Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny amatérské pěstitele ibišků. Chci rozšířit vaše řady a tak přemýšlím o založení vlastní "plantáže". Pro začátek bych se chtěl zeptat jaký barevný odstín květů je pro mě nejideálnější. V minulosti jsem se již pěstováním ibišků zabýval, ale od té doby už uplynulo několik desetiletí. No a za tu dobu jsou jistě nové odrůdy a asi i jiné poznatky k pěstování než byly dříve. Měl jsem ibišky červené velkokvěté. Potřebuji poradit s výběrem vděčného ibišku ze kterého bych měl jen radost a ne starost že neroste, že se mu kroutí listy, opadávají květy...Děkuji za vaše rady.
Vašek ČB
Obávám se, že bez starostí to asi nepůjde. Mám několik nejrůznějších ibišků, ale žádný z nich neroste jen tak sám od sebe. Nejstarší můj ibišek (cca 25 let) je ten nejzákladnější, s jednoduchým červeným květem. Ten se množí poměrně snadno a moc údržby nevyžaduje. Pak mám pár ibišků s plným žlutým květem. Ty už se množí nesnadno a trvalo dlouho (pár let), než začaly viditelně růst a kvést. Ibišek, kterého si nejvíc vážím má květy sice jen jednoduché, ale dvoubarevné. Teda měl, v posledních 3 letech má květy jen oranžové. Ať dělám, co dělám, druhá barva se neobjevuje. Jeho druhý exemplář za těch 15 let ještě nekvetl. Má trochu dost netradiční listy, takové střapaté. Před 15 lety jsem si přivezl odnož z Kréty. Od té doby se mi jeho řízky povedlo zakořenit jen asi 4x. Před cca 4 roky se mi na ibišky dostala sviluška chmelová a od té doby s ní více, či méně úspěšně zápasím. Ibišky jsou ale nezmaři, takže ani ztráta desítek listů denně je zatím nezlikvidovala.
doplněno 12.06.15 20:39:Jo, ale teda k Vaší otázce:
Poradit barvu neumím, prostě takovou, jaká se Vám líbí. Ty klasické červené jsou asi na údržbu neméně náročné, ale zase je má každý. Já dávám přednost žlutým a hlavně neobvyklým. Ibyšky nejsou zas až tak náročné na péči, jen je přiměřeně zalévám (když se objeví náznak vadnutí), občas je pohnojím. Přesazuju tak 1 za 3 roky. Dopřávám jim dost světla. Klidně na ně otevřu okno, když teda zrovna nemrzne. Začátkem zimy je nekompromisně stříhám na cca 20 cm (z těžkým srdcem, protože mívají na dlouhatánských výhonech poupata). Je to nutnost, protože už teď mi zabírají 1/3 okna a pomalu nevidím ven (má to ale svou výhodu - nepotřebuju záclony ). Žloutnocí listy pečlivě otrhávám a když se začnou objevovat ve větším množství, všechny ibyšky (nejen napadené) postříkám "SviluškaStopem" (nutno po týdnu opakovat). Letos je to zatím v pohodě (musím zaklepat ťuk ťuk).
Můj favorit byl oranžový-stromkový,byla jsem s ním spokojená,krásně bohatě kvetl,byl nejlepší ze všech co mi prošly bytemale na podzim mi jej počůrala kočka(byla malá a květináč jí lákal)a od té doby živoří.Sice jsem jej přesadila do čisté hlíny...ale nechce se vzpamatovat.Kočku mám pořád,je už rozumná a ibišek budu muset koupit nový,ale zase to bude stejný oranžovy-stromkový.
Děkuji za tip, já mám momentálně ibišek stejné barvy jako Vy, takže zůstanu u této odrůdya navíc se pokusím sehnat níže zmiňovaný ibišek s červeným květem. Kocoura naštěstí nemáme, pes na okno nevyskočí, tak mu nebezpečí počůrání nehrozí. Před týdnem kvetl, květ po dvou dnech odpadl, ale to příště vychytám co to chce. Ještě jednou dík.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.