Domnívám se, že jde o Meduňku Lékařskou, ale počkejme, co na to pan kolega Strejc. Hezký den.
ukulele*
dík, asi ne, poněvadž to je proti meduňce obr, má to velmi silné dužnaté listy, které prakticky nelze usušit - i po měsíci po utržení jsou stále svěží a vlhké. A nesnáší to sluneční světlo, teda přesazení na záhon 100% kaput...tak nevím...
al bunda*
Jak to chutná?
ukulele*
Voní to jako meduňka s mátou dohromady a i trochu jakoby kafru (jako mast na popáleniny, ale samozřejmě ne až tak agresivně ) Je z toho super čaj, tlumí bolest hlavy a spouští se po tom rýma. Šťáva z listů má hojivé účinky, třeba na záděry u nehtů, nebo na drobné řezné ranky a popáleniny. Je to velice příjemné čichat vůni této rostliny ((a mají ji strašně rádi kočky.))
al bunda*
Nebudu spekulovat, v jediné diskusi, kterou jsem na netu našel, už jsi byl. Doporučuji vzít kousek a navštívit nejbližší arboretum nebo botanickou zahradu a zkusit se tam zeptat. A dát potom vědět, co to je. Hezký den.
ukulele*
Jo, jo asi ano. Zase udělám ,,velkou radost,, RNDr Větvičkovi. Jen jsem zkoušel, zda-li ji někdo nezná, abych ho pořád neobtěžoval. Spoustu rostlin si umím určit sám, ale občas se vyskytne tvrdý oříšek. Tak to zjistím a dám vědět...Tobě také přejí hezký den
A není, ale děkuji za snahu. Vypadá to jako nějaký sukulent, na www.citrusy.cz je jeho fotka ze zahradnictví, 6 listů za 49 Kč, ale víc jsem zatím nezjistil. Až to zjistím, tak dám vědět, ale můžete pátrat dál, dík moc...
ukulele*
Plectranthus, česky moud nebo molice. Čeleď Lamiaceae, hluchavkovité.
-vV- toliko odpověď od mého velkého rádce pana Větvičky, kterému ještě jednou děkuji
al bunda*
Tak jsem nebyl až tak moc daleko, meduňka do této čeledi patří rovněž. Hezký den a díky.
ahojky,ja tu rostlinu mam uz delsi dobu a to i pod jmenem Mexicky eukalypt a s zadnym cajem se nezdrzuju,proste si utrhnu list,umyju ho a snim,chutna dobre a je stavnaty,uz jsem to naucila jist i ostatni lidi v m
miro*
Chtěl bych vědět, za jakým účelem to jíte? Proti bolesti hlavy, pro osvěžení, pro přitahování koček nebo k odpuzování hmyzu?
ukulele*
Miro, neuvedl jsi, jestli se jedná skutečně o rýmovník co máš doma. Byl bych rád, kdyby byla potvrzena moje správná (?) odpověď. Jinak k použití rýmovníku u mě : čichám k utrženému listu když mám ucpaný nos, odpuzování hmyzu jsem nezaznamenal, výluh z listů účinkuje při kašli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.