Nejste přihlášen/a.
A jsem tady zase. Vykopali jsme túje,minulý týden je muž hodil k ohništi, kořeny už asi uschly a teď se našli známí, co by je potřebovali. Napadlo mne, zda by se nedaly zasadit větve, jako to jde s poléhavou tújí, a zda by z této větve vyrostla opět túje. U poléhavé se vylomí větvička i spatkou a jde to. Má někdo zkušenost? Díky za odpovědi.
jde to, vylomi se vetvicka proti rustu, aby zbyla zminena patka... z asi 10 prutu zakopanych do zeme v jednom svazku jsem cca 4 suche vytahl behem roku, ostatni zakorenily, a mam u dveri krasnou hustou tujku
A ano, bylo to z polehave tuje zrovna
to jsem to blbe precet ja myslel ze se ptate zrovna na polehavou
Ano i ta nepoléhavá se množí velmi snadno, bohužel už na to není vhodná doba. Nejlépe se chytají brzo z jara a na podzim, počínaje srpnem, ale můžete zkusit.
Uřízněte řízky z vrcholků a konců větví, (ne příliš dlouhé a malá část dole má být z loňského dřeva) a nechte alespoň jeden den ve vodě dobře nasát. Poté zapíchejte do země nebo do truhlíků, může být jakákoliv zemina i rašelina. Pro větší úspěšnost můžete před zasazením řízek dole obalit v růstovém stilmulátoru.
Nechte je stát ve stínu a zeminu udržujte dostatečně vlhkou. Jestli větvičky do několika týdnů neseschnou, tvoří dole kořen. Ty které jsou viditelně uschlé můžete vyhodit.
Přeji úspěch, mě se i bez stimulátoru chytne skoro každá ulomená větvička z čehokoliv.
Mám takto z tújí celý plot.Uřízl jsem větvičky, spodní část řízku jsem zbavil drobných větévek dal do stimulátoru a zasadil ze šikma do hlíny.Měl jsem úspěšnost asi 90 procent.Když jsem je zasadil kolmo tak se mi přijalo pouze asi 50 procent.Myslím že jeto lépe zasadit ze šikma ,tuje pak i tak rostou rovně vzpřímeně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.