Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Černý bez

Od: vladka1103 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, již mnoho let vyrábíme z květu černého bezu štávu. Tento rok má ovšem i přes to, že postup zůstává stále stejný, úplně jinou chuť a nevoní po černém bezu. Z jakého důvodu se to mohlo stát? Je možné, že došlo k záměně rostliny? Popř. jaké? Děkuji. Vlaďka

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

72mona3*
hodnocení

1x

"již mnoho let vyrábíme z květu černého bezu štávu"... tak si nemyslím, že byste něco popletli. Květy černého bezu jsou typické svou výraznou vůní, to byste si museli všimnout hned, že trháte nějaké jiné. Zmiňovaný chebdí jsem ještě neviděla, ale bývá vzrůstově menší (bylina postrádající dřevnatou část) a květy jsou odlišně zabarvené a z bezu červeného byste se otrávit neměli, jedovaté jsou plody. Spíš se přikláním k tomu, že se nějak změnily u vás podmínky (květy zapařené a pod.). Nevím, jakým způsobem zmiňovanou šťávu vyrábíte, ale já každoročně připravuji bezové "limo" a každá dávka chutná jinak. Mona

 

host*
hodnocení

1x

Kvetoucí černý bez, pokud ho dobře znáte, si jistě nespletete s jinou rostlinou. Má typický zápach, pro někoho vůni. Někdy voní méně, někdy vůbec, někdy voní úžasně silně a prudce. Sbírá se v plném květu, dokud ještě neopadává, hodně voní. Takže asi ne po dešti. A hlavně se podívejte, kde keře rostou. U silnice, kde jezdí hodně aut se práší a i když se už používá bezolovnatý benzín, není dobré sbírat léčivé byliny u silnice. Keře černého bezu na mezi u pole, kde jezdily postřikovače s chemikáliemi také mohou být postříkané. V poli bývají po postřikovačích typické vyježdené koleje. Zdravý rozum dá, že tady by se léčivé byliny neměly sbírat, natož konzumovat.

Pokud jsou ve vašem kraji už bezinky odkvetlé, najdete možná o pár kilometrů dál na nedělním výletě ještě kvetoucí. Někdo šílí nad tím, že na bezinkách jsou mšice, nebo v květech malí černí broučkové, ale kupodivu to snad znamená, že žijí a tím, že keře nebyly postříkané nějakou agrochemikálií, ačkoliv ani to není jistota.

Nebo: pokud vaše bezinková limonáda má ošklivou chuť, odpovězte si sama, jaké citrony jste použila, jestli jste oloupala kůru? Někdy si stačí olíznout prsty, ve kterých jste držela citron a pusa se zkřiví hnusem ne z kyselosti citronu, ale z konzervačního postřiku. Zapomeňte na používání citronové kůry v kuchyni. Na bezinkovou limonádu je třeba kůru okrájet a pak si ještě před krájením citronu na kolečka umýt ruce, aby ani z nich nešla chemie do limonády.

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, zaměnit tuto rostlinu (její květ) snad není ani možné. Spíše bych řekl, že záleží na "vyzrálosti" květu. Možná byl podtržen nebo zase moc starý. Zdravím!

doplněno 12.06.15 22:32:

No, tak snad tazatelka chodí sbírat květy na stálé místo. A mohla by tedy vědět, co sbírá.

 

hodnocení

0x
Šmarjá,vyhoďte jej,může být zaměněn s bezem červeným,nebo s bezem chebdí.
Oba druhy jsou jedovaté !
doplněno 12.06.15 21:43: cs.m.wikipedia.org/...

 

joudic*
hodnocení

0x

nejspis sklizeno moc brzo, pokud to neni neco jineho

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]