Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stalo švestce?

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

před pár lety jsme si koupili od zahradníka stromek velkoplodé švestky. Měla pokaždé hodně holátek, ale všechno to spadlo. Zbytek napíchaly vosy. Takže za těch si 5 let, co ji máme, byla úroda 1-5 švestek ročně.

Letos mi připadá, že se neprobudila vůbec. Má sice lístky, ale takové jako někdy v dubnu, vůbec se nerozvíjejí. Švestku jsme zalévali při zalévání zahrádky. Nehnojili jsme ji.

Máme ji vykopat, nebo z ní ještě něco bude? Fotky jsou včerejší, 1. června by už na ní snad muselo být něco víc, než tyto zavinuté lístečky. Myslím si, že je to konečná.

Předem děkuji za rady. Jaga.

Co se stalo švestce?
Co se stalo švestce? #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, máme na zahradě tři švestky - dva stromy jsou velmi letité a jeden je novější. Všechny jsou v plném "nasazení" a olistěné. Ty starší švestky mají některé větve suché, ale jako celek strom stále prosperuje. Ve Vašem případě bych zkusil větvičky švestky postupně ohýbat a tím zjistíte, jestli pruží a jsou živé nebo prasknou a jsou suché. Pokud švestka vyloženě nepřekáží (a většina větviček bude pružná), tak bych ji dal šanci i příští rok - vykopat se může až potom. Zdravím!

doplněno 03.06.15 17:50:

Jak jsem psal, tak problém s olistěním švestek nemáme - ale, nemohu tam najít skoro žádné náznaky plodů. Zdá se, že tento rok nebude "švestkový". Počkejte s tím kácením stromku na příští rok, resp. podle toho, jestli se začne zase "chovat normálně".

hodnocení

1x

Co konkrétně se stalo Vám nepovím, ale mám obavu, že letos je na švestky nějaký špatný rok.

Moje švestka se zjara krásně olistila a rozkvetla. Teď jsou cca na 1/4 listy uschlé. *plac*

Nemá stromek poškozené kořeny, třeba od hryzců, drží pevně v zemi? Jsou větvičky na průřezu zelené nebo začínají měnít barvu? Vemte nůžky a podívejte se na větvičky, a když je budete mít v ruce, silně zredukujte korunu. Jestli je problém v kořenech, pár pupenů uživí lépe než celý stromek. Podle fotek nemáte co ztratit.

sanyo*

Zkuste pokoukat tady, případně porovnat, zda se něco nepodobá.., obávám se však, že už asi bude pozdě.. Pokud to však trvá celých 5 let, není něco "ošklivého"zakopáno např. u kořene? Nebo nemáte náhodou "v rozvětvení v srdíčku"stromku nějaký hřebík či šroubek , aniž by byl vidět? To by úplně mohlo na to vypadat..,

zahradkari.cz/...

hodnocení

Děkuji za rady všem, dnes jsem ostříhala větvičky asi na 6 místech. Vybírala jsem hlavně ty, které vypadaly suché. A všechny větévky jsou na řezu šťavnaté a zelené. Tak teď vůbec nevím, co s tím dál. Lístky se nevyvíjí, stromek vypadá suchý, ale na řezu jsou větévky živé /byly všechny, co jsem ustřihla/. I ta kůra okolo je zelená a živá, /viz foto/

Ten hřebík či šroubek v hlíně - to by asi muselo dělat neplechu už od samého zasazení. Nebo by to bylo možné až po několika letech?

Tak teď opravdu nevím, co si o tom myslet. Jaga.

Co se stalo švestce? #3

luha*
hodnocení

0x

Už jsem o tom psal v *habr neobrazil* Globální klimatické změny zřejmě dorazily do CZ.

hodnocení

0x

Tak i já děkuji za příspěvky. Loni mi stromek rodil, i když mladý, měl krásné švestky. Asi půl kila, ale měl. Letos krásně kvetl a bylo hodně malých švestiček. Pak najednou přišly ty studené dny a pak jsem se šla kouknout, a všechny plody byly opadané. Myslím, že to byla ta zima. Vedle mám malou meruňku, ta kupodivu plody udržela.

marci*
hodnocení

0x

Mě takto už druhým rokem "klempíruje" zlatý jilm. Vím, že i krtonožky dokážou zlikvidovat kořeny mladého stromku, že se vytáhne pomalu jenom kminek. Letos mám u šeříku některé větvičky, které jsou živé, ale nevypučely, což si vysvětluji tím, že je loni okusovali sršni a mají málo mízy a síly aby narostly listy. Nikdy před tím se to nestalo.

sanyo*

Já nemyslel, šroubek či hřebík někde v hlíně u kořenů, ale myslel jsem tyto či podobné kovoovépředměty zatlučené někde do stromku - do jádra kmínku, takto mi odešla krásná asi 20 letá třešeň, nejdříve postupně po letech jakoby slábla a slábla, třešně vždy slabší a slabší, listy rovněž a najednou bác - listy nevzešly a byl konec.. Pravá příčina - do rozvětveného kmene přímo do srdce zašroubován šroub, který cosi držel.. Navíc byl asi pozinkován, nebo něco podobného..t ak mne napadl, ten váš případ..

ofilek4
hodnocení

0x

Mám taky velkoplodou švestku na zahradě a je opravdu obsypaná plody. Tak že ta vaše zřejmě je něčím chycená.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]