Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co zasadit, zasít na zahradu

Od: lidus* odpovědí: 15 změna:

Hezký večer vážení rádcové, Potřebovala bych radu co zasadit na zahradu-jedná se o sad kde vždy mezi řadou stromů je kus volný asi 80m délka a šířka 7m, tyto plochy jsou 4. Na jeden pás mám domluvený pronájem., ale co dál? Potřebuji plodinu co nedá práci, nechce se nám sázet brambory když je letos družstvo prodávalo samosběrem za 2 kč/kg, 3kg česneku mám na druhé zahradě. Letos na jednom pásu byla hokaido dýně a už ji ani zadarmo nikdo nechce. Můj nápad byl osít jetelem-vojtěškou ale není to komu dávat ke krmení a muselo by se 2x síct a nejspíš spálit. Máte nějaký nápad? Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cockpunk*
hodnocení

3x

Koupit 2-3 ovečky oplotit to a za nějaký čas máte masíčko;)

Popřípadě husy, ty to taky vypasou.

lidus*
hodnocení

Dík, bydlím v paneláku toto je pouze chalupa kde sice trávím léto ale zimu odmítám. Děda letos zemřel a musíme to řešit, jen poorání stálo dost peněz, děda měl na 2 pásech pšenici, osivo ho stálo 500, kombajn stál 500 a sklidilo se 5 pytlů, byla s tím práce a nula od nuly pošla.

cockpunk*

Tak to v tom případě asi nepůjde to máte pravdu. Ale ten rybíz je dobrý nápad*palec*

hodnocení

0x

Lidus, můžete vysadit řadu borůvek, nebo rybízů. Borůvky by jste určitě snědli sami, rybíz se dá také prodat. V jedné řadě by mohla být réva. Dá se toho vysadit hodně.

doplněno 21.11.12 17:04:

Borůvky jsou nenáročné na pěstování, rostou i ve vyšších polohách, jenom později zrají.

lidus*
hodnocení

Rybíz tam je červený, černý a bílý-staré keře a když jsem slyšela výkupní ceny tak se rozdalo a zbytek nechal ptactvu, ani když jsem to natrhala a dala zadarmo to nikdo nechtěl. Vínná réva u nás nejde.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

A co třeba okurky - salátovky i nakladačky. Rajčata a papriky. Ty se dají vždy prodat.

hodnocení

0x

A co to osit hrachem?

lidus*
hodnocení

juglans a co s tím hrachem budu dělat? Opět odjíždím, už aby napadl sníh, já to nechápu, že někteří lidé touží po zahradě a chalupě.

Všem díky a kdyby někoho něco napadlo s čím není práce, budu ráda. L

sebod*

Už Ti radil kdosi nademnou - ovce. Nejmíň práce. Na jaře pořídíš, na podzim zabiješ. Když ne ovce, tak nechat trávu. Jinak pěstovat cokoliv nad míru vyšší, než je spotřeba rodiny, je řehole. Kdo k tomu nemá vztah, tak se pro něj stane potom zahrada zlem *cert*.

Lidus. Spíš se koukni ještě po někom, kdo by si ten další kus zahrady pronajal. On bude mít radost *ua*a Ty nebudeš mít starosti *uf*

lidus*
hodnocení

Sebod vaše odpověď s pronájmem se mi moc zamlouvá, bohužel na vesnici každý kus pole má a nemá zájem, část je pronajatá jen za to, že to klučina udržuje. Jedna rodina by zájem měla ale chce tam dělat výběh pro 4 koně a myslím, že to by zahradu zničilo a děda by se obracel v hrobě. Teď je pooráno a snad do jara něco vymyslíme.

Všem dík.

Hrach nejaky do mrazaku,neco pro dceru..no ja uznavam,ze by to bylo mnozstvi,ale tak me napadlo misto te vojtesky,ze by z toho aspon byl uzitek.Praci da asi vsechno.Kdyby jste byli casteji na chalupe,tak jahody,ale samozrejme nasazene na folii,aby jste nemuseli vylejvat.Po bramborach by se jim darilo a tri roky by jste sklizeli.Jinak opravdu radej zatravit.Na folii se daji sazet i okurky,aby nebyla prace,ale take se musi sklizet pravidelne.

hodnocení

0x

Dobrý den Liduš. Zahrada jen přes léto. Moje úvaha. Část zahrady bych si nechala pro sebe, rajčátka, okurky, kytičky, dýně, cukety. To vše se dá pěstovat pro vlastní spotřebu, nebo také podarovat sousedy, které nemají třeba cuketu. Rybíz, borůvky, višně, třešně, to stačí pro jednu rodinu po dvou keřích a stejně se to nesní. Nikdo to nechce, každý má svoje. ( Vše, vlastní zkušenost.)

*slunce* Nasadila bych si jednu broskev, jednu meruňku, jednu třešeň, jednu švestku, vše jen pro potěšení. Trhání plodů přímo ze stromu na jídlo. Musí to být rané odrůdy.

Nyní je dřevo čím dál dražší, tak bych nasadila Japonský topol. Za 5 let vyroste bez práce,( nepotřebuje hnojit, zalévat) les dřeva, který můžete odprodat na stojačku.

Při nákupu 100 kusů topolu, cena za jeden kus je 9,- Kč. Už jsem to viděla na hodně volných pozemcích nasazené, roste to hodně rychle.

okrasnezahradnictvi.cz/...

Jen můj názor.

doplněno 22.11.12 11:17:

Staré keře rybízu a angreštu se dají omladit úplným sestříháním u země. Když je dobrá odrůda, tak bych nasázela do země vyzrálé větvičky z rybízu, tím se získají nové čerstvé keře a staré kořeny vykopat. Rybíz máme také jen pro naší spotřebu a zbytek pro ptáčky.

lidus*
hodnocení

Viky, 2 meruňky, 1 hruška, 8 jabloní,1 višeň,1třešeň , 5 ořechů a několik švestek tam je, sázet další nemá smysl. Ten topol mě lákal, dokonce jsem sháněla satbu a pak jásala, že ten rok byla vyprodaná, zjistila jsem, že to vůbec není tak snadné a chce to hodně vody.

Lidus, je to poměrně velká plocha. Pěstování zeleniny by bylo skoro na celý úvazek a pak co s tím. To samé různé stromečky, keříčky, o topolech ani nemluvím.Oplocovat 16 a zahrady kvůli 3 ovcím, která to stejně nemůžou stihnout spást je jaksi neekonomické. Chcete asi, aby to ale nějak vypadalo a nevzniknul prales plevele. Napadá mě pouze osít trávou, sekat, nesbírat, ale mulčovat. Nebo se zkuste domluvit s těmi chovateli koní, jestli si tam nechtějí dělat seno (travní luční směs nebo vojtěška).

renata0028

Dobrý den, myslím si, že topol asi bude to nejlepší:) Děda nám dal na zahradu jeden. Museli jsme se smát, protože jsme ho dali do jílu a více méně jsme se o něj nestarali. Když jsme chtěli a bylo moc sucho, tak jsme ho zalili. A je to divné pro někoho, ale rostl nám. Bohužel jsme ho pak museli skácet, protože nám vadil v plánu zahrady. Byla to jenom zkouška:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]