Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Naviják na zahradní hadici

Od: zmatenka® odpovědí: 4 změna:

Prosím, potřebovala bych poradit od zkušenějších. Potřebovali bychom koupit naviják (buben, vozík - nevím, jaký výraz je správný, na netu jsou všechny názvy) na zahradní hadici. Pozemek je dost velký, hadice měří (složená ze 2 kusů) cca 30m a hlavně, má průměr 3/4". V obchodech (OBI, Baumax) mi připadá, že nabízejí snad jen na 1/2", alespoň podle výstupu na připojení hadice. Jak to vlastně je, když u jednoho výrobku je uvedeno, že lze použít pro 1/2 i 3/4"hadice? Je nutná nějaká přechodka? A když ano, má to vliv na výkon (tlak) v hadici při zalévání? Chápala bych opak, to by šlo "tlustší do tenšího"a fungovalo to jako tryska, ale opačně? Na internetu je dost takových ke koupi, ale vyznejte se v tom. Obzvlášť, když je vidíte jen na obrázku. Zaujal mně třeba tento mall.cz/... Co vy na to? Máte pro mě nějakou radu? Prosím...*nevi*.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Viděl jsem pár takových navijáků.
Buď ulomená klika na navíjení, nebo poškodené netěsnící rychlospojky, většinou byly prázdné. A hadice se celá nevešla, zvlášť u té 3/4.
Já mám 1/2 " hadici v garáži závěšenou na takovém plastovém půlkruhu s otvory na příslušenství, (pistole, spojky a pod.) běžně v Baumaxu, namotanou jako větší visící elipsy. Zvěsím vždy jen potřebných pár závitů, metrů.
Na zahradě hadice leží roztáhnutá od kohoutku až tam, kde se zrovna polévalo. Dvakrát či víckrát denně ji stáčet, to je neproduktivní. A mám v ní teplou vodu... Málokdy ji motám ve velkých závitech na dva háky v kůlně.
Jen Vám závidím tu 3/4". Dopraví více vody.
Bohužel, dostal jsem přebytky v 1/2" velikosti.
doplněno 04.06.15 14:35: Jsou redukce z velké na malou a opačně. Ale ty rychlospojky na 1/2 coul a pistole mají malé dirky, malý průtok. A ještě horší jsou ty spojky se stop ventilem.
Je vhodné vše mít na 3/4, spojky, přípojku, pistoli. Zvláště, když na konci dělíte na více proudů. Případně i čerpadlu neklade velký odpor.

Také jsme hadici nechávali roztaženou na zemi. Stříkali jsme a když začala téci ledová voda, zase jsme ji nechávali ohřát.

jww
hodnocení

0x

Podobný naviják měly v Lidlu pod 600,- Kč. Přechodku si budete muset dokoupit - dělá se.

hodnocení

No tak vám pěkně děkuji nejen za odpovědi, ale i za ten čas, který jste mi věnovali. I když mě tedy odpovědi moc neuspokojily. Hejkal má pravdu, taky se bojím, že váhu tak dlouhé a těžké hadice by vozík (resp. jeho komponenty třeba jako klika) těžko zvládal. Hadici manžel nechce nechávat na trávě, zvlášť teď kdy každý týden seká a stejně ji by ji musel kvůli tomu přemísťovat. V současné době to taky řešíme plastovými půlkruhovými držáky jak o nich psal Hejkal. Myslela jsem, že vozík by manipulaci hodně usnadnil. No, asi to necháme při starém... Přesto děkuji všem. Zmatenka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]