Nejste přihlášen/a.
Ahoj potřebuji vědět jak se jmenuje tato rostlina,je to popínavá rostlina a má tuhé listy,podobá se Stephanotis floribunda ale to asi ne
děkuji za rady
Je to voskovka. Kvete, až když je pořádně prokořeněný květináč. Měla jsem ji asi 20 let, nikdy nepřesazovala, kvetla krásně od začátku dubna do června. Je to vlastně liána a začíná kvést na těch holých šlahounech. Pak už květy každý rok raší ze stejného místa, z toho původního zbytku, až tam naroste jakási pseudostopka.
doplněno 14.06.15 11:46:Není popínavá, sama se nikam nepne, jen dělá šlahouny, které je dobré vést po nějaké opoře a přivazovat je.
Dobrý den, také tomu říkám voskovka. Když zrovna kvete, tak "strašně" voní a ještě z těch květů kape lepkavá šťáva. Jinak je to kytička nenáročná. Zdravím!
Pohledejte prázdný dárkový koš s velkou rukojetí a popínací částí rostliny na to motejte. Anebo dejte ke květiváči oporu do kruhu. To se kytce moc líbí a vypadá jako velký věnec. Vůbec se nebojte odstřihnout dlouhý, prázdný, nehezký stonek. Moc nemá ráda přesazování do velkého květináče. Až bude potřebovat, pak jen o trošku většího.
Latinský název neznám, ale je to určitě voskovka. Když se dá do kvetení, stojí to za to! Už mi kvete několik týdnů a té vůně je tolik, že jí začínám mít plné zuby. S tou její nepopínavostí tak docela nesouhlasím. Šlahouny jsou výrazně pravotočivé a pokud mají příležitost, ochotně se samovolně ovíjí kolem čehokoliv, na co narazí, případně kolem ostatních šlahounů té samé rostliny.
doplněno 17.06.15 07:02:babkazov - ne, voní celodenně, v noci možná víc. Voní krásně, ale čeho je moc, toho je příliš. Pokud má maximálně 2 květy, je to příjemné. V tomhle množství už moc ne. Když je třeba 2 dny sama doma, musím po příchodu důkladně vyvětrat . Ale mám jí už nějakých 15 let bez větší údržby a doufám, že ještě pár let vydrží.
Záleží na stanovišti. Tahle z obrázku je na poličce těsně u okna na jih, takže má světla víc, než dost. Dlouho stála na skříni, tam bylo světla míň a nekvetla. Teď kvete každý rok, někdy víc, někdy míň. Mám ještě jednu, trochu menší. Tu jsem našel při vyklízení bytu po zemřelém nájemci. Byla tam zavřená bez zalévání skoro rok (než se vyřídila pozůstalost). Jako jediná z kytek přežila. Byla ve strašném stavu, napřed jsem jí chtěl vyhodit, ale dal jsem jí ještě jednu šanci. Opatrně jsem jí rozpletl šlahouny, vystříhal všechno nenávratně suché, přesadil a namotal na novou drátěnou oporu. Po pár týdnech se jí vyhladily scvrklé listy a dokonce vykvetla dvěma květy (asi chtěla poděkovat). Nemám jí ale kam postavit, takže je na stole uprostřed obýváku. Tam nejenže překáží, ale světla moc nemá. Od té doby nekvetla, ale jinak se má asi dobře. Nabízel jsem jí všem známým, ale nikdo tak velkou kytku nechce .
A taky vám voní jen v noci?
doplněno 17.06.15 08:15:Mi kvetla, v ložnici, jen jednou a voněla v noci. Květ jsem ulomila a chvíli měla ve vinné sklínce na stole. Měla jsem provoněný celý byt. Pak se ale vůně rvala s vůní pečeného masa a to už měla, krásná chuděra, spočítané. Teď ji mám na mříži, kterou hodně obrostla, ale už nekvetla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.