Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kanadská borůvka - škůdce žere kůru

Od: horamil odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

dnes jsem objevil na jednom keříku kanadské borůvky desítky asi 2 mm velkým hnědo-červených (viz foto ) "puchýřků", které likvidují kůru stonku - vyžírají v nich úplné dálnice. Co to je za škůdce a jak se ho zbavit? Po mechanickém rozdrcení z něj vyšplíchne bělavá tekutina.

Kanadská borůvka - škůdce žere kůru
Kanadská borůvka - škůdce žere kůru #2

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Jedná se o puklici. S likvidací nemám zkušenosti, ale na netu toho najdete dost. A i tady Vám ostatní jistě poradí.

hodnocení

0x

Bohužel keř máte napadnutý puklicí.Puklice patří mezi savý hmyz, který se často objevuje na spodní straně listů nebo na stoncích a větvích. Bohužel je tento hmyz chráněn proti postřiku voskovitou skořápkou,takže moc účinný není. Měla jsem podobný problém na oleandru a protože nejsem příznivcem chem.postřiků, zkusila jsem radu od kamarádky :

Svařila jsem polovinu (20g) ze standartního balení tabáku do dýmek (40g) s 1l vody, vychlazený roztok jsem přecedila a dala do postřikovače. Roztok se dostal i do nejmenších škvírek kolem listů, kde bývá právě malých puklic nejvíc. Bylo to prakticky 100% účinné a přírodní. Puklice seschly a z listů samy opadaly. Protože puklicím škodí slunce, je také dobré udělat průklest koruny. Taky bych zkusila odstranit puklice mechanicky, pokud jich nemáte mnoho.

doplněno 03.06.15 22:08:

Ještě vás chci upozornit, že výluh z tabáku je jedovatý i pro lidi, takže použít až po sklizni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]