuje vrbař čtyřtečný a moc mu chutní listí třešní a slivoní ( a také vrb, podle toho se ostatně jmenuje). Nepůsobí ale nějak závažné škody, není třeba hubit. Myslím, že plody budou napadené spíše pilatkou švestkovou (černé dírky, opad plodů?).
Dobrý den. Četl jsem váš příspěvek k napadení švestky škůdcem. Mám vynikající švestku a ob rok mě jei napadnou asi pilatky švestkové jelikož každý malý plůdek má černou tečku a opadají skoro všecky plůdky. Po odkvětu jich tam byla spousta, říkal jsem si to bude úroda a teď tam mám dvě velké švestky. Nikdy jsem nezjistil kdy dojde k napadení . Lezli mě tam i mravenci s tím jsem si poradil protože jsem si myslel že to je od nich. Poraďte mi prosím jak účině zakročit proti pilatkám a kdy ! Děkuji za pomoc.
Proti pilatkám je nutné zasáhnout v době odkvétání švestek (opad okvětních plátků), kdy samičky kladou vajíčka. Larvičky napadají a vyžírají plůdky, pak z opadaných švestek vylezou do půdy, kde se zakuklí. Jena larva zničí několik švestek. Biologická ochrana - bílé lepové destičky zavěšené v koruně - samičky pilatkek láká bílá barva. Chemická ochrana - ve stejné době postřik Calypso.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.