Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Způsobilo to přemokření

Od: magdalen* odpovědí: 4 změna:

Máte někdo zkušennost s přemokřením amer. borůvek. Hojná závlaha a deště asi udělely své. Větve se ohnuly do luku, keř vypadá, jakoby ho někdo rozsed. Je sice obsypán plody, ale ty jsou ještě malé, až by dorostly, větve by musely ležet snad na zemi, nebo se zlomit.

Dočetla jsem se, že pro amer. borůvka snáší líp sucho, než přemoření. Ale čím se přemokření projevuje jsem nikde nenešla.

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já si myslím, že přemokření je vlastně déletrvající blátivá zemina a když rostlina tuto nesnáší, je náchylná na uhnívání kořenů a tím předurčena ke zkáze.Ale jestli myslíte deště o posledním víkendu, tak to snad borůvce tolik neublíží.Polehla prudkostí deště (u nás padaly i kroupy) a snad se vzpamatuje. Trošku ji pomožte,svažte ji provazem a připevněte k nějakému kůlu.

magdalen*
hodnocení

Děkuji za povzbuzení. Tady kroupy nebyly, ale jelikož jsou borůvky hojně obsypané plody, dost důrazně jsem zalívala a pak přišly vydatné deště. Do dneška už zase řádně stojí, nebo přesněji jsou polovzpřímené, jak mají být. Žádný list, či plod neupadl, tak snad jsou v cajku.

My jsme tu měli kroupy vloni. Zelené borůvky byly potlučené, něco spadlo, ty na keři, měly černé ďubky. Sousedky mi to nechtěly věřit, jak by se tak nevelká kroupa strefila. Na dozrálém plodu to nemělo ale žádný vliv.

Každý keř se po prudkém dešti rozklesne a poté zase zvedne. Váha mokrých listů a plodů udělá své.

doplněno 18.06.15 23:47:

Borůvka chce hodně vody a jak vypadá přemokření vím přesně od známého. Uhnijou kořeny a je po nich. Jinak moje borůvka po zalévání "káčou" vypadá přesně podle vašeho popisu. Jako vždy.

magdalen*
hodnocení

To je sice pravda, ale to není tento případ. Tady pršeho sice vydatně, ale byl to takový správně závlahový déšť. Plody i listy byly suché 2 dny a pak došlo k ohnutí větví.

Mně by zajímalo, čím se přemokření amer. borůvek projevuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]